Comuna Stoileşti îşi croieşte drumul spre dezvoltare
Situată în partea de nord a platformei Cotmeana, la aproximativ 36 kilometri de municipiu, comuna Stoileşti este una dintre localităţile care îşi croieşte pas cu pas drumul spre dezvoltare. În urmă cu câteva decenii, când venea vorba despre oamenii locului, aceştia erau renumiţi ca gospodari de frunte. Şi astăzi Stoileştiul este o comună dichisită, cu gospodării frumoase, cu oameni harnici şi pricepuţi, care ştiu să valorifice, prin muncă, zona geografică în care locuiesc. Lipsa unor posibili investitori care să contribuie la sporirea bugetului local a determinat administraţia locală să gestioneze cu multă chibzuială banul public, să gândească strategii şi proiecte pentru atragerea de fonduri europene şi autohtone, cu care să rezolve problemele de infrastructură şi edilitar-gospodăreşti ale comunei. Astfel, în ultimii ani, aici au fost implementate mai multe proiecte, care au permis localnicilor să aibă apă la robinet, iluminat stradal, peste 32 de kilometri de drumuri asfaltate, condiţii decente în dispensare, şcoli moderne, dar şi o grădiniţă nouă. Toate acestea s-au realizat fiindcă tânărul primar social-democrat Florin Ionescu, împreună cu viceprimarul, Consiliul Local şi angajaţii primăriei au format din primul mandat o echipă omogenă în idei şi acţiuni, care, pas cu pas, transformă comuna Stoileşti într-o aşezare „de tip european”, aşa cum îi place primarului să spună: „Stoileşti este comuna cu peste 200 de kilometri de drumuri locale. Acum cinci ani nu aveam o palmă de asfalt pe drumurile comunale şi, în tot acest timp, am făcut foarte multe proiecte pentru modernizarea drumurilor prin asfaltare. Cu toate acestea, acum mi se pare că nu am făcut destul. Vom avea în continuare proiecte, care vor însemna continuarea infrastructurii şi a altor investiţii stringente pentru comunitate, astfel încât să putem face din această localitate o aşezare de tip european”, ne-a declarat primarul din Stoileşti, Florin Ionescu.
Toate unităţile de învăţământ din comună sunt pregătite pentru noul an şcolar
Şcolile şi grădiniţele din comuna Stoileşti sunt pregătite să îşi primească elevii luni, 10 septembrie, la începerea unui nou an şcolar. În bănci se vor aşeza în jur de 360 de copii, unii cu emoţia întâlnirii pentru prima dată cu şcoala şi cadrele didactice, alţii care revin la cursuri după o binemeritată vacanţă de vară. Toate unităţile de învăţământ au fost, pe parcursul acestei veri, pregătite să îşi primească în bune condiţii pe şcolari şi preşcolari, dar şi pe profesori, învăţători şi educatori. S-au creat condiţiile care să asigure egalitatea şanselor la învăţătură prin asigurarea unei educaţii de calitate într-un mediu favorabil învăţării: „În localitate, din toamna acestui an vor funcţiona trei şcoli cu clasele I –VIII, trei grădiniţe şi două şcoli cu clasele I – IV. Şcolile sunt pregătite pentru noul an şcolar, s-au făcut şi investiţii. Clasele au fost igienizate şi s-au efectuat reparaţiile necesare pentru ca actul educaţional să se desfăşoare fără probleme. Urmează şi în toamna aceasta să continuăm lucrările la Şcoala din satul Stoileşti. Lucrările care se execută la această şcoală nu afectează procesul de învăţământ, este vorba despre extinderea şcolii. Lucrările se execută cu bani guvernamentali, prin PNDL. Şi la şcoala din satul Urşi se lucrează la modernizarea locaţiei. Astfel, copiii intră pe 10 septembrie într-un spaţiu igienizat, complet schimbat”, a precizat primarul Florin Ionescu.
Continuă şi în acest an investiţiile privind infrastructura rutieră
Localitatea Stoileşti are o reţea de drumuri care însumează peste 200 de kilometri, din totalul cărora s-au asfaltat abia 32 de kilometri de drumuri. În rest drumurile sunt pietruite sau de pământ. Primarul declară că la Ministerul Dezvoltării are proiecte depuse în vederea finanţării pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 22 de kilometri: „Stoileşti este localitatea unde, în timp ce alte localităţi depuneau proiecte prin PNDL-2, noi terminam lucrările prin acest program. Lucrările de asfaltare a drumului comunal DC37 şi a uliţei„Centru Magazin Urşi” au fost finalizate, urmează recepţia investiţiei în perioada aceasta. În prezent în localitate se lucrează la construcţia podurilor de interes local în satele Ghiobeşti, Stăneşti şi Izvoru Rece, cu fonduri alocate prin PNDL-2 . La Ministerul Dezvoltării mai avem depuse două proiecte care vizează asfaltarea drumurilor comunale. Programul acesta nu merge pe promisiuni, merge pe calcule matematice. Sperăm să avem un avantaj, deoarece suntem o localitate mare şi cu un procent mic de drumuri modernizate. Fondurile guvernamentale sunt singura noastră şansă de finanţare. Localitatea este încadrată în categoria comunelor mari atât ca număr de populaţie cât şi ca întindere, având o reţea de drumuri comunale de peste 207 kilometri”, a precizat primarul.
În opinia primarului, asfaltarea drumurilor este una dintre problemele nerezolvate ale comunităţii, pietruirea fiind doar o soluţie de moment: „Asfaltăm de şase ani şi am reuşit să modernizăm drumurile pe o lungime de 32 de kilometri. Asta înseamnă că doar 16% dintre drumuri sunt asfaltate. Când am preluat funcţia de primar în localitate nu era un metru de asfalt turnat de nici unul dintre primarii care au condus frâiele acestei comune. Din păcate, şi acum, dacă mergem prin comună găsim sate întregi unde nu este un metru de asfalt, iar pietruirea nu este o soluţie pe termen lung”, a afirmat Florin Ionescu.
Localitatea Stoileşti este formată din 15 sate dispersate teritorial, cu distanţe de 10 kilometri de parcurs între diferite cătune, aspect care generează o mai dificilă gestionare a comunei, fiindcă cei 32 de kilometri de drumuri pe care actuala conducere a reuşit să-i asfalteze nu se văd: „Dintre cele 15 sate, doar în patru s-a reuşit asfaltarea drumurilor, restul sunt cu drumuri de piatră şi pământ. Referitor la infrastructură, se lucrează la reabilitarea drumurilor distruse de inundaţii. SGA a trimis un utilaj pentru a repara drumul distrus de râurile cadastrate Ursana şi Stăneasca, ambele aparţinând Apelor Române. Pe această cale mulţumim conducerii Consiliului Judeţean fiindcă a apăsat pe pedală şi a trimis echipele la lucru pentru decolmatarea râurilor şi a drumurilor distruse de nivelul crescut al apei”, a completat alesul PSD .