Chiar dacă nu este amenajat corespunzător pentru vizitatori, Castelului Gilău, fosta reşedinţă a reginei Isabella, văduva regelui Ungariei Ioan I, mama principelui transilvănean Ioan Sigismund este un punct de atracţie, mai ales pentru turiştii maghiari. Episcopul László (Ladislau) Geréb a construit în secolul al XV-lea castelul actual. Atestat din anul 1428 ca reşedinţă episcopală romano-catolică, între anii 1475şi 1501 a fost realizat aici un ansamblu rezidenţial fortificat în stil renascentist. Noi adăugiri şi modernizări sunt aduse de principele Gheorghe Rákóczi I, care reface practic castelul, iar în timpul lui Denes Banffy se adaugă şi anumite lucrări de consolidare a fortificaţiilor. Castelul a fost parţial distrus şi refăcut de câteva ori. Clădirea este înconjurată de un parc unde au fost descoperite ruinele unui castru roman. În prezent castelul a fost retrocedat, nefiind amenajat pentru vizitatori.

Nu doar castelul, ci şi satul în care se află acesta sunt, însă, interesante pentru turişti. Denumirea locului, Gilău, se pare că provine de la numele voievodului Gelu, ai cărui 200 de oşteni s-au confruntat aici cu oastea lui Tuhutum. Alţi istorici afirmă, însă, că numele Gilău, în maghiară Gyalu ar fi adaptarea fonetică maghiară a cuvântului „dealu”, în pronunţia românilor ardeleni „ghealu”. Satul a fost complet pustiit de marea invazie mongolă din 1241 şi ulterior repopulat de regele Bela al IV-lea.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

 

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *