Spitalul Vechi, clădirea fascinantă în care s-a scris parte din istoria Râmnicului, va intra într-un amplu proces de modernizare
  • Anunţul a fost făcut vineri, 24 august 2018, de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu. 10 de milioane de euro se vor folosi, prin Compania Națională de Investiții, pentru modernizarea celei mai vechi clădiri din Râmnic

 

„Dosarul cu documentaţiile pentru finanţarea proiectului “Reabilitarea, modernizarea și dotarea secțiilor din clădirea – corp principal C5 a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, situat în str. General Magheru, nr.54” a fost depus astăzi, 24 august 2018, la Compania Națională de Investiții”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Proiectul, cu o valoare estimată de 42.248.111,35 lei (peste 422 miliarde lei vechi), a fost cuprins în Lista sinteză a Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Unităţi sanitare din mediul urban”, derulat de către Compania Națională de Investiții. Prin proiect se propune reabilitarea, modernizarea și dotarea cu mobilier specific a clădirii C5 unde funcționează în prezent secțiile: Oftalmologie, Psihiatrie 2, Compartimentul de psihiatrie infantilă şi Secţia de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie. Se vor executa lucrări de consolidare, de reabilitare a șarpantei și a învelitorii, lucrări de reabilitare şi recompartimentare interioară, inclusiv lucrări de refacere a instalațiilor termice, sanitare şi electrice. De asemenea, instalațiile interioare se vor completă cu instalații specifice pentru oxigen, vacuum, aer comprimat, instalații de semnalizare, avertizare și stingere incendiu, instalație de voce – date, instalații de ventilație.

„Investiţia a fost aprobată prin Ordin de Ministru, urmând ca, în perioada următoare să predăm obiectivul Companiei Naționale de Investiţii, care va finanța şi derula integral procedurile de proiectare şi execuție a lucrărilor. Este o zi istorică pentru vâlceni, pentru că vorbim despre un spital în care nu s-au mai făcut investiţii majore din anul 1980. Mulţumesc Guvernului României, proiectanţilor, colegilor şi echipei cu care am lucrat la acest proiect. Săptămâna viitoare vom continua cu veştile bune şi faptele în logica binelui pentru vâlceni. Fapte, nu vorbe, despre infrastructura de sănătate şi învăţământ. – Constantin Rădulescu, Preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea.

 

Pavilionul „Spitalului Vechi” datează din 1895

 

Pavilionul central al Spitalului Vechi datează din anul 1895, fiind un proiect realizat din iniţiativa doctorului Ioan Suciu şi a medicului primar al oraşului, Gheorghe Sabin. Deoarece nu exista, în Râmnicul acelor vremuri, o clădire special amenajată pentru a servi ca spital al oraşului, ci doar 15 paturi în casele Pietrăresei, de pe Calea lui Traian, a fost construită această clădire cu o arhitectură deosebită, cu două „aripi”, cu parter şi etaj. La înfiinţare, Spitalul Judeţean a purtat numele ministrului I. G. Duca, după asasinarea acestuia de legionari în gara de la Sinaia (1933). La clădirea existentă, în anul 1905, s-a adăugat pavilionul de boli contagioase iar în anul 1935 s-au mai construit alte corpuri de clădiri. Printre cele mai vechi clădiri din municipiu, alături de Spitalul Orăşenesc menţionat în articol, se mai numără Hala mare (1902), Tribunalul județean (1900), Prefectura județului (1903), Administrația financiară (1911), Poșta (1908), toate rămânând aproape neschimbate până în zilele noastre, ca și impunătoarele clădiri cu rol educațional: Liceul „Alexandru Lahovari” (finalizat în anul 1910) și Seminarul (azi Colegiul Național Mircea cel Bătrân) în 1913.

Ramona BĂLTEANU

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *