Ministrul Apelor și Pădurilor, prezent la Băbeni. Pârâul Stăncălău a facut, din nou, ravagii. Zeci de familii au fost evacuate

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș se află, în acest moment, în orașul Băbeni, unde pârâul Stăncălău a ieșit din matcă și a inundat peste 100 de familii. Alături de ministrul Apelor se află și președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, prefectul județului, Florian Marin și reprezentantii Compartimentului pentru Situații de Urgență. Peste 30 de gospodării au fost evacuate, iar localnicii au fost adăpostiti la Casa de Cultură din oraș. Totodata, animalele au fost preluate și duse la gospodăriile vecine. Ca o primă măsură tehnică luată de aparatul administrativ al Ministerului Apelor si Pădurilor a fost montarea unei drone pentru stabilirea principalelor cauze ale inundațiilor. Pârâul Stăncălău, afluent al râului Bistrița, face ravagii, de fiecare data când în zonă plouă abundent. Primarul orașului Băbeni, Ștefan Bogdan, spune că există un proiect pentru regularizarea râului Bistrița, care „zace” prin sertarele instituției ABA Olt, din lipsă de fonduri. Cu prezența la fața locului a ministrului Deneș, cetățenii din Băbeni și primarul Ștefan Bogdan speră ca acest coșmar al pârâului Stăncălău să ia sfârșit și să fie alocați bani pentru regularizarea râului Bistrița.

 

„De fiecare dată când plouă abundent stăm cu sufletul la gură şi cu utilajele pregătite să intervenim. Am avut probleme foarte mari în ultimele săptămâni, pârâul Stăncălău a inundat peste 100 de familii din Băbeni.  Exista un proiect al ABA Olt de regularizare a râului Bistriţa şi al afluentului Stăncălău, dar stadiul este cel pe care îl ştiţi şi dvs., adică nu sunt fonduri şi nimeni nu mai ştie nimic de acel proiect. Dacă nu va fi, în primul rând, decolmatată Bistriţa, nu se rezolva nimic. Apoi va trebui rigolizat pârâul Stăncălău. Pentru că Bistriţa o ia în amonte şi degeaba rigolizezi Stăncălăul, dacă nu decolmatezi întâi Bistriţa. Am văzut că s-au apucat de decolmatare (n.red ABA Olt), dar au început din zona în care este mai uşor pentru firmele care lucrează, aici în zona Băbeni este foarte mult de lucru. Nici noi, administrația locală nu am stat cu mâinile în sân, la Valea Mare am făcut un proiect pentru dalarea şanţurilor colectoare a apelor pluviale şi l-am depus la Ministerul Dezvoltării şi, din păcate, până în acest moment, nu ne-a fost aprobat”, ne-a declarat, în urmă cu doar câteva zile, primarul orașului Băbeni, Ștefan Bogdan.

 

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *