Mihai Ionescu: „Fac parte din generaţia care a slujit cu credinţă oamenii şi ţara”
În interviul acordat cititorilor Impact Real, Mihai Ionescu, primarul „de-o viaţă” al comunei Cernişoara a vorbit despre proiectele care se vor accesa în localitate. Câte şcoli vor mai putea funcţiona în acest nou an şcolar, dacă există soluţii pentru daunele provocate de porcii mistreţi, dar şi ce noutăţi ne aduce despre proiectul de îndiguire a pârâului Cernişoara, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Sunteţi primarul acestei localităţi de 26 de ani. Care a fost motivul pentru care aţi candidat mandat după mandat?
Mihai Ionescu: Eu sunt primarul acestei localităţi din 1992, aflat la al şaptelea mandat. La mine în aceşti ani a fost o chestiune de permanenţă, de continuitate, iar aceste aspecte au constat în faptul că fac parte din generaţia care a slujit cu credinţă oamenii şi ţara aceasta. Aceasta este, de fapt, definiţia unui primar care vrea să fie alături de oameni şi să facă treabă în comună. Eu am încercat să slujesc comunitatea, să administrez localitatea şi să fac mai puţină politică, şi asta pentru că, din partea politicului, nu am fost ajutaţi cu nimic. În tot acest timp am avut parlamentari care nu venit doar la alegeri prin localitate, în rest nu am văzut nici măcar urma acestor domni. Au venit, s-au fotografiat şi au plecat. Pe nimeni nu interesează greutăţile acestei localităţi. Sunt supărat de nu mă încape cămaşa de dezinteresul celor care conduc ţara aceasta, iar faptul că sunt pus în situaţia de a-i minţi pe oameni mă face să-mi fie ruşine de cetăţeni, pentru că eu am fost educat să fiu un om credincios şi să nu mint. Un preşedinte care nu a găsit deschiderea de atâta timp să convoace CSAT pentru avizarea rectificării, duce ţara de râpă. Fără aprobarea rectificării este pusă în pericol plata pensiilor, alocaţiilor pentru copii, a indemnizaţiilor, a funcţionării administraţiilor, totul se va bloca.
Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre proiectul de îndiguire a pârâului Cernişoara?
Mihai Ionescu: Pârâul Cernişoara trece prin toate satele comunei, intră în comuna Cernişoara prin satul Obârşia şi străbate localitatea pe o lungime de 18 kilometri.
Pe timp de secetă apa dispare pur şi simplu, fiind înghiţită de albia nisipoasă, dar, atunci când plouă, de fiecare dată pârâul iese din matcă, măturând tot ce întâlneşte în cale şi creând mari pagube comunităţii. A produs eroziuni de maluri, iar la fiecare ploaie mai puternică afectează drumurile de acces, terenurile agricole, şi a provocat alunecări de teren care pot pune în pericol gospodăriile cetăţenilor. De 30 de ani nu s-a construit un metru de gabioane. În urma adreselor făcute, ABA Olt a trimis un utilaj, a decolmatat pe anumite porţiuni, lucrare care la prima ploaie mai puternică s-a dus pe apa sâmbetei. Există într-adevăr un proiect în acest sens, am fost informaţi că s-a mărit valoarea investiţiei de îndiguire a pârâului Cernişoarei, pe care-l avem de 20 de ani, de la 30 de miliarde de lei la 90 de miliarde de lei, dar întrebarea este, cât mai aşteptăm? Proiectul cuprinde lucrări de îndiguire pe anumite porţiuni, fiindcă sunt zone unde avem gospodării şi terenuri supuse alunecărilor de teren, din cauza acestui pârâu.
Impact real: Întreaga comunitatea din Cernişoara beneficiază de apă la robinet?
Mihai Ionescu: Noi suntem prinşi în master planul judeţului. Proiectul va cuprinde lucrări de extindere a reţelei de apă în stele Obârşia, Mădulari sau Cernişoara, pe o lungime de 25 de kilometri şi 9 kilometri de reţea de canalizare. Am predat cei 10 kilometri de reţea de apă şi canalizare Apavilului, proiect finalizat prin fonduri europene. Extinderea ambelor reţele se va face prin master planul judeţului, prin care se vor aloca localităţii Cernişoara 3 milioane de euro. Pentru aceste investiţii, cei 25 de kilometri de reţea de apă cuprind întreg teritoriul localităţii, până în punctul Călina, la familia Ştefan. Nici până astăzi lucrările pentru extinderea la reţeaua de apă şi canalizare nu au început. Oamenii mă întreabă pe mine, eu le spun ce aud, însă aşteptăm acest proiect de 11 ani. În mod normal, până în 2020 toate localităţile din ţară trebuiau sa aibă apă şi canalizare, condiţii umane, pe care trebuia să le asigure statul societăţii.
Impact real: Varianta fondurilor guvernamentale este o soluţie pentru dezvoltarea infrastructurii?
Mihai Ionescu: La Ministerul Dezvoltării am depus patru proiecte, dar un singur proiect ni s-a aprobat, şi anume modernizarea dispensarului, o investiţie în valoare de 20 de miliarde de lei. Celelalte proiecte care nu au fost finanţate, şi vizau construirea a trei poduri: unul în satul Cernişoara, în punctul Mătuşoiu, altul în punctul Stănişor Aurel, iar al treilea în punctul Barbu, precum şi asfaltarea drumurilor pe o lungime de 7 kilometri. Proiectul le-am depus şi pe fonduri europene, dar nu a prins punctaj în vederea finanţării. Dacă în exerciţiul financiar trecut am reuşit să atragem fonduri europene, de data aceasta, din cauza condiţiilor, ne-am luat adio de la ele. În decursul celor şase mandate am reuşit să atrag în Cernişoara aproximativ 9 milioane de euro, bani europeni. Dacă acest proiect mi se aproba, la finele acestui mandat localitatea avea toate drumurile comunale asfaltate. Dacă un om nu are pe unde se duce acasă pentru că puntea pe care trece este ruptă, iar drumul este de pământ şi trebuie să meargă prin noroi, însemnă că nu ne pasă de semenii noştri. Cea mai mare supărare a cetăţenilor sunt drumurile, punţile pietonale şi regularizarea pârâului Cernişoara. Vom achiziţiona un tractor, investiţie cu bani europeni prin GAL Berbeşti. Astfel, vom reuşi în această iarnă să nu mai cheltuim bani pentru deszăpezire închiriind utilaje de pe la firme, ci vom face acţiunea în regim propriu. În această perioadă se va ţine licitaţia. Prin urmare, în iarna acestui an vom avea utilajul în curtea primăriei, iar acest lucru ne va ajuta foarte mult. Tractorul va fi dotat cu lamă şi cu sărăriţă, care se încarcă automat cu material antiderapant.
Impact real: Cernişoara este o localitate afectată de inundaţiile din vara acestui an. Aţi solicitat fonduri pentru refacerea zonelor afectate de inundaţii?
Mihai Ionescu. În vara acestui an localitatea a fost distrusă din cauza ploilor, toate drumurile comunale au fost spulberate de ape, iar pentru refacerea lor nu am primit nici un leu.
Impact real: Câte şcoli vor mai putea funcţiona în acest nou an şcolar?
Mihai Ionescu: La noi, şi anul acesta toate şcolile vor funcţiona. Ideea de a pune lacăt pe unităţile şcolare întotdeauna am dezaprobat-o. Dintre cele şase şcoli aflate în localitate, toate au fost reabilitate şi modernizate. Copiii din localitate dispun astăzi de condiţii optime pentru desfăşurarea procesului educativ. În cele şase şcoli din comuna Cernişoara învaţă peste 400 de elevi. Practic, în fiecare sat al comunei avem câte o şcoală şi, astfel, fiecare copil poate să meargă la unitatea de învăţământ din satul lui, aşa cum era odată
Impact real: Există soluţii pentru daunele provocate de porcii mistreţi?
Mihai Ionescu: Ne confruntăm, ca în fiecare an, cu atacurile turmelor de porci mistreţi, care distrug tarlalele cultivate cu porumb. În prezent peste 80% dintre terenurile agricole sunt devastate de animalele sălbatice care, într-o singură noapte, pot pune la pământ hectare întregi de porumb. Problema porcilor mistreţi este cea mai mare supărare a noastră în această perioadă, iar oamenii sunt la capătul răbdării, vin şi îşi strigă nemulţumirea la primărie. Mistreţii atacă de ani buni lanurile de porumb, atacă viile, atacă orice, intră în culturile oamenilor şi fac prăpăd. Legislaţia este deficitară, porcul are „legea” lui, omul ba, astfel că nimeni nu ia nici o măsură. În urma lor, oamenii rămân neputincioşi, pentru că de un animal sălbatic de pe domeniile de vânătoare nu te poţi atinge. Există o lege care nu sprijină cetăţeanul, fiindcă oamenii nu au bani să închidă terenurile.
Claudia Şchiopu