Castrul roman Potaissa este de departe cel mai frumos şi interesant monument istoric şi arheologic din oraşul Turda. Această aşezare este foarte aproape de Cluj-Napoca, iar dacă doriţi să exploraţi urmele trecerii legiunilor romane pe aceste meleaguri, trebuie să ştiţi că nu se percepe taxă de vizitare pentru acest obiectiv. Castrul a fost construit de Legiunea a V-a Macedonica în anul 168. Rolul castrului ale cărui urme le veţi putea descoperi la Potaissa, lângă municipiul Turda era de a întări defensiva nord-vestică a Daciei romane. Legiunea a construit pe platoul Dealul Cetăţii, cel mai mare castru cu funcţionare îndelungată din această provincie romană, având formă dreptunghiulară, cu laturile de aproximativ 400-500 de metri. Castrul se întindea pe mai mult de 20 de hectare şi adăpostea aproximativ 5000 de militari. Zidurile de apărare aveau o grosime de aproximativ 2 metri, fiind realizate din mortar şi piatră, în faţa acestora existând un şanţ cu apă lat de 12 metri. Cea mai importantă clădire din castru a fost cea a comandamentului. Aşezarea romană a funcţionat aici până în anul 274, când Legiunea a V-a Macedonica, împreună cu celelalte trupe romane, s-au retras din Dacia. În urma retragerii romane au rămas mai multe obiecte vechi (piese arhitectonice, sculpturi, mozaicuri, inscripţii pe piatră, monede, obiecte mărunte), precum şi mormântul unei prinţese gepide.

Se mai pot observa şi astăzi poarta de pe latura de vest, un bastion, tot pe latura vestică, un alt bastion din colţul nord – vestic, anumite părţi din clădirea comandamentului principal şi, bineînţeles, canalul deversor.

Obiectivul este unul foarte interesant pentru cei pasionaţi de istorie şi cultură. Datorită bunei conservări, chiar şi în prezent se mai pot observa foarte multe edificii care datează încă de pe vremea dacilor.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *