Mănăstirea „Înălţarea Domnului” de la Muntele Rece, ridicată în cinstea eroilor

În comuna Măguri – Răcătău, în satul Muntele Rece există o mică mănăstire ridicată în cinstea memoriei celor care s-au jertfit pentru eliberarea Transilvaniei, în toamna anului 1944. Mănăstirea ,,Înălţarea Domnului” a fost ridicată după anii 90, sărbătoarea Înălţarea Domnului fiind ziua în care tradiţional poporul român îşi celebrează eroii căzuţi pe câmpurile de luptă. Biserica este de lemn şi a fost construită pe un mic platou, aflat la altitudinea de 940 de metri. Micul lăcaş de cult de află pe locul numit „La eroi”, aflat în cătunul Bordeşti. Mănăstirea s-a ivit aici în urma bătăliei cu trupele germano-maghiare care a avut loc pe culmile dintre Someşul Rece şi Valea Ierii. Prin amplasarea ei într-o zonă înaltă, destul de izolată, a determinat includerea sa în traseele turiştilor.

Construcţia din lemn, pe fundaţie de beton are planul structurat sub formă de cruce şi prezintă şapte turle: cea mai mare se află deasupra naosului şi este perforată de patru ferestre, altele două se găsesc pe abside, una deasupra altarului şi trei pe pridvor. Turlele de pe pridvor au forma pătrată, celelalte, octogonală. Toate au cupolele acoperite cu tablă aşezată în solzi de peşte. Pridvorul închis primeşte lumină de la câte o fereastră la sud şi nord. În dreapta şi stânga, în pridvor, este câte o cămăruţă. Catapeteasma este din lemn sculptat, pardoseala bisericii fiind din scândură.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *