Noi demersuri ale deputatului Lovin pentru modernizarea drumului către Transalpina şi preluarea Culei Greceanu

Deputatul Dumitru Lovin şi-a propus două mari „realizări” parlamentare, în sesiunea din această toamnă. Deputatul vâlcean le-a solicitat decidenţilor politici din Guvern să încerce să găsească soluţii şi pentru modernizarea DN 7A, drumul care asigură accesul către domeniul schiabil Transalpina, una dintre minele de aur ale turismului vâlcean.
În ceea ce priveşte modernizarea DN 7A Vâlcea-Hunedoara (109 km), Ministerul Transporturilor şi cel al Finanţelor Publice continuă să paseze responsabilitatea dintr-o parte în cealaltă. În aceste condiții, deputatul Lovin a revenit cu o nouă interpelare la Ministerul Transporturilor, insă a fost şi de această dată nemulţumit de răspuns, semn că în priorităţile Ministerului Transporturilor DN 7A nu se număra printre priorităţi. Parlamentarul a anunţat că va depune un amendament la Legea bugetului de stat pe 2019 în vederea alocării fondurilor necesare pentru reabilitarea DN 7A şi a avertizat că va face publică lista parlamentarilor care vor vota împotrivă.
„Vorbim mereu de interesele României, de interesele Vâlcii, dar suntem incapabili să rezolvăm probleme simple, care influenţează major destinul acestui judeţ. Toate investiţiile mari se fac pe Valea Prahovei sau în alte zone, dar nimeni nu se bate în Guvern, în Parlament, pentru Valea Oltului. Sper că, la finele anului, când se va dezbate Legea bugetului de stat pe 2019, parlamentarii vâlceni, indiferent de apartenenţa politică, să dea dovadă de demnitate, de patriotism local, şi să susţină alături de mine şi de partidele pe care le reprezintă obiectivele importante ale Vâlcii, printre care şi modernizarea DN 7A”, a declarat deputatul Dumitru Lovin.

 

 

Nici răscumpărarea Culei Greceanu nu se află în priorităţile Ministerului Culturii

 

O alta probleme pe care deputatul Dumitru Lovin încearcă să le rezolve în această perioadă este răscumpărarea Culei Greceanu, de la Măldăreşti. În anul 2007, în urma unui proces, clădirea, anexele şi terenul aferent, de peste 5000 mp., au fost retrocedate definitiv moştenitorilor. Acum, aceştia încearcă să vândă proprietatea, dar până reuşesc, au dat-o cu chirie Consiliului Judeţean Vâlcea, care face un efort financiar foarte mare pentru ca publicul să poată vizita acest obiectiv. Deputatul Dumitru Lovin a făcut mai multe interpelări pe această temă, propunând Guvernului să aloce o sumă de până la 1.500.000 lei pentru răscumpărarea Culei Greceanu. Recent, George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a analizat solicitarea parlamentarului vâlcean şi i-a transmis: „Cula Greceanu, de la Măldăreşti, este într-adevăr un exemplu emblematic de arhitectură civilă de locuire şi apărare din zonele Olteniei şi Muscelului. Este un monument de valoare arhitectonică şi de patrimoniu inestimabile, fiind, pentru istoria României şi pentru generaţii de arhitecţi, un punct vital de referinţă. Pentru moment, însă, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu are alocate fonduri pentru exercitarea dreptului de preemţiune pentru monumentele istorice”. „Vom întreprinde demersurile necesare pentru remedierea acestei situaţii”, a mai spus ministrul, fără a explica cum şi când îşi va onora promisiunea. În aceste condiţii, deputatul Dumitru Lovin a anunţat că va aştepta până la finele anului şi, dacă situaţia nu va fi remediată, va depune un amendament la Legea bugetului pe anul 2019, insistând să fie prevăzute fondurile necesare.

 

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *