Comuna Milcoiu, în impas dacă nu se face rectificare

 Revoluţia fiscală aplicată la în­ceputul acestui an a secătuit bugetele locale ale primăriilor, aducându-le la cota de avarie. 

În curând, multe primării din judeţ nu vor mai avea bani pentru funcţionare, deoarece administraţiile locale au fost dezavantajate de formula de calcul a bugetelor locale, începând anul cu lipsă de fonduri. Se demonstrează practic ceea ce putea anticipa toată lumea: măsurile fiscale iniţiate de Guvern apasă greu pe umerii autorităţilor locale care nu au nici bani de funcţionare, nici de dezvoltare, iar mult promisa şi aştep­tata rectificare bugetară nu mai vine. Acesta este tabloul complet al unui dezastru financiar previzibil. „Anul acesta avem un buget mai mic cu 1,7 miliarde, destul de mic pentru o localitate aşa cum este Milcoiu. Mergem din ce în ce mai rău, iar acest lucru este cert. Sărăcia îşi pune amprenta asupra comunităţii. Am observat ce se întâmplă şi nu am mărit birurile, pentru a acoperi golul din buget, aşa cum au gândit alţi primar, iar salariile le-am mărit în funcţie de buget. Ca dovadă, salariile angajaţilor din Primăria Milcoiu sunt cele mai mici, comparativ cu alte primării din judeţ, iar despre investiţii cu fonduri alocate din bugetul local, anul acesta nu pot spune nimic. Avem nevoie de bani pentru reabilitarea primăriei, schimbarea acoperişului, să construim o rampă la primărie, să facem o intrare la centrală şi o alee pietonală pe DN7. De asemenea, intenţionez să fac rigole pe drumurile comunale, acolo unde nu sunt. Cu bugetul pe care îl avem putem să ne susţinem doar până în luna septembrie. Refuz să mă gândesc dacă nu ar veni acea rectificare, promisă de Guvern primăriilor.

 

Amenzile rutiere, povară pe umerii primăriilor

 

Primăria Milcoiu s-a trezit cu mai multe procese verbale de amendare a unor cetăţeni străini, care au fost sancţionaţi pe raza comunei. Primarul spune că este imposibil să meargă în alte ţări să-i execute pe datornici, fiind de părere că Inspectoratul General al Poliţiei Rutiere ar trebui să aibă cadrul legislativ şi să le ia banii străinilor când intră în ţară, însă este mai mult mai la îndemână să arunce responsabilitatea asupra primăriilor unde s-au constatat încălcările legislaţiei rutiere: „O problemă pe care o pun sunt amenzile rutiere acordate pe Drumul Naţional 7, neachitate de şoferii cu domiciliul în alte ţări, care au îngreunat primăria cu 200 de milioane de lei vechi, bani pe care nu pot să-i recuperez. Ne judecăm cu poliţia rutieră, iar instanţa ne dă câştig de cauză nouă. Consider că ar fi bine ca şoferii, în special cei cu domiciliul în alte ţări, în situaţia în care au încasat o amendă rutieră să li se pună interdicţia de a părăsi România până nu achită amenda respectivă, sau Inspectoratul General al Poliţiei Rutiere ar trebui să aibă cadrul legislativ şi să le ia banii străinilor când intră în ţară. Pe nimeni nu interesează faptul că amenzile încasate îngroapă primăriile în datorii.

 

Claudia Şchiopu

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *