Proiect finalizat cu fonduri europene, la Roşiile   

 

La Roşiile, proiectul care s-a derulat în localitate cu bani europeni, a fost recepţionat. Obiectivele specifice ale proiectului au fost: înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă pe o lungime de 13,6 kilometri şi sistemul de canalizare pe o lungime de 11,6 kilometri, dar şi construirea unei staţii de epurare, asfaltarea unui drum comunal în lungime de 1,6 kilometri, în satul Balaciu, respectiv drumul comunal 83 şi dotarea căminului cultural cu costume populare, aparatură de sonorizare, instrumente muzicale şi mobilier: „După toate aceste demersuri va trebui să trecem la branşarea gospodăriilor, o altă problemă importantă, întrucât reţeaua, aşa a fost construită, cuprinde numai reţeaua de alimentare cu apă, nu şi cu branşamente laterale. Am identificat o posibilitate de a întocmi un proiect pentru a face racodurile până la limita de proprietate pentru toate gospodăriile”, declară primarul Dorul Diaconu.

 

Dorul Diaconu: „Adio fonduri europene

 

Tot cu bani europeni, Primăria Roşiile va achiziţiona prin GAL Cerna – Olteţ

un utilaj dotat cu o lamă de zăpadă, sărăriţă şi cu tocător de resturi vegetale, pentru a-l folosi pe marginea şanţului: „Este prima achiziţie prin acest GAL şi singura şansă de accesare a fondurilor europene în acest exerciţiu financiar. Spun asta fiindcă am avut vizita în teren a unui consultat în vederea accesării fondurilor europene şi, în urma analizei şi a simulărilor făcute, acesta ne-a spus că localitatea nu se poate plia pe nici o axă. Prin urmare, în aceste exerciţiu financiar spunem adio fondurilor europene, fiindcă pe aici nu trece trenul şi nu există gară. Despre noi, primarii, se spune că nu suntem în stare să accesăm fonduri europene, dar cred că fondurile europene sunt doar o poveste. Localitatea este întinsă, are peste 7000 de hectare, 11 sate cu distanţe între ele de până la 10 kilometri şi o reţea de drumuri de aproximativ 200 de kilometri. Dintre cei 200 de kilometri, câţi are localitatea sunt asfaltaţi 30 de kilometri, în mare parte fiind pietruiţi.

 

Singura şansă de dezvoltare sunt fondurile guvernamentale

 

Administraţia locală din comuna Roşiile şi-a pus mari speranţe în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a 2-a, considerând că este singura şansă ca infrastructura din localitate să fie modernizată. Astfel, Ministerul Dezvoltării a alocat fonduri în vederea extinderii reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 25 de kilometri şi pentru extinderea sistemului de canalizare pe o lungime de 10 kilometri, în total 7.200.000 de lei: „Singura şansă de dezvoltare sunt fondurile guvernamentale. În portofoliul de proiecte pe care l-am depus la Ministerul Dezvoltării am avut şi un proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale, însumând 17 kilometri. Dacă reuşeam să-l implementăm rezolvam problema localităţii în zonele cu densitate. Pentru asfaltarea drumurilor am evaluat la început posibilitatea de a depune proiectul pe fonduri europene, dar, în urma simulării nu am îndeplinit punctajul, din cauza condiţiilor” a subliniat primarul din Roşiile.

 

Claudia Şchiopu

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *