Cartierul Mănăştur este unul dintre cele mai vechi cartiere ale oraşului Cluj-Napoca. Iniţial, în Evul Mediu, acesta era un sat independent de oraşul medieval Cluj, o fortificaţie interesantă. Acum, pe locul vechii fortificaţii puteţi vizita biserica „Calvaria” de pe Calea Mănăştur

În prezent, Mănăşturul este numit neoficial „cartierul dormitor” al oraşului, dar istoria sa are o semnificaţie importantă pentru municipiul Cluj-Napoca. Se spune că pe teritoriul lui a fost ridicată prima cetate medievală a Clujului. Se numea „Cetatea Cluj-Mănăştur” sau „Cetatea de pe Someş” şi data din Evul Mediu Timpuriu, fiind construită de-a lungul a trei secole (IX – XI). Vechea fortificaţie de lemn şi pământ ridicată în secolul al IX-lea a aparţinut, probabil, ca şi alte asemenea cetăţi din Transilvania, voievodului Gelu. Ea a fost distrusă în anul 1241, în timpul invaziei tătare. În centrul cetăţii a fost ridicată, între anii 1470 şi 1508 actuala biserică în stil gotic, pe locul uneia romanice. În acest edificiu a fost încheiată, în anul 1437, înţelegerea între nobilimea din Transilvania şi răsculaţii de la Bobâlna, şi tot aici a fost ucisă căpetenia acestora, Anton cel Mare din Buda. Fosta cetate era amplasată pe partea dreaptă a Căii Mănăştur, pe o terasă de pământ fortificată, aflată nu foarte departe de Someşul Mic, şi care făcea parte din sistemul defensiv al voievodatului lui Gelu.

Abaţia Benedictină a Clujului era pe vremuri una dintre cele mai importante instituţii religioase din Transilvania. Abaţia avea în posesie teritorii întinse de pământ, care includeau şi sate, printre care se afla şi Mănăşturul.

Conform documentelor istorice, prima atestare documentară a satului datează încă din anul 1063, iar întreaga populaţie a satului Cluj-Mănăştur deservea abaţia. Satul era populat în principal de ţărani liberi, care se ocupau mai ales cu agricultura şi de persoane care nu aveau dreptul să locuiască în oraşul medieval. Potrivit istoricilor clujeni, satul Cluj-Mănăştur s-a unit cu oraşul Cluj abia în secolul al XIX-lea, mai exact în anul 1895, devenind astfel unul dintre cartierele oraşului.

Deşi acest spaţiu a cunoscut o dezvoltare mai puternică începând din Evul Mediu, teritoriul pe care se află astăzi cartierul Mănăştur a fost locuit încă din epoca fierului, urme arheologice care să demonstreze acest lucru fiind descoperite de arheologii clujeni în anii 1970, în timpul săpăturilor pentru ridicarea noului cartier de blocuri al oraşului.

Întregul sat Cluj-Mănăştur a fost construit, de altfel, în jurul Bisericii Calvaria, ridicată în secolul al XIX-lea pe ruinele fostei mănăstiri benedictine. Numele cartierului provine de la acest monument religios, cuvântul „Mănăştur” având la origine termenul maghiar „monostor” care înseamnă mănăstire, astfel „Mănăştur” ar putea fi tradus ca „satul mănăstirii”.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *