Cătălin Avan: „În fiecare an am reuşit să facem economii şi să transferăm banii către învăţământ”

Primarul localităţii Pauşeşti-Otăsău, Cătălin Avan a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre bilanţul activităţii sale în cei doi ani de mandat. Ce proiecte a reuşit să implementeze în această perioadă, cât de afectată a fost localitatea pe care o administrează de inundaţiile din această vară, dar şi cum reuşeşte să prevină abandonul şcolar şi să crească numărul elevilor la unităţile de învăţământ din Pauşeşti-Otăsău, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Dacă ar fi să faceţi un bilanţ al activităţii în cei doi ani de mandat în fruntea administraţiei locale din Pauşeşti-Otăsău, care ar fi acesta?

 

Cătălin Avan: În primul rând, am reuşit să refacem toată infrastructura distrusă de calamităţi. Am avut două poduri, cel de lângă fabrica lui Covercă, investiţie care era aproape finalizată când am preluat eu funcţia de primar şi cel de lângă sediul primăriei, care era rupt şi nu era finanţat. Totodată, am mai avut un pod pe un drum agricol destul de mare şi două punţi pietonale care au fost şi ele distruse în urma inundaţiilor din 2014. Până în 2016 a fost interzisă circulaţia pe aceste podeţe. Anul trecut am reuşit să refacem toată această infrastructură cu memorii, cu deplasări directe la cabinetul domnului prim-ministru Cioloş şi la Ministerul Dezvoltării, astfel încât am reuşit să obţinem fondurile şi să finalizăm aceste cinci obiective.

 

Impact real: Cât de afectată a fost localitatea Păuşeşti-Otăsău în urma inundaţiilor din această vară, şi dacă aţi primit fonduri pentru remedierea infrastructurii afectată de calamităţi?

 

Cătălin Avan: Niciodată în zece ani, de când sunt în administraţie nu am avut probleme cu inundaţiile ca anul acesta, numai că cele două poduri fiind rezolvate, nu au mai cedat. În schimb, tot ce înseamnă drum neasfaltat a fost distrus. Am avut cratere într-un drum sătesc în care un om în picioare nu se vedea, atât de mare era adâncimea. Pe drumurile pietruite existau zone prin care pur şi simplu nu puteai să mai treci. Am chemat o comisie de la judeţ, au fost constatate pagubele dar, din păcate, formularea care a fost în dreptul comunei Păuşeşti, trimisă la Guvern „reabilitare drumuri de interes local”, nefiind specificată sintagma de „drum comunal” deşi erau cuprinse şi două drumuri comunale, a făcut ca localitatea noastră să nu primească fonduri. Eu am depus memoriu la Guvern, am primit şi răspuns cum că au fost alocaţi bani în prima fază, dar că, după rectificare, toate solicitările UAT-urilor afectate şi unde au fost constatate pagube de comisiile judeţene urmează să primească fonduri. La noi este vorba de două podeţe, care ajung la 600.000 de lei. Mai avem o alunecare de teren care ne-a distrus un drum pe o porţiune de 80 de metri, pentru care am solicitat 700.000 de lei şi 1.350.000 de lei pentru restul de drumuri afectate. Sperăm să primim totuşi ceva, şi să ne apucăm să remediem. Pbligatoriu alunecarea de teren şi podeţele trebuie să le facem. Am primit 1,5 tone de motorină şi pentru acest lucru îi mulţumesc domnului prefect Florian Marin.

 

Impact real: Prin programul guvernamental PNDL-2, ce proiecte aţi reuşit să prindeţi la finanţare?

 

Cătălin Avan: În programul PNDL-2 am intrat cu un drum foarte util pentru turiştii care vin la Băile-Govora şi cei care vor să viziteze Mănăstirea Dintr-un Lemn şi Mănăstirea Surpatele. Efectiv nu se putea circula pe acel drum. Este vorba de o finanţare în valoare de 10 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea DC 126 Păuşeşti-Băile Govora. Se lucrează la acest proiect şi sperăm ca, în luna octombrie să fie gata. Tot prin acest program am reuşit să prindem fonduri pentru reabilitarea unei grădiniţe, proiect la care se lucrează în prezent şi care, odată finalizat, cred că va fi unul dintre cele mai frumoase grădiniţe din judeţ. Pentru acest obiectiv se vor folosi materiale de calitate, iar fondurile alocate de Guvern pentru reabilitare se ridică la 6 miliarde de lei vechi. Al treilea obiectiv prin PNDL-2 pentru care ni s-a alocat finanţare este dotarea cu echipamente şi mobilier specific didactic la Şcoala Gimnaziala Pauşeşti-Otăsău, un proiect în valoare de 4,8 miliarde de lei vechi. Deja ne-au venit echipamentele didactice şi urmează să vină şi mobilierul şcolar.

 

Impact real: Administraţia locală a reuşit să creeze anumite facilităţi copiilor pentru a-i atrage să studieze şi să fie încurajaţi să practice un sport. Cum aţi reuşit?

 

Cătălin Avan: Toate eforturile făcute de noi cu acele materiale didactice: tablete şi obiecte care să-i atragă către sport, adică biciclete şi săniuţe, au avut scopul de a preveni abandonul şcolar. Mai mult decât atât, am şi reuşit să mai aducem din alte localităţi încă 13 copii, care astăzi învaţă la şcolile din Pauşeşti-Otăsău. Eu vă spun cum am reuşit să fac: o bicicletă dacă mergi într-un magazin specific din Râmnicu Vâlcea costă 600-700 de lei. Am aflat de un producător român de pe lângă Bucureşti şi am discutat vreo două luni până am ajuns la un preţ de 380 de lei, pentru aceleaşi biciclete pe care în magazine le găsim cu 700 de lei. Să achiziţionezi biciclete pentru 170 de copii este un efort de 60-70.000 de lei, însă, dacă îţi doreşti, poţi face economii în buget astfel încât să poţi aduce o bucurie copiilor din localitate. Eu am reuşit să facem economii şi să transferăm banii către învăţământ. Apoi am continuat cu tabletele şi săniuţele, pe care le-am achiziţionat în ani consecutivi. Că tot vorbeam de economii, vă dau un exemplu: comuna Păuşeşti, până am devenit eu primar plătea pe combustibilul lemnos pentru primărie şi şcoli în jur de 40-50.000 de lei. Anul trecut nu am plătit nici un leu, şi am avut depozitele pline. Am gândit cu viceprimarul şi colegii din primărie o soluţie să aducem combustibil lemnos de pe raza localităţii fără să-l cumpărăm. Nu spun cum, că este la îndemâna oricui. Dar, când prefectul îţi face adrese şi îţi spune că trebuie să degajăm căile de comunicaţii, şanţurile şi să fim atenţi la plutitori, atunci am mers în albia pârâului Otăsău şi tot ce crescuse haotic am debitat. În primul rând, în albie lemnul nu este marcat şi nu are treabă Romsilva cu noi, şi, în al doilea rând, faci ce te obligă legea să faci. Acei bani economisiţi noi i-am repartizat către învăţământ. La fel şi ziua comunei, poţi să o faci cu 50.000 de lei sau cu 12.000 de lei, aşa cum am făcut-o eu, şi a ieşit foarte bine.

 

Impact real: Se pliază localitatea Pauşeşti-Otăsău condiţiilor de accesare a fondurilor europene?

 

Cătălin Avan: Aici este o durere mare. Împreună cu primarul de la Frânceşti, Daniel Paraschiv am fost în audienţă la domnul ministru al agriculturii, care are în subordine AFIR. Problema este că localităţile din Vâlcea nu pot depune proiecte pe infrastructura de drumuri, apă şi canalizare. Noi apă avem în toată localitatea, iar canalizare nici un metru. Suntem prinşi pe masterplanul judeţului cu 8,8 milioane de euro pentru reţeaua de canalizare şi staţia de epurare de la Frânceşti. În cel mai optimist caz, în martie-aprilie 2019 vor începe licitaţiile. Din acest motiv, cu fonduri europene nu putem accesa nimic. Doar trei localităţi din Vâlcea au reuşit să prindă proiecte pentru infrastructură, deoarece au avut gară sau haltă şi, în felul acesta, au reuşit să adune cu 3 puncte mai mult, adică 52 de puncte. Noi avem 48 şi ceva. Ghidurile pentru această sesiune au fost validate de Guvernul Cioloş, totul a fost gândit că să se dezvolte Transilvania, care avea acele mocăniţe în fiecare judeţ, şi automat adunau punctaj mai mare. Noi, Oltenia, Muntenia şi Moldova suntem condamnaţi la subdezvoltare.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *