Primăria Guşoeni, proiecte şi investiţii
La Guşoeni, la finele acestei luni va fi termenul limită de depunere a ofertelor pentru cele patru investiţii: construirea grădiniţei, reabilitarea Şcolii Gimnaziale, reabilitarea, extinderea şi dotarea dispensarului medical şi continuarea lucrărilor de asfaltare a drumului comunal 86: „Sperăm să câştige licitaţiile constructori serioşi şi să facem treabă, pentru că alocările de fonduri pentru o localitate aşa cum este Guşoeniul, care are un buget de chibzuinţă, sunt mană cerească. Chiar dacă s-a anunţat rectificarea, noi vom merge în continuare fără nici un leu pus pe partea de investiţii, deci, doar să funcţionăm”, a afirmat primarul din Guşoeni, Nicolae Concioiu.
Termenul de finalizare a proiectului pentru parcul fotovoltaic s-a decalat
La Guşoeni se lucrează la amenajarea unui parc fotovoltaic. Investiţia se va realiza printr-un parteneriat al administraţiei locale cu compania OMV Petrom. Termenul de finalizare a proiectului s-a decalat, deoarece în timpul jocului s-au schimbat regulile: „Noi am plecat la drum cu o firmă care ne-a făcut iniţial un proiect sumar, apoi s-a trecut la faza de licitaţie pentru execuţie şi proiectare. În timp ce noi am finalizat licitaţia şi aveam deja firma desemnată câştigătoare s-au schimbat regulile, în sensul că nu mai poate construi centrala fotovoltaică de orice constructor din domeniul energiei, doar de cei autorizaţi. Firma câştigătoare a proiectului nostru nu era agreată de CEZ şi a trebuit să închei contract de consultanţă cu o altă firmă agreată, şi anume cu E.ON România”, a precizat primarul. Când această firmă a venit la faţa locului a constatat că acea proiecţie de proiect s-a modificat: „S-a stabilit că trebuie să achiziţionăm o structură specială de aluminiu, având o înălţime de 2,5 metri de la sol, s-au anulat două copertine care nu erau pe direcţia E-V şi a trebuit să se calculeze, fiindcă nu ne mai încadram în acea curte a târgului, lărgind curtea cu încă 3 metri. Lucrurile acestea, care efectiv puteau fi realizabile încă din primăvară au decalat demararea proiectului, pentru că s-a schimbat proiectul tehnic de amplasare ca el să fie conform stasului. În situaţia aceasta am mutat gradul cu trei metri, am betonat suprafaţa, am radiat două copertine. Acum s-au adus primele materiale, iar în prezent se montează structura, 300 de panouri vor fi montate”, a mai precizat, Nicolae Concioiu, primarul din Guşoeni.
Primăria Guşoeni va economisi zeci de mii de lei prin montarea panourilor fotovoltaice
Pe copertinele târgului săptămânal se vor monta panouri fotovoltaice care vor pompa energie în reţeaua de medie tensiune şi, la sfârşitul anului, se vor recupera toţi banii cheltuiţi pentru curent. Proiectul valorează aproximativ şase miliarde şi se vor monta pe copertine 300 de panouri de 250 de volţi. Centrala este racordată la sistemul naţional, iar consumatorii publici rămân în continuare racordaţi la sistemul naţional urmând ca, după un timp, să se facă o compensare a energiei furnizate în sistem naţional, iar banii astfel recuperaţi din cheltuiala cu energia vor fi redirecţionaţi către şcolile şi grădiniţele din Guşoeni.
Claudia Şchiopu