Cheile Păniceni, o zonă de o frumuseţe deosebită

Cheile Păniceni sunt situate la sud de satul cu acelaşi nume, pe teritoriul comunei Căpuşu Mare, aproape de şoseaua E60 Cluj-Oradea. Deşi nu foarte mari, sunt interesante prin apariţia fenomenului de „inversiune floristică”, cu conifere pe fundul văii şi foioase pe culmi. Cheile Păniceniului şi defileul cu acelaşi nume reprezintă o arie naturală stâncoasă, cu statut de rezervaţie naturală, situată pe cursul inferior al pârâului Păniceni, la sud de satul Păniceni (comuna Căpuşu Mare).Traversând satul, drumul conduce spre o cascadă de 8 metri înălţime. Mai departe, valea nu mai prezintă pereţi verticali, ci doar blocuri de stâncă, printre care şerpuieşte o potecă.
Defileul stâncos al Păniceniului, care cuprinde şi cascada Păniceni, urmăreşte ultima porţiune a scurtului pârâu Păniceni. Această vale carstică formată între Dealul Lila şi Dealul Furcilor se contopeşte în partea sudică cu mult mai vastul defileu stâncos al Căpuşului. Conform unei decizii a Consiliului Judeţean Cluj din 1994, Cheile Păniceni sunt incluse în cadrul unei arii protejate (rezervaţie) de interes judeţean, cu valoare peisagistică. Interesanţi sunt mai ales mestecenii care urcă pe versanţii stâncoşi, şi care dau peisajului un farmec deosebit. În continuare, puteţi vizita şi zona protejată a Văii Căpuşului, în împrejurimi aflându-se şi alte obiective turistice, precum: bisericile de lemn din Păniceni şi Bedeciu, sau gipsurile de la Leghia.
CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .