Ansamblul Monumental Matei Corvin se identifică cu centrul oraşului Cluj-Napoca

Piaţa Unirii din Cluj-Napoca este elementul definitoriu al centrului acestui oraş. Chiar dacă decorul pieţei s-a mai schimbat de-a lungul anilor, în sensul că centrul a fost modernizat continuu, statuia ecvestră a lui Matei Corvin rămâne punctul de stabilitate şi de echilibru al centrului istoric. Grupul statuar datează din 1902, fiind opera sculptorului János Fadrusz. A avut o istorie zbuciumată, chiar dacă valoarea sa estetică a fost recunoscută prin acordarea marelui premiu al Expoziţiei Universale de la Paris. Pentru turiştii din ţara vecină a devenit un loc de pelerinaj. Ansamblul sculptural îl are în centru pe regele maghiar Matthias Corvinus (1443-1490) şi a fost amplasată la aproximativ 500 de metri de casa în care s-a născut acesta în anul 1443, ca fiu al lui Iancu de Hunedoara (1407-1456) şi al Elisabetei, devenind apoi rege al Ungariei. Macheta acestei statui a fost realizată de sculptorii Janos Fadrusz şi Lajos Pakey, obţinând în 1900 marele premiu al Expoziţiei Universale de la Paris.

Matei Corvin este înconjurat de patru conducători contemporani: Blasiu Magyar- comandantul Armatei Negre, Ştefan Zapolya – al doilea om în statul maghiar, Paul Chinezul banul-comitele de Timiş şi Ştefan Bathory, voievod al Transilvaniei. Monumentul este realizat din bronz şi a fost inaugurat în 1902. Statuia a avut, însă, o istorie destul de zbuciumată. După Marea Unire, românii au vrut să doboare statuia lui Matei Corvin sau să o mute la Hunedoara (de unde se trăgea tatăl său), ansamblul fiind considerat un simbol al naţionalismului maghiar. L-a salvat Nicolae Iorga, în anul 1919, prin amplasarea unei plăcuţe care aminteşte de originea română a marelui rege şi înfrângerea suferită în faţa lui Ştefan cel Mare. Statuia a mai fost revendicată în perioada interbelică de statul maghiar, iar după revoluţie a fost pe punctul de a fi vândută. Localnicii povestesc faptul că, la sfârşitul lucrării s-ar fi descoperit un defect de turnare la ochiul calului, ceea ce a scăzut atunci faima sculptorului. Calul lui Matei Corvin se sprijină pe toate cele patru picioare, o raritate între statuile ecvestre, care relevă faptul că regele Ungariei a murit de moarte naturală, nu în luptă. Alte controverse sunt legate de personajele sculptate la baza grupului statuar, care îşi aclamă conducătorul. Micile incidente istorice fac, însă, şi mai bine cunoscut grupul statuar din centrul Clujului care, până la urmă, nu a putut fi nici smuls şi nici vândut, de-a lungul vremii părând să-şi fi unit destinul cu oraşul care l-a zămislit.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *