Autostrada Sibiu – Piteşti, „îngheţată” până la emiterea Acordului de Mediu. Ministrul Transporturilor, Lucian Șova cere urgentarea proiectului

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova a discutat, zilele trecute, cu grupul de lucru pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor de transport rutier despre urgentarea proiectului construcţiei autostrăzii Sibiu-Piteşti, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transporturilor. Cu toate acestea, Acordul de Mediu pentru Autostrada Sibiu-Piteşti ar putea fi emis abia la finele anului, conform celor mai recente estimări făcute de oficialii de la Mediu. Până atunci, chiar dacă vor fi desemnaţi câştigătorii pentru construcţia secţiunilor 1 şi 5, contractele nu vor putea fi semnate, iar secţiunile 2, 3 şi 4 nu vor putea fi scoase la licitaţie.

 

Acordul de Mediu ar putea fi emis abia la sfârşitul anului

Ministrul Lucian Şova a cerut o decizie rapidă pentru stabilirea strategiei de implementare a proiectului autostrăzii Sibiu-Piteşti. Pentru urgentarea proiectului, ministrul a propus o întâlnire, săptămâna viitoare, cu experţii Jaspers şi cu experţi români pentru clarificarea aspectelor geotehnice ale proiectului. Potrivit Economică.net, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a spus că procedurile pentru obţinerea Acordului de Mediu sunt în derulare. Deşi anunţaseră iniţial ca respectivul acord va fi gata până în vara acestui an, oficialii de la Transporturi au anunţat recent că documentul esenţial pentru construcţia autostrăzii ar putea fi emis „până la sfârşitul acestui an”. Acordul de Mediu este necesar pentru emiterea Autorizaţiei de Construire. Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Transporturilor. În iulie 2017, CNAIR a scos la licitaţie secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti, pentru execuţia cărora a primit în octombrie nouă oferte (secţiunea Sibiu – Boiţa), respectiv opt oferte (secţiunea Curtea de Argeş – Piteşti). Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.

Cristian Buican: „Cât timp PSD va fi la guvernare, autostrada Sibiu-Piteşti nu se va face”

„Autostrada Sibiu-Piteşti ar trebui să reprezinte prioritatea absolută în materie de construcţie de autostrăzi în România şi dezideratul în jurul căruia toţi decidenţii judeţului Vâlcea ar trebui să facă front comun în vederea susţinerii, pe toate planurile, a acestui important proiect. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă, PSD dovedind că nu vrea să facă în ruptul capului acest tronson de autostradă”, este de părere deputatul PNL, Cristian Buican. Potrivit spuselor liberalului, în timp ce decidenţii guvernamentali tratează acest tronson la secţiunea „şi altele”, cei judeţeni sunt total dezinteresaţi, fie din nepricepere, fie din nepăsare, concluziile fiind sumbre pentru judeţul Vâlcea: niciun reprezentant al PSD de la nivel judeţean nu face vreun demers de susţinere a acestei investiţii, iar celor de la nivel central nu le pasă: De fiecare dată când PSD e la guvernare, proiectul autostrăzii Sibiu-Piteşti este amânat, reziliat, prelungit. În ultimii 10 ani de când mă zbat pentru acest proiect, de fiecare dată când PSD a deţinut Ministerul Transporturilor, lucrurile fie au stagnat, fie au mers în ritm de melc. Aşa este şi de un an şi jumătate. Din păcate, nici de la nivel judeţean, niciun reprezentant al PSD nu face nimic pentru acest proiect vital pentru dezvoltarea Vâlcii. Preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Rădulescu Constantin, ar trebui să se lege cu lanţurile în faţa Ministerului Transporturilor, însă el nici măcar nu dă un telefon la colegii săi PSD-işti din Minister să vadă ce este cu acest proiect. Chiar dacă minţea mult, măcar răposatul Cîlea apela de fiecare dată la colegii săi PSD pentru a întreba de soarta autostrăzii Sibiu-Piteşti. Rădulescu şi ai lui nu fac absolut nimic. Am ajuns la concluzia că Rădulescu ori nu înţelege mecanismele unui astfel de proiect de anvergură, ori nu poate, ori nu vrea. Altă variantă nu există. Eu m-am convins: cât timp PSD va fi la guvernare, autostrada Sibiu-Piteşti nu se va face”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *