Masivul Vlădeasa aparţine Munţilor Apuseni, Vârful Vlădeasa fiind, de altfel, al doilea cel mai înalt pisc al acestora. Ajunge la altitudinea de 1836 de metri şi aparţine de lanţul muntos al Carpaţilor Occidentali. Către nord, masivul montan se extinde până la râul Crişul Repede, în timp ce, în partea de sud sunt despărţiţi de Munţii Bihor prin valea formată de Crişul Pietros – Pârâul Boga – Şaua Cuciulat şi Valea Răchiţele. Spre vest, limita către Munţii Pădurea Craiului este Valea Iadului, iar spre est sunt mărginiţi de culmile situate la est de Valea Săcuieului şi Valea Henţului. Masivul este împărţit de văile Drăganului şi Henţului în trei mari diviziuni: partea de vest, partea centrală şi cea estică. Văile Iadului, Drăganului şi Săcuieului. Acestea adună apele muntelui aproape în totalitate şi se varsă în Crişul Repede, înlesnind accesul dinspre nord în inima muntelui. Pe Valea Drăganului se găseşte Lacul de acumulare Drăgan (Floroiu), având suprafaţa de 290 de hectare şi capacitatea de 110 milioane de metri cubi.

Relieful, în ciuda fragmentării accentuate, are un caracter masiv. Veţi fi uimiţi să observaţi înălţimile mai mari, dominate de culmi largi, creste şi vârfuri rotunjite, care se datorează structurii geologice omogene şi a proceselor de eroziune desfăşurate de-a lungul timpului. În decursul erelor geologice s-au format trei suprafeţe de nivelare, ale căror resturi se pot observa şi astăzi. Nivelul de eroziune superior se regăseşte pe vârfurile Vlădeasa, Buteasa, Vârfuraşu (1688 m) şi Poieni (1627 m). Celelalte două suprafeţe de eroziune se găsesc la altitudinile de 700-800 m (suprafaţa Traniş) respectiv 600-700 m (nivelul Feneş-Deva).

Merită să porniţi în drumeţie pe aceste culmi montane, mai ales că relieful permite ascensiunea chiar şi pentru drumeţii neexperimentaţi, în zonele amenajate. Atenţie, însă, pentru că pe versanţii munţilor sunt dese rupturile spectaculoase şi pereţii abrupţi cu stânci şi bolovani. La altitudini mai mari, ca urmare a forţei de eroziune a gheţii şi zăpezii veţi observa numeroase forme de relief care întrerup monotonia peisajului prin varietatea lor.

 

(foto: Munţii Vlădeasa, zona Pietrele Albe)

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *