Sorin Vasilache: „Cu sprijinul Consiliul Judeţean vom dezvolta infrastructura turistică în staţiune, prin fonduri europene”
Primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, dar şi priorităţile în materie de investiţii, în următoarea perioadă. Ce surprize le pregăteşte localnicilor şi turiştilor de zilele oraşului, dar şi ce strategie are pentru dezvoltarea staţiunii, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Pe 19 iulie, oraşul împlineşte 491 de ani de atestare documentară. Ce surprize le pregătiţi localnicilor şi turiştilor aflaţi în staţiune, de zilele oraşului?
Sorin Vasilache: Şi anul acesta am pregătit o sărbătoare aparte, care se va derula pe parcursul a patru zile. Astfel, în perioada 19 iulie – 22 iulie, cea de-a X-a ediţie a Zilelor oraşului Băile-Olăneşti va avea un program extrem de atractiv atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii aflaţi în această perioadă în staţiune. Festivitatea de deschidere a manifestării va avea loc în data de 19 iulie, la ora 18.00, chiar în ziua în care oraşul nostru împlineşte 491 de ani de la prima atestare documentară. În fiecare zi de sărbătoare vom avea un program de divertisment, folcloric dar şi de muzică uşoară, susţinut de artişti consacraţi. Vor urca pe scenă Maria Dragomiroiu, Andreea Bălan, Elena Ghiţulete, Plăieşii din Chişinău, Ilie Dură, Daniela Gyorfi, Talisman şi mulţi alţi interpreţi cunoscuţi pe plan local sau naţional. Sunt mulţi turişti care şi-au rezervat locuri de cazare în staţiune special pentru această perioadă, zilele oraşului devenind deja o tradiţie. Totodată, am lansat invitaţii şi reprezentanţilor judeţului, care, sunt convins că ne vor onora cu prezenţa, aşa cum se întâmplă în fiecare an. Vom avea şi o gamă diversificată de produse alimentare, taverne cu produse autohtone şi multe alte surprize. Speram că şi vremea să fie favorabilă pentru că toţi cei prezenţi să se poată bucura din plin de aceste zile de sărbătoare.
Impact real: În ce stadiu sunt proiectele europene pentru modernizarea staţiunii? Când vor începe, efectiv lucrările?
Sorin Vasilache: Pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii turistice în staţiunea Băile-Olăneşti” suntem în faza de întocmire a documentaţiei pe care o vom urca pe SEAP, în maximum două săptămâni se va întâmpla acest lucru. Cred că undeva prin toamnă ne vom apuca efectiv de lucrări. Termenul de execuţie va fi de 37 de luni, dar sperăm să nu dureze atât. Valoarea este de 1,5 milioane de euro şi cuprinde modernizarea parcului central din staţiune. Proiectul mai prevede înlocuirea mobilierului stradal, modernizarea aleilor pietonale, amenajarea unei fântâni muzicale arteziene, aparatură de fitness, wireless, un panou de informare turistică, dar şi amenajarea iazului deja existent. Acest proiect va schimba radical centrul staţiunii.
Totodată, ca o noutate am depus împreună cu Consiliul Judeţean un proiect care se numeşte „Îmbunătăţirea infrastructurii de turism în oraşul Băile-Olăneşti”, o investiţie care se va realiza tot cu fonduri europene, pe axa 7.1, dar pentru acest proiect avem ca partener Consiliul Judeţean.
Impact real: Care este rolul Consiliului Judeţean în acest proiect, şi ce va cuprinde o astfel de investiţie?
Sorin Vasilache: Consiliul Judeţean va întocmi partea de studiu de fezabilitate care va fi depus la ADR Sud-Vest Oltenia. Proiectul va cuprinde tot modernizarea infrastructurii de turism. Mai exact, ne-am propus să executăm lucrări pe străzile Tudor Vladimirescu, este vorba de stradă de la intrare în staţiune, unde se vor executa pe margine, la intrarea dinspre Păuşeşti-Măglaşi rigole, piste de biciclete, trotuare şi se va moderniza iluminatul public pe o lungime de 3 kilometri. Totodată, avem strada Comanca, unde este şi o zonă de camping foarte căutată de turişti. Este vorba despre o porţiune de la cabana Direcţiei Silvice pe o distanţă de 4 kilometri, pe care se vor executa lucrări de modernizare. Acolo avem şi Biserica „Toţi Sfinţii” de la Pietriş. Vom pune foarte mult accent pe amenajarea de piste de biciclete. Tot în acest proiect vom prinde şi strada Glodeanu, care face legătura cu comuna Muereasca, un proiect întocmit de mult timp, şi pentru care nu am reuşit să prindem finanţare pe fonduri guvernamentale, aşa că ne-am îndreptat către cele europene. Pe lângă lucrările de infrastructură rutieră, proiectul va mai cuprinde şi modernizarea celor două parcuri: Parâng şi cel din zona clădirii Romtelecom. Prin această axă de finanţare avem posibilitatea să fim sprijiniţi de Consiliul Judeţean şi este un mare ajutor, prin faptul că preşedintele Constantin Rădulescu a fost de acord să facă studiul de fezabilitate şi să aloce şi o parte din cofinanţare. Şi noi avem partea noastră, dar este un proiect pe care nu l-am fi putut accesa fără sprijinul Consiliului Judeţean. Investiţia va fi una de anvergură, care se va ridica până la 5 milioane de euro.
Impact real: Aceste proiecte de anvergură, odată finalizate, vor reuşi să dea o nouă faţă staţiunii Băile-Olăneşti?
Sorin Vasilache: Dacă obţinem această finanţare, alături de celelalte proiecte pe infrastructură pe care le mai avem, cel cu modernizarea parcurilor, putem spune că în câţiva ani staţiunea Băile-Olăneşti va căpăta o altă înfăţişare. Totodată, lucrăm şi în Olăneşti-sat, unde am realizat lucrări de asfaltare a incintei Şcolii Generale Dumitru Bădescu şi am finalizat lucrările de împrejmuire a unităţii de învăţământ.
Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre alunecarea de teren produsă pe drumul naţional, chiar la intrarea în staţiune? Când vor lua măsuri cei de la Drumuri Naţionale pentru consolidarea zonei?
Sorin Vasilache: Pe data de 16 iulie se deschid ofertele şi avem asigurarea că se vor urgenta lucrările. Am avut noroc, pentru că la ultima ploaie nu a mai avansat alunecarea. Din acest punct de vedere turiştii pot sta liniştiţi, nu este nici un pericol să nu aibă pe unde intra în staţiune. Am amplasat anrocamente cu sprijinul Directei Naţionale de Drumuri şi gabioane, astfel încât să se poată circula în condiţii normale până când vor începe lucrările propriu-zise, iar turiştii să nu aibă de suferit.
Impact real: Bugetul local permite şi mici investiţii în oraş? Varianta fondurilor guvernamentale este o soluţie pentru dezvoltarea infrastructurii?
Sorin Vasilache: În prezent facem lucrări de reparaţii asfaltice pe strada Valea de case şi strada Pieţei din staţiune, cu fonduri locale. Am reuşit să prindem şi un proiect prin PNDL-2 de modernizare a iluminatului public, suntem în faza finală cu proiectarea şi cred că, într-o lună vom începe lucrările. Nu cred că va dura prea mult execuţia. Am mai avut depuse şi alte proiecte dar, din păcate, nu au intrat la finanţare. Mai aveam un proiect care cuprindea modernizarea infrastructurii stradale, un proiect de 10 milioane de lei, iar cel de-al doilea prevedea construirea şi amenajarea unui teren de sport în staţiune, lângă Liceul Iustinian Marina, un teren de dimensiuni reduse cu balon presostatic şi utilităţi şi iluminat nocturn, în valoare de 1,5 milioane de lei. Din păcate nu ne-a fost aprobat decât cel cu iluminatul public. Suntem mulţumiţi şi aşa şi vom încerca pe viitor să ne axăm pe accesarea fondurilor europene, care este singura posibilitate de dezvoltare mai rapidă şi totodată sigură în ceea ce priveşte finanţarea.
Ramona BĂLTEANU