Cadrul natural al judeţului Cluj oferă vizitatorilor numeroase locuri şi frumuseţi inegalabile. Turiştii au posibilitatea de a-şi alege zonele care îi interesează, deoarece pitorescul peisajului poate constitui o invitaţie la drumeţie.

Printre principalele zone de agrement care oferă posibilităţi de odihnă şi recreere amintim văile Drăganului, Henţului, Crişului Repede, lacurile de acumulare Fântânele, Tarniţa, Gilău şi altele de pe afluenţii mărunţi ai râului Iara, spre care puteţi merge şi cu maşina, pe căi de acces carosabile. Iubitorii de natură sunt atraşi, însă, în aceste locuri şi de văile înguste, adânci şi umbrite ale râurilor Someşul Rece şi Răcătău, care sunt tot atâtea locuri de refugiu în verile răcoroase, ca şi văile Hăşdate, Iara şi Arieş. În marea lor majoritate, aceste văi oferă satisfacţie şi pescarilor sportivi, prin valorosul patrimoniu piscicol de care dispun.

Valea Drăganului este un sat în comuna Poieni, judeţul Cluj, situată la limita munţilor Vlădeasa, munţilor Meseş şi depresiunii Huedin. Valea este străbătută de pârâul Drăgan, fiind situată la 65 de kilometri de Cluj-Napoca. Valea Drăganului şi Valea Henţului împart în două regiuni distincte, dar la fel de frumoase Masivul Vlădeasa. Un alt loc de o frumuseţe aparte este Defileul Crişului Repede şi văile adiacente, care cuprind într-o zonă relativ restrânsă o multitudine de obiective: de la peşteri, chei, pereţi de stâncă şi până la păduri de foioase. Vă puteţi bucura într-un singur loc de drumeţii, speologie, escaladă, ciclism sau rafting. Cascade, peşteri, izbucuri şi peisajul presărat că abrupturi calcaroase, toate aşteaptă sa fie descoperite, fiind doar la mică distanţă de drumul care însoţeşte văile din judeţul Cluj. Cel mai bun mod de a explora această zonă este cu bicicleta sau la pas. La rândul lor, lacurile oferă peisaje numai bune pentru fotografiat. Lacul Beliş-Fântânele este un lac artificial din Munţii Gilău, amenajat în perioada 1970 – 1974 în scop hidroenergetic, pe cursul pârâului Someşul Cald. Are o suprafaţă de 9,8 kilometri pătraţi şi o lungime de 13 kilometri, aflat la o altitudine de 990 de metri. Veţi regăsi acest lac în vestul judeţului Cluj, în partea nordică a Munţilor Apuseni, la confluenţa dintre Munţii Gilău la est şi Munţii Vlădeasa la vest, precum şi faţă de Muntele Mare – la sud.

 

(foto: Valea Crişului Repede)

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *