Ştefan Bogdan: „Chiar dacă oportunităţile sunt limitate, nu renunţăm la accesarea fondurilor europene”
Primarul orașului Băbeni, Ștefan Bogdan a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate in derulare pe raza orașului. Ce probleme întâmpină în procesul administrativ, cum a gestionat situația inundațiilor care s-au abatut ân zona Valea Mare, ce speranțe are în privința accesării de fonduri europene, dar și multe alte lucruri interesante, aflăm în rândurile de mai jos
Impact real: De fiecare dată când ploua abundent, pârâul Stăncălău se umflă şi face ravagii. Aţi avut probleme în ultima perioadă?
Ştefan Bogdan: De fiecare dată când ploua stăm cu sufletul la gură şi cu utilajele pregătite să intervenim. Şi acum avem utilajele acolo. Am avut probleme, pârâul Stăncălău a inundat peste 100 de familii din Băbeni. Exista un proiect al ABA Olt de regularizare a râului Bistriţa şi al afluentului Stăncălău, dar stadiul este cel pe care îl ştiţi şi dvs., adică nu sunt fonduri şi nimeni nu mai ştie nimic de acel proiect. Dacă nu va fi, în primul rând, decolmatată Bistriţa, nu se rezolva nimic. Apoi va trebui rigolizat pârâul Stăncălău. Pentru că Bistriţa o ia în amonte şi degeaba rigolizezi Stăncălăul, dacă nu decolmatezi întâi Bistriţa. Am văzut că s-au apucat de decolmatare, dar au început din zona în care este mai uşor pentru firmele care lucrează, aici în zona Băbeni este foarte mult de lucru. Din informaţiile mele, ştim că a fost aprobat de către ABA Olt un proiect de 3.5 km de rigole pe pârâul Stăncălău, dar nu s-a întâmplat nimic, nu a venit nimeni să lucreze la acest proiect. Nici noi nu am stat cu mâinile în sân, la Valea Mare am făcut un proiect pentru dalarea şanţurilor colectoare a apelor pluviale şi l-am depus la Ministerul Dezvoltării şi, din păcate, nu ne-a fost aprobat.
Impact real: Ce aşteptări aveţi de la rectificarea bugetară care s-a anunţat la sfârşitul lunii iulie?
Ştefan Bogdan: Normal că o aşteptăm şi noi, aşa cum o aşteaptă şi ceilalţi colegi primari. Poate ne ajuta acum Consiliul Judeţean când se va trage linie în urma programului PNDL-2 şi se vor face economii să facem şi noi acest proiect absolut necesar pentru comunitatea din Valea Mare. Noi am depus mai multe proiecte la Ministerul Dezvoltării, avem un proiect pentru asfaltarea străzilor Unirii şi Uzinei, unde se transporta mult armament, un proiect pentru piaţa centrală şi amenajarea de trotuare pe drumul naţional şi pe stânga şi pe dreapta, de la Tătărani până la Valea Mare. Este un proiect pe care noi am dori să-l realizăm cu fonduri europene şi urmărim, în acest sens, ghidurile de finanţare, să vedem ce oportunităţi de finanţare vor exista.
Impact real: Oraşul Băbeni suferă la capitolul infrastructură rutieră. Ce oportunităţi de finanţare aţi identificat pentru modernizarea străzilor din oraş?
Ştefan Bogdan: Un alt proiect pe care l-am aprobat în Consiliul Local şi care este foarte important pentru noi este modernizarea a 12 străzi de pe raza oraşului Băbeni, un proiect pentru care banii sunt bugetaţi, pe care l-am scos la licitaţie zilele trecute. Sperăm să nu ne încurce procedura de licitaţie şi să începem lucrările cât mai repede. Pentru acest proiect am alocat 22 de miliarde de lei vechi şi vor fi asfaltaţi aproximativ 12 kilometri de drumuri de interes local. În acest program vor intra la asfaltare străzile Aleea Brutăriei, Dealul Grecilor, Râioasa (continuare), Brâncuşi, Braia, Berbeniţei, Dejului, Morii, Oromului, Primăverii, Rovinei, Sondelor, Ţarinei, Târgului, Aleea Ioneşti şi plus parcarea din parcul central, pentru a degreva zona centrală de aglomeraţia parcărilor. Dacă ne vor mai rămâne fonduri, vrem să asfaltăm şi drumul către biserica de la Cilidarul. La acest proiect se va mai adaugă şi stratul doi de asfalt pe strada Ungureni. Mi-aş permite să avansez o promisiune că se va schimba Băbeniul, dar cu răbdare. Nu vreau să mai avansez date, pentru că sunt lucruri care nu depind de mine personal, şi nu vreau să par eu mincinos în faţa oamenilor. Sunt convins că până în toamna, aceste străzi vor fi gata. În mandatul acesta o să vedeţi Băbeniul schimbat.
Impact real: Modernizarea Casei de Cultură „Dragoş Vrânceanu” este un proiect care bate pasul pe loc. Ce informaţii ne mai aduceţi de acest proiect?
Ştefan Bogdan: Este proiectul care ne-a dat cea mai mare bătaie de cap, în această perioadă. Şi totul din cauza firmei Stigi House din Rm. Vâlcea care pur şi simplu şi-a bătut joc de proiectul din Băbeni. CNI a decis să mai prelungească termenul până la 12 aprilie 2018 pentru că firma respectivă să monteze scaunele şi să finalizeze lucrarea. Normal că nu s-au ţinut de cuvânt şi CNI a reziliat contractul de finanţare şi acum se ţine o nouă licitaţie pentru lucrările rămase de executat. Noi, administraţia locală nu avem nici o putere, am predat amplasamentul către CNI, iar ei s-au ocupat în totalitate de lucrări. Noi suntem doar beneficiarii unui proiect pe care CNI trebuie să ni-l predea la cheie. De 9 ani de zile tărăgănează acest proiect, nu se poate aşa ceva!
Impact real: Despre investiţiile derulate cu fonduri locale, ce ne puteţi spune?
Ştefan Bogdan: Am reuşit să finalizăm lucrările la parcul central, un proiect foarte frumos. Proiectul a cuprins amenajarea aleilor pietonale, iluminat public modern, un parc de joacă pentru copii şi mobilier. Am mai început un proiect de modernizare a zonei blocurilor, adică amenajarea parcărilor, a unor spaţii verzi şi trotuare. Mai avem de lucrat la zona blocurilor, din cauza ploilor am sistat puţin lucrările acolo. Totodată, am achiziţionat terenul din spatele blocurilor, unde dorim să amenajăm parcări, pentru a decongestiona traficul pe strada principală, dintre blocuri. Am reuşit să finalizăm şi decolmatarea canalelor de scurgere de pe raza oraşului Băbeni, pentru că aveam probleme de fiecare dată când ploua abundent. De asemenea, am reuşit să finalizăm modernizarea iluminatului public, un proiect prin care s-au montat peste 600 de lămpi cu led, în urma căruia cetăţenii au fost foarte mulţumiţi. În următoarea perioadă, ne vom ocupa de stradă Ungureni, să-I mai turnăm încă un strat de asfalt.
Impact real: Îşi permite oraşul Băbeni să realizeze investiţii notabile din bugetul propriu?
Ştefan Bogdan: La începutul anului am alocat bani pentru proiectul de modernizare a străzilor, cele 22 de miliarde. În rest, noi nu avem bani pentru investiţii. Anual cred că avem maximum 15 miliarde lei vechi. Mulţi bani din taxe şi impozite locale sunt neîncasaţi, multe amenzi, iar ceilalţi bani se duc pe cheltuielile de funcţionare. Mă duce gândul să facem un împrumut, pentru că nu ne mai descurcăm cu banii. Avem nevoie de investiţii, pentru că fondurile europene sunt limitate în cazul nostru. Vrem să punem la punct infrastructura, drumuri, poduri, podete şiş a extindem reţeaua de gaz metan în Băbeni. Am depus proiecte pentru modernizarea infrastructurii dar nu ne-au fost finanţate prin PNDL-2, iar prin fonduri europene nu exista axa de finanţare pentru oraşe. Avem acel proiect pe fonduri europene pe incluziune socială şi vreau să vă spun că dacă ar fi să mă mai apuc să accesez bani europeni pentru aşa ceva nu aş mai face-o. Foarte multă birocraţie, să explicit orice cuvânt, să dai atâtea clarificări şi să ai o armată de oameni angrenaţi în acest proiect. Grupul ţinta este foarte mobil, instabil în gândire, azi vrea, mâine nu mai vrea. Dacă proiectul cuprinde 300 de persoane, atunci persoanele respective sunt monitorizate să facă întocmai ceea ce se spune în proiect. Cu factorul uman este foarte greu de lucrat, iar condiţiile de accesare a fondurilor europene sunt foarte drastice. Chiar dacă oportunităţile sunt limitate, nu renunţăm însă la accesarea fondurilor europene şi vom încerca să accesăm bani pentru infrastructura de agreement şi eficientizarea energetică. Am înţeles că se vor deschide, în câteva luni, axe de finanţare pe aceste domenii.
Ramona BĂLTEANU