Dumitru Ropină: „Prin ajutoarele trimise, statul nu ne-a sprijinit cu nimic, doar ne-a scos ochii”   

 

Localitatea Goleşti este o zonă predispusă alunecărilor de teren, iar acest lucru este cunoscut în toată ţara. Alunecările de teren din satele Blidari şi Drăgăneşti au început în 2005 şi se reactivează după fiecare ploaie. Un sat întreg riscă să alunece dacă Guvernul nu va aloca la timp fondurile necesare pentru lucrările de stabilizare a terenului. În acest sens, primăria a primit drept ajutor de la Guvern materiale de construcţie pentru refacerea a patru case afectate. Primarul spune că satul, prin ajutoarele trimise le-a „scos ochii” bieţilor oameni. „Problemele în localitate sunt alunecările de teren care nu s-au remediat. Statul nu ne-a ajutat cu nimic, doar „ne-a scos ochii”. În situaţia aceasta, Consiliul Judeţean şi Prefectura au scăpat foarte uşor. Pentru reclamaţia cetăţeanului făcută în acesta sens, ajunsă la aceste instituţii, răspunsul dumnealor a fost că primarul trebuie să rezolve problema în zona afectată. Referitor la nenorocirile cetăţenilor, răspunsurile primite de la Consiliul Judeţean şi Prefectură nu i-au mulţumit pe cetăţeni. Decât să fi cheltuit banii pentru materiale de reconstrucţie a caselor mai bine ar fi stabilizat terenul, fiindcă, pe lângă aceste patru case, în prezent alunecarea s-a accentuat şi alte cinci gospodării sunt afectate, iar în curând se vor mai adăuga alte 30 de gospodării”, a afirmat primarul din Goleşti,

Consolidarea întregii zone poate fi realizată prin Compania Naţională de Investiţii

 Referitor la alunecările de teren din zona Blidari, administraţia locală a găsit o portiţă pentru o posibilă finanţare. Însă, pentru întocmirea documentaţiei, primăria trebuie să facă intabularea întregii zone pentru a putea preda obiectivul către Compania Naţională de Investiţii, în vederea consolidării: „Am intrat într-un blocaj, pentru că noi trebuie să facem măsurătoarea perimetrală şi am constatat că unele cărţi funciare existente nu mai corespund cu realitatea de pe teren, din cauza faptului că locuinţa şi terenul s-a mişcat, în unele cazuri, şi cu 2 metri, insesizabil pentru proprietar. În alt ecazuri nici nu există cărţi funciare. În situaţia aceasta, noile cărţi funciare trebuie plătite măcar la jumătate de preţ, dar nu ştim dacă şi cetăţenii vor fi de acord. Intervine şi problema drumului care a fost deplasat şi cu un metru, iar acolo unde sunt garduri din beton pe latura de nord, care la fel s-au deplasat, singura variantă este să rămână pe amplasamentul actual, cu modificarea cărţii funciare. Este foarte greu. Fiecare cetăţean trebuie să îşi plătească cartea funciară, în valoare de 3 milioane, acesta fiind preţul minim, plus 120 de lei taxa de viză. Este foarte multă alergătură, în zonă sunt afectate peste 50 de gospodării, iar zona este destul de mare, sectorul trebuie să se închidă”, a subliniat administratorul public, Nicolae Ştefănescu.

Nicolae Ştefănescu: „Ne zbatem între nişte situaţii foarte greu de rezolvat”

 Pentru acele ajutoare pe care statul le-a acordat familiilor ajunse într-o situaţie dificilă datorită alunecărilor de teren primăria a avut o sincopă, fiindcă, după ce au fost aduse ajutoarele, unul dintre beneficiari a luat cei 110 mii de lei ajutor de la stat pentru manoperă şi a renunţat la materialele pentru construcţie, motivând că nu îşi mai construiesc şi casa. În situaţia aceasta primăria a redistribuit materialele la altă familie care a avut nevoie: „Pentru Prefectură şi Consiliului Judeţean este simplu, obligă primăria să semneze că a primit materialele, dar nu primăria este beneficiarul, este o presiune continuă, fiindcă noi nu am avut spaţiu de depozitare, am fost anunţaţi că vor veni materialele cu un tir de 40 de tone şi că trebuie să avem teren şi spaţiu acoperit. Un alt exemplu este motorina de la rezervele de stat, ca ajutor pentru primării, motorină care jumătate avea apă. Cu alte cuvinte se fură şi de la Rezervele de Stat. Ni s-a spus că, dacă nu o luăm o pierdem, astfel încât a trebuit să o luăm şi o vom folosi la utilajele vechi pe care le avem. Noi ne zbatem între nişte situaţii concrete, care sunt foarte greu de rezolvat”, este de părere administratorul public Nicolae Ştefănescu.

Primăria Goleşti a primit fonduri pentru repararea a trei punţi distruse de ploi şi inundaţii

 

In urma ploilor din primăvara acestui an, administraţia locală Goleşti a primit de la Guvern 6 miliarde de lei vechi. Fondurile primite au fost alocate din rezervele de stat pentru situaţii speciale în vederea refacerii a trei punţi pietonale. Primarul spune că banii alocaţi nu au fost nici la jumătate faţă de cât s-a stabilit în momentul în care s-au întocmit evaluările. Pentru refacerea punţilor spulberate de ape în urma viiturilor primăria avea nevoie de 40 de miliarde de lei fiindcă, în realitate, cinci punţi pietonale au fost distruse de ape, doar că statul a decis că este suficient să dea doar 6 miliarde de lei vechi, pentru doar trei punţi: „Cu această sumă abia vom putea reface două punţi. Ca locaţii, toate aceste punţi sunt în amonte, peste albia pârâului Sâmnic, în diverse puncte. Lucrările pentru aceste punţi vor începe tot anul viitor, fiindcă urmează faza de proiectare şi faza de licitaţie pentru execuţie. Sistemul este foarte greoi. Din cauza viiturilor întreaga albie a pârâului a fost colmată, iar cei de la ABA Olt au trimis un excavator în vederea decolmatării. Şoferul excavatorului, nefiind specialist face ce se pricepe. În partea colmatată a albiei au crescut arinii, care acum sunt ai Apelor Române, nu sunt pe teritoriul comunei, iar şoferul nu ştie acest lucru. Astfel se poticnesc lucrările, fiindcă şoferul nu este specialist, vine la primărie pentru că nu ştie ce să facă în multe situaţii. Faptul că ABA Olt a răspuns doleanţelor noastre este un lucru bun, însă decolmatarea pârâului cu un excavator nu rezolvă întreaga problemă. În unele locuri sunt necesare lucrări de protecţie a malurilor, de construire a digurilor. Ni se spune în primul rând că nu au fonduri, dar pentru a avea bani trebuie să existe proiecte. Aceste aluviuni ne-au erodat un drum comunal în totalitate pe strada Viaductului, iar într-un alt loc au rupt o mare parte din drumul comunal, iar situaţii de acest gen sunt nenumărate. Degeaba se intervine în astfel de locuri cu buldoexcavatorul şi punem o cupă de pământ, pentru că vine următoarea ploaie, erodează la baza taluzului şi se duce toată munca. Neacordându-ne bani pentru aceste remedieri, nu există posibilitatea de a rezolva problemele”, a precizat administratorul public Nicolae Ştefănescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *