Parcul Central din Cluj, un loc perfect pentru promenadă

Parcul Central din Cluj este un loc perfect unde să ieşiţi la plimbare, în zilele toride de vară. Numit popular şi Parcul Mare este deschis publicului încă din anul 1830, numindu-se iniţial Parcul Poporului. Pe parcurs au fost amenajate aleile, lacul şi a fost inaugurat, în anul 1874, teatrul de vară, astăzi fiind sediul Teatrului Maghiar de Stat. Este o adevărată oază de relaxare pentru clujeni, precum şi unul dintre obiectivele turistice aflate, de obicei, pe lista celor care vizitează Clujul. Delimitat de Cluj Arena la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est, Someşul Mic la nord şi strada Cardinal Iuliu Hossu la sud, parcul reprezintă unul dintre principalele spaţii verzi din zona centrală a oraşului, acoperind o suprafaţă de aproximativ 13 hectare.

Pavilionul de Patinaj (astăzi restaurantul Chios), Clădirea Cazinoului şi Fântâna Arteziană au fost realizate în stil eclectic. După 1989 parcului i-a fost atribuită denumirea Parcul Central „Simion Bărnuţiu”. Istoria parcului se întinde pe o perioadă de peste 185 de ani, fiind înscris, începând cu anul 2010 pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România.

Astăzi, Parcul Central beneficiază de o popularitate foarte mare. Toţi cei care îi trec pragul se pot recrea folosind multitudinea de posibilităţi pe care le oferă parcul. Amenajarea în aer liber oferă, pe lângă floră, teren de baschet cu nocturnă, aparate de fitness cu acces gratuit, o fântână arteziană înconjurată de bănci, parc special amenajat pentru copii, restaurant. În parc se află statui ale unor personalităţi celebre precum Antonin Ciolan, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Octavian Goga, Sigismund Toduţă.

Clădirea Cazinoului şi lacul sunt atracţiile principale. Vara se pot face plimbări pe lac cu bărcuţe şi hidrobiciclete. Lângă fântâna arteziană, în timpul verii, sunt organizate concerte de muzică simfonică şi se oficiază ceremonii de căsătorie civilă. Locul este ideal pentru a participa la evenimente, pentru a vă relaxa vara în preajma lacului sau a vă plimba cu barca, sau pur şi simplu pentru a vă retrage pe o băncuţă, la umbra bătrânilor copaci.

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *