Istoria farmaciei, reflectată într-o colecţie-unicat la Cluj

În Piaţa Unirii nr. 28 din Cluj-Napoca veţi putea admira Colecţia de Istorie a Farmaciei, secţie subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.  Colecţia, înfiinţată în anul 1954 este păstrată în cea mai veche farmacie din Cluj, clădire cunoscută sub numele de Casa Hintz, sa însăşi monument istoric. Clădirea, în forma sa actuală datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Muzeul cuprinde o mare varietate de exponate care reliefează evoluţia acestui domeniu. În trei săli de expoziţie sunt aşezate piese de mobilier din secolele al XVII-lea şi al XIX-lea; vechi vase farmaceutice din lemn şi tipărituri farmaceutice. La originea acestui muzeu se află colecţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940). Farmacia era împărţită astfel: Oficina, încăperea în care se vindeau medicamente; Depozitul, o încăpere destinată depozitării materiilor prime şi a medicamentelor şi Laboratorul, încăperea unde se produceau medicamentele. Una dintre săli a fost chiar oficina primei farmacii din Cluj. Această sală prezintă o frescă originală, datând din cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Cea de-a doua sală este vechiul laborator al farmaciei, datând probabil tot din secolul al XVIII-lea, iar în cea de-a treia încăpere este vechiul depozit de materiale al farmaciei. Pe lângă mobilierul vechi de farmacie, vase pentru păstrarea medicamentelor sau instrumentarului de farmacie, aici se mai găsesc recepte vechi, medicamente ieşite din uzul farmaceutic, ba chiar şi o colecţie de droguri vegetale şi minerale folosite la instruirea elevilor de farmacie. Printre mobilele cele mai interesante pe care le posedă colecţia este şi un scrin farmaceutic datând din secolul al XVII-lea, provenit de la farmacia „La vulturul negru” din Sibiu. Tot ca piese de mobilier deosebit de interesante amintim două dulapuri farmaceutice pictate în stil baroc, având printre altele reproduse plante medicinale, şi care datează din secolul al XVIII-lea. Muzeul din Cluj posedă o bogată şi variată colecţie de standuri farmaceutice din lemn, faianţă, porţelan, cositor şi sticlă. Printre acestea există piese foarte frumoase şi rare, fabricate în diferite centre din Europa, cum sunt: standurile de faianţă italiană din secolele XV-XVI sau o frumoasă colecţie de standuri, produse ale fabricii Offen din Buda, aparţinând secolului al XVIII-lea, sau o colecţie de standuri din faianţă fabricate la Holics. Instrumentul de farmacie este şi el bine reprezentat. Se pot vedea aici utilaje pentru prepararea medicamentelor ca: balanţe de toate dimensiunile şi formele, apoi materiale necesare pentru expedierea medicamentelor, cum sunt balanţe de toate dimensiunile şi formele, apoi materiale necesare pentru expedierea medicamentelor, printre care sticle, casete, cutii sau instrumentar de laborator: cazane de distilare, mojare, un dispozitiv folosit în farmacii pentru obţinerea unor tincturi din plante medicinale, densiometre. În felul ei, colecţia de istorie a farmaciei este unică în ţară, şi merită vizitată.

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *