Ionel Vlădulescu: „Rectificare bugetară ar fi o gură de oxigen pentru comunităţi”

Primarul localităţii Budeşti, Ionel Vlădulescu a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru atragerea de noi investiţii. Ce şanse are localitatea Budeşti în vederea accesării fondurilor europene în noul exerciţiu financiar, dar şi ce surprize le pregăteşte localnicilor de Zilele localităţii, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Aţi reuşit să semnaţi contractele de finanţare pentru cele trei proiecte prin PNDL-2?

 

Ionel Vlădulescu: Vreau să vă spun că am reuşit să semnăm doar două din cele trei contracte aprobate prin PNDL-2, este vorba de reţeaua de canalizare în satele Linia şi Racoviţa şi construirea unei grădiniţe în satul Budeşti. Urmează şi podul peste pârâul Sâmnic, în punctul Androneşti, pentru care nu am semnat contractul de finanţare, nu ştim care sunt cauzele, pentru că sunt alţi primari care au semnat toate contratele. Problema este că, din păcate, în acest sat Androneşti, acolo unde vreau să construiesc acest pod şi care este finanţat, acum nu mai există. În urma ploilor de zilele trecute, podul a fost luat de ape, accesul este blocat, nu se mai poate circulă, podul este rupt. Eu voi aduce la cunoştinţa Consiliului Judeţean şi a Ministerului Dezvoltării, că nu mai exista acest pod şi să deblocheze de urgenţă aceasta investiţie. Ar fi culmea să primesc o finanţare sau să am o invitaţie să merg să semnez contractil de finanţare şi să nu o onorez. Este vorba de un proiect de anvergură, de peste 37 miliarde lei vechi. Necesitatea acestei investiţii este foarte mare, drumul fiind blocat la acest moment. Oamenii sunt obligaţi să facă un ocol de vreo 6-7 km ca să ajungă la municipiu. Până zilele trecute, se mai putea circula, însă acum este blocat total drumul respectiv.

 

Impact real: Despre proiectele europene ce noutăţi ne aduceţi? Când vor începe, efectiv, lucrările la cele două investiţii?

 

Ionel Vlădulescu: Avem două proiecte europene, iar până pe 9 iulie voi mai depune încă un proiect. Este vorba de asfaltarea drumului din satul Barza de 3 km şi pod peste pârâul Sâmnic pe AFIR Craiova şi încă un proiect care cuprinde 200 e drumuri de tarla, în total 6 km. Zilele acestea vom mai depune încă un proiect, pe POR, pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea şcolii din satul Budeşti şi speram să primim finanţare. Noi avem experienţe prin POR, proiecte europene care s-au derulat foarte bine şi ne dorim ca şi acest proiect să fie finanţat, un proiect foarte util pentru comunitate.

 

Impact real: Ce speranţe aveţi de la rectificare bugetară, anunţată la de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la jumătatea anului?

Ionel Vlădulescu: Şi noi am pierdut foarte mulţi bani, sperăm să fie returnat acel excedent bugetar care ne-a fost luat la început de an. Speram să se reglementeze, această rectificare bugetară ar fi o gură de oxigen pentru comunităţi. Noi nu am avut nicio vină şi nu puteam avea excedent bugetar care, din punctul nostru de vedere nu sunt sumele pe care le avem în buget pe lucrări contractate. Noi nu puteam să plătim în avans lucrări care nu erau executate şi normal ca banii erau contractaţi şi nu aveau nicio legătură cu excedentul.

 

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre introducerea gazelor în localitate? Modificarea Legii în acest sens poate fi una cu adevărat benefică?

 

Ionel Vlădulescu: În curând vom avea veşti şi pentru introducerea reţelei de gaz metan în localitate, deocamdată nu vreau să ofer mai multe amănunte, dar în momentul în care va fi o certitudine cu siguranţă veţi afla. Este bine ce s-a întâmplat, adică faptul că s-a modificat legea şi ne dă voie nouă, ca şi autorităţi locale să demarăm procedurile de licitaţii. Doar că este o mare problemă cu privire la specialiştii care fac parte din comisiile de licitaţii, dar este foarte bine că s-a reuşit deblocarea acestei situaţii. În scurt timp, vom primi şi veşti bune din acest punct de vedere. Într-adevăr, exista şi posibilitatea de a demara procedura şi să nu se prezinte nici un operator de gaz, dar este bine că s-a deblocat şi speram să demarăm cât mai repede. Nu pot să vă dau un termen exact, chiar dacă vom ţine licitaţia şi vom avea şi operatorul, din acel moment cel puţin un an de zile va mai dura până când oamenii vor avea gaze naturale. Multe lucruri nu depind de mine ca primar şi nu pot să avansez termene exacte pentru că ar însemna să îmi asum nişte angajamente care, poate nu vor fi realizate în timpul estimat de mine. Ideea este că este bine şi vreau să mulţumesc tuturor parlamentarilor vâlceni, indiferent de culoarea politică, pentru că şi-au dat interesul şi au făcut demersuri ca această lege să fie modificată.

 

Impact real: Ca o variantă pentru bugetul auster, majoritatea primarilor au apelat la mărirea taxelor şi impozitelor. Aţi luat în calcul această soluţie?

 

Ionel Vlădulescu: Nu am luat în calcul acest lucru. Ca să putem face investiţii din majorarea taxelor şi impozitelor ar fi trebuit să le dublăm. Din punctul meu de vedere, ca să mai putem face ceva din ce ne-am propus, ar trebui să adunăm bani la buget. Nu putem pune birul pe cetăţeni astfel încât să acoperim nişte sume care ni se cuveneau de drept în buget şi care, din păcate, ne-au fost luate. Aceasta este realitatea. La Budeşti, taxele şi impozitele sunt la nivelul anului 2013, şi atunci au fost mărite pentru că s-a impus la nivel naţional acest lucru, dacă era decizia noastră nu le-am fi mărit. Şi aşa sunt foarte mari pentru cetăţeni. Chiar dacă stau aproape de oraş, chiar dacă au condiţii bune de trăi, cetăţenii au problemele lor, iar noi, administraţia locală, trebuie să-i înţelegem. Sperăm că se vor reglementa lucrurile. Oricum, datoria noastră este să mergem înainte şi să realizăm ceea ce ne-am propus. La Budeşti se vor realiza în continuare lucruri, doar că, în loc să facem investiţii de 2 milioane de euro facem de până la un milion de euro. Dacă anul trecut a fost aşa cum a fost, şi ne-am mai descurcat, anul acesta chiar avem nevoie de sprijin de la Consiliul Judeţean.

Impact real: Ce surprize pregătiţi locuitorilor de Zilele localităţii Budeşti?

 

Ionel Vlădulescu: Zilele localităţii vor avea loc pe data de 28-29 iulie. Comparativ cu ediţia precedentă, sărbătoarea se va desfăşura pe perioadă a două zile, prima zi va fi cu muzică uşoară, cu dj, iar a doua zi va fi numai cu muzica populară. Totodată, vom premia cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie, avem şi competiţii sportive şi multe alte surprize. Printre artiştii consacraţi se număra Constantin Enceanu, Niculina Stoican şi Maria Ghinea. Poate anul viitor, dacă vom reuşi să încheiem un contract, mi-ar plăcea să vină să cânte Andra. Vom vedea dacă şi reuşim. Evenimentul va avea loc în aceeaşi locaţie ca şi anul trecut, sper că vremea să ne ajute şi să fie foarte frumos, iar localnicii să se bucure de un spectacol pe măsură. Deocamdată suntem în perioada de pregătire şi sunt convins că va ieşi foarte bine. Noi am avut astfel de evenimente până în 2009 şi de anul trecut am reluat această sărbătoare a localităţii şi a trebuit să reluăm şi noi astfel de evenimente pentru că sunt necesare comunităţii. Cu siguranţă, nu vor fi şi singurele evenimente pentru că, odată cu modernizarea căminului cultural de la Ruda, vom avea şi evenimente culturale, în colaborare cu şcolile de pe raza localităţii şi vom încerca şi o colaborare cu teatrul Anton Pann, astfel încât să avem cât mai multe astfel de manifestaţii la Budeşti.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *