Vasile Stoica: „Până nu rezolv drumurile de pământ, nu mă gândesc la alte proiecte”

 

 

Primarul localităţii Runcu, Vasile Stoica, aflat la primul mandat a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele demarate în această perioadă. Ce idei benefice are pentru localitate, care sunt cele mai mari probleme cu care s-a confruntat, dar şi cât de importantă este apartenenţa la un partid politic pentru un primar, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Cum aţi caracteriza primii doi ani ai mandatului dumneavoastră de primar?

Vasile Stoica: Trăgând linie, după doi ani pot spune că sunt mulţumit. Am mai stat de vorbă şi cu alţi primari, care mi-au spus că în primii ani, dacă achit datoriile este un lucru bun, pentru ca mai apoi să mă apuc de treabă. Nu mă aşteptam să moştenesc datorii atât de mari, de peste 3 miliarde de lei vechi. Din această sumă sunt aproximativ 2 miliarde de lei vechi din venituri proprii. Noi suntem o comună mică, iar norocul nostru este echilibrarea bugetară sau sumele alocate de la Consiliul Judeţean, altfel nu ne-am putea descurca. Am reuşit într-un an să achit datoriile şi să achiziţionez un buldoexcavator cu bani de la bugetul local. Cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost, însă, pietruirea drumurilor comunale, lucrări pe care în prezent le continuăm. Fiindcă aici, la Runcu, la nici 15 kilometri de Râmnic, localitatea are drumuri comunale de pământ. Oamenii de aici merg în cizme de cauciuc fiindcă administraţia locală s-a axat doar pe anumite drumuri, unde exista un interes personal. Primul asfalt care s-a turnat în localitate s-a pus în satul Surupaţi, cu bani alocaţi numai din bugetul local. Culmea este că avem un proiect tot pentru acelaşi drum, prin PNDL-2, un proiect moştenit la care nu am vrut să renunţ, fiindcă fusese aprobat în vederea finanţării. Aşadar, prin acest proiect, în Runcu, pe o porţiune bună din acest drum se toarnă asfalt peste asfalt. Am obţinut finanţarea la finele anului 2017 prin PNDL, pentru asfaltarea acestui drum, pe o lungime de 1,8 kilometri, un proiect la care se lucrează în prezent. Nu vreau să fiu critic, dar de asfaltul care se va turna acum vor beneficia acum toţi locuitorii din satul Surupaţi.

 

Impact real: Ce proiecte aţi demarat şi ce idei noi aveţi pentru localitate?

 

Vasile Stoica: Separat de acest proiect de asfaltare a drumului comunal 119 Valea Babei –Surpaţi – Urluieşti, pentru care am primit finanţare, am mai depus la Ministerul Dezvoltării proiectul de asfaltare a drumului comunal 120 şi asfaltarea unui drum sătesc. Cele două proiecte sunt pentru satele Gropeni şi Runcu, ambele însumând 1,5 kilometri. Nu am depus prea multe proiecte, fiindcă problema pe care mi-am pus-o a fost partea de cofinanţare pe care trebuie să o avem. În această situaţie m-am întins doar cât mi-a fost plapuma. Mai am proiecte de făcut, dar, înainte de toate aş vrea să clasificăm câteva drumuri care erau mult mai importante decât cele care au fost clasificate de fosta administraţie. Există drumuri comunele din localitatea Runcu pentru care nu avem făcută intabularea. Mai întâi trebuie să le clasificăm printr-o hotărâre a Consiliul Local, apoi hotărârea trebuie admisă în Consiliul Judeţean şi abia apoi să începem demersurile, încât să ajungă la Guvern. La Runcu sunt doar trei drumuri comunale intabulate. În situaţia aceasta nici Consiliul Judeţean nu ne poate ajuta cu bani pentru întreţinerea drumurilor. Cel mai importat drum care trebuia să fie intabulat este drumul Badislava, care face legătura cu Tigveni. Din comuna Runcu spre judeţul Argeş intră trei drumuri: unul prin satul Surupaţi, altul este drumul judeţean care iese tot la Cepari şi al treilea face legătura cu localitatea Tigveni.

 

Impact real: Angajaţii primăriei s-au aliniat la modul dumneavoastră de lucru?

Vasile Stoica: În mare parte consider că am format echipa de care am nevoie, iar cine nu a vrut să se alinieze a plecat din proprie iniţiativă. În Consiliul Local nu am decât trei consilieri din partea partidului din care fac parte, nu am majoritate.

 

Impact real: Există reţea de apă şi canalizare la Runcu?

Vasile Stoica: Am preluat un proiect de înfiinţare a reţelei de alimentare cu apă, proiect care s-a finalizat, iar acum suntem în aşteptarea demersurilor în vederea preluării sistemului de către Apavil. Din păcate văd că întârzie aceste demersuri. Noi îndeplinim toate condiţiile, dar consider că Apavilul este prea solicitat, în această perioadă. Reţeaua are o lungime de 9 kilometri, iar branşările sunt făcute. Pentru extinderea reţelei de apă în localitate suntem prinşi în proiectul care se va demara prin master planul judeţului. Cu înfiinţarea reţelei de canalizare nu ne încadrăm în vederea alocării fondurilor, fiindcă nu am îndeplinit condiţiile privind numărul de locuitori.

 

Impact real: Cât de importantă este apartenenţa la un partid politic, pentru un primar?

Vasile Stoica: Este foarte importantă, şi se simte.

 

Impact Real: Ce proiectele de viitor aveţi în vizor pentru a readuce localitatea Runcu pe harta judeţului?

Vasile Stoica: Dacă ai bani poţi face ceea ce îţi propui. Suntem o localitate mică, iar singura şansă de dezvoltare sunt fondurile alocate de la Ministerul Dezvoltării sau de la Consiliul Judeţean. Avem interzis la atragerea fondurilor europene, fiindcă punctajul pe care l-am putea acumula este mult sub linia de finanţare. Nu am face altceva decât să cheltuim nişte bani pentru întocmirea documentaţiilor. O şansă ar fi reprezentat Grupul de Acţiune Locală din care administraţia locală făcea parte, dar, printr-o Hotărâre de Consiliul Local s-a decis să nu mai facem parte din acest GAL. Ulterior am încercat să revin în acel GAL, însă reprezentanţii acestei asociaţii nu au mai fost de acord. Aşa am mai pierdut un tren. Avem un drum judeţean care face legătura cu judeţul Argeş, DJ 703A, drum pe care s-a activat o alunecare de teren. Am comunicat Consiliului Judeţean şi Prefecturii acest lucru, şi ni s-a transmis că se va face un studiu geotehnic şi, imediat ce vremea va permite, se vor apuca de lucrări. Pe acest drum Consiliul Judeţean a turnat un covor asfaltic pe o lungime de un kilometru, urmând în acest an continuarea lucrărilor. Avem promisiuni că în acest mandat se va face legătura cu judeţul Argeş.

 

Impact Real:Vă mai doriţi un mandat?

Vasile Stoica: Până nu rezolv drumurile de pământ nu mă gândesc la alte proiecte. Pentru mine şi pentru această comunitate asfaltul pe drumuri este cea mai mare dorinţă. Dacă cineva nu a ajuns la reţeaua de apă şi-a făcut fântână, iar dacă şi-a dorit canalizare a montat fose septice, dar problema lipsei drumurilor asfaltate nu poate fi suplinită în nici un fel de oameni. Consider că aceasta este problema pe care ar trebui să o rezolv eu, din această poziţie pe care o am în prezent. Nu voi abandona, voi candida pentru a a-mi finaliza proiectele şi pentru a scoate drumurile la lumină.

Claudia Şchiopu

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *