Gheorghe Dumbravă: „Sumele de la rectificarea bugetară ne ajută doar să funcţionăm, fără investiţii”

Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, pe raza localităţii. Ce părere are despre sumele alocate la rectificarea bugetară, cât de mult a fost afectată infrastructura în urma calamitaţilor, dar şi ce investiţii cu fonduri externe vor începe, în următoarea perioadă, la Stoeneşti, aflam în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Cum va fi rectificarea bugetară pentru localitatea Stoeneşti? Sunteţi mulţumit de suma repartizată de Ministerul Finanţelor?

Gheorghe Dumbravă: Ca şi ceilalţi primari din ţară, aşteptăm cu sufletul la gură ca rectificarea bugetară să fie aprobată. Să vedem ce vom primi acum. Potrivit listei publicate pe Ministerul Finanţelor, suntem prinşi cu aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Ca o părere, alegând răul cel mai mic, sunt mulţumit şi cu aceşti bani. Dacă se adeveresc, sumele de la rectificarea bugetară ne ajută doar ca să funcţionăm, fără nici un leu către investiţii. Ca să vă dau un mic exemplu, acolo unde avem contract pentru carburant, nu am plătit nici măcar un leu anul acesta, în condiţiile în care noi consumăm în jur de 4-5.000 de lei lunar pentru maşinile şi utilajele primăriei. Avem arierate suficiente, nu mai avem bani nici de salarii, s-au terminat, deci aşteptăm ca pe un cireş copt, aşa cum se spune, această rectificare bugetară. Asta doar ca să supravieţuim până la sfârşitul anului, fără nici un gând către investiţii. Dacă s-ar fi aplicat formula lui Vâlcov, iniţiatorul proiectului privind repartizarea bugetelor la început de an, potrivit căruia fiecărei localităţi i se repartiză 750 de lei/locuitor, atunci ar fi trebuit să primim 24 de miliarde de lei vechi, dar noi am primit doar 3,9 miliarde.

 

 

Impact real: Dacă ar fi să caracterizaţi anul 2018 din punct de vedere investiţional, cum ar arăta acesta?

Gheorghe Dumbravă: Cred că este cel mai prost an al meu, de când sunt primar, în materie de investiţii, din cei şase ani de mandate, este un an în care nu am făcut mai nimic. Avem drumuri care în urma calamitaţilor sunt terminate, îmi este şi ruşine să mai merg pe acolo, pentru că nu am ce să le spun oamenilor. Îmi este teamă să dau comandă de 100-200 de milioane de lei vechi pentru piatra spartă, dacă nu am cu ce să o plătesc. Cine să îmi dea? Trebuie să plătim cu banii pe loc astfel de materiale. Drumurile pe care le avem neasfaltate sunt pur şi simplu impracticabile. Stau şi mă rog să nu mai plouă ca să nu avem probleme şi mai mari. Pot spune că anul 2018 este un an pierdut pentru localitatea noastră. La modul cum mă ştiaţi pe mine, activ în tot ce înseamnă gospodărirea comunei, uitaţi că anul acesta am fost cu frâna de mână trasă numai din cauza acestor fonduri care întârzie să apară, şi de care am fost vitregiţi la început de an.

 

Impact real: Aţi făcut un deviz estimativ al pagubelor produse în urma calamitaţilor?

Gheorghe Dumbravă: Noi am depus documentaţii pentru opt obiective, însă trei dintre ele erau cele mai afectate. Totalul se ridică la 12 miliarde de lei vechi pentru cele trei obiective. Toate drumurile sunt distruse, noi am mai nivelat acolo unde s-a putut, însă este nevoie de mai mult decât atât. Avem situaţii unde apa a mâncat din drum, astfel încât rigolele au rămas deasupra. Există zone unde trebuie să facem încărcături de 40-50 de metri ca să revenim la forma iniţială. Nu am primit nici un răspuns de la Prefectură. Noi am făcut toate demersurile, necesităţile sunt mari, dar estimările se duc la peste 40 de miliarde de lei vechi. Iniţial am fost prins cu 12 miliarde pentru cele trei obiective, dar, când s-a tras linie şi au venit fondurile nu am mai fost pe listă cu nici un obiectiv. Vom vedea ce se va întâmpla, poate totuşi Guvernul îşi va îndrepta atenţia şi către localitatea noastră cu ceva fonduri pentru calamităţi.

 

Impact real: Care este stadiul proiectelor europene şi celor guvernamentale aflate în derulare? Aţi reuşit să le scoateţi la licitaţie?

Gheorghe Dumbravă: Suntem în stadiul de a desemna câştigătorii pentru trei proiecte. Este vorba despre proiectul pe fonduri europene, pe măsura 7.2, în Piscu Mare, unde avem şi sursa noastră de apă, şi unde vrem să realizăm alimentare cu apă şi canalizare în cele cinci sate componente ale fostei comune Cacova. Aici nu se pune problema de bani, avem acel avans de 39 de miliarde, pentru care plătim comision de anul trecut, din luna iulie, de când am semnat contractul de finanţare. Din păcate nu toate lucrurile depind de mine, acestea sunt procedurile birocratice, din nefericire. Cert este că lucrarea, care are o valoare de 2,5 milioane de euro se va face. Dacă va câştiga licitaţia un constructor serios, sunt convins că măcar alimentarea cu apă o vom avea gata până la finalul anului. Oricât de mult ne-ar întârzia această procedură de licitaţie, anul acesta ar trebui să se realizeze o mare parte din lucrare, încât să dăm apă din sursa noastră. Pe lângă acest proiect mai avem în procedura de licitaţie cele două proiecte prin PNDL-2, adică alimentarea cu apă în satul Zmeurăt şi extinderea sistemului de canalizare în comună. Cele două investiţii se apropie şi ele de 3 milioane de euro.

 

Impact real: Comuna Stoeneşti a accesat şi două proiecte pentru modernizarea infrastructurii educaţionale. Când vor începe, efectiv, lucrările?

Gheorghe Dumbravă: Am încărcat pe SEAP proiectul care prevede construirea unei grădiniţe la Dobriceni. Acest proiect se va realiza cu fonduri europene, şi are o valoare de 500.000 de euro. În următoarea perioadă aşteptăm ofertanţii pentru acest obiectiv. După cum bine ştiţi, avem nevoie de această construcţie, deoarece cei 32 de copii acum învaţă în căminul cultural, din cauza locaţiei care stă să pice. Tot la capitolul proiecte vreau să vă spun că am primit, în urmă cu două săptămâni, tot pe fonduri europene, avizul prin care ni s-a aprobat extinderea şcolii de la centru. Ni s-au cerut câteva clarificări, o hotărâre de consiliu local şi urmează să fim chemaţi la Craiova pentru semnarea contractului de finanţare. Nu ştiu când se va întâmpla acest lucru, este o premieră şi pentru mine. Până acum nu am mai avut în derulare proiecte prin POR. Avem o cofinanţare la acest proiect de 2%, nu cred că este o sumă foarte mare, însă trebuie să facem proiectarea, care ne costă în jur de un miliard de lei vechi, bani pe care am încercat să-i punem de-o parte la începutul anului, pentru că nu puteam rata un astfel de proiect.

 

Impact real: Legea achiziţiilor publice a fost modificată, astfel încât s-au mai „înlesnit” procedurile de licitaţie. Când preconizaţi că vor începe lucrările la cele patru investiţii majore?

Gheorghe Dumbravă: Deja suntem în luna septembrie. Sunt deja resemnat, speram să fim în primăvară gata să începem lucrările. Degeaba vom da ordinul de începe a lucrărilor prin noiembrie, pentru că vremea nu ne va permite să lucrăm. Mai rău stăm la proiectul de apă şi canalizare din Piscu Mare, pentru că acolo avem un termen de finalizare. La acest proiect în mod sigur vom demara lucrările, pentru că suntem limitaţi ca timp, şi nu vreau să avem penalităţi. Sunt anevoioase aceste proceduri de licitaţie, se înscriu firme multe, mai ales cu fonduri europene, acolo unde sunt bani siguri. Sunt supărat că am pierdut un an, 2018, în care nu am făcut mai nimic. A fost un an foarte prost pentru comuna mea. Probabil gurile rele vor spune că facem în 2019, pentru că se apropie alegerile, dar nu este deloc aşa. Eu mi-aş dori să avem tot timpul şantiere în comună, dar sunt lucruri care, din păcate, nu depind de mine.

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *