Primarul Dumitru Pirneci şi viceprimarul Mihai Cernătescu colaborează pentru binele comunităţii   

Primarul Dumitru Pirneci, aflat la cel de-al patrulea mandat şi noul viceprimar, Mihai Cernătescu tratează misiunea din fruntea primăriei cu mare seriozitate. Spun că atragerea fondurilor în localitate este absolut necesară, reprezentând o prioritate. Împreună demonstrează că proverbul „omul sfinţeşte locul” este cât se poate de adevărat, pentru că amândoi au experienţă în administraţie şi nu stau o clipă locului: construiesc, organizează evenimente, sunt alături de oameni. Sunt pur şi simplu acolo unde trebuie să fie.

Investiţiile prin PNDL-2 prind contur

Potrivit declaraţiilor primarului Dumitru Pirneci, în perioada imediat următoare vor demara lucrările pentru înfiinţarea reţelei de canalizare: „S-a finalizat licitaţia, desemnându-se entitatea câştigătoare pentru proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare pe o lungime de 15 kilometri pentru satele: Dealul Lăunele, Bădeni, Glodu, Lăunele de Jos, Cireşu. Valoarea proiectului este de 70 de miliarde de lei. Reţeaua va fi legată de staţia de epurare din localitatea Sâmbureşti. Prin urmare, zilele acestea se va da ordinul de începere a lucrărilor. În localitate există sistem de apă în procent de 90%. Mai sunt gospodării răzleţe pentru care investiţia este extrem de costisitoare, dar, cu toate acestea am în plan, cu fonduri alocate din bugetul local, să extindem reţeaua până la ultima casă. Administrarea sistemului de apă o face primăria, iar metrul cub de apă costă 3 lei”, a precizat primarul. Celelalte proiecte au rămas la Ministerul Dezvoltării, cu promisiunea că vor intra la finanţare în următoarea etapă: este vorba despre proiecte pentru asfaltarea unor drumuri comunale pe o lungime de 8 kilometri şi construirea unui nou sediu al primăriei. 

Dumitru Pirneci: „Nu a existat mandat să nu fac ceva în localitate”

Localitatea Dănicei are o reţea de drumuri care însumează peste 130 de kilometri. Astfel, foarte importante pentru conducerea primăriei au fost drumurile. În cele patru mandate au fost atrase fonduri pentru cinci proiecte în vederea modernizării drumurilor comunale. Fonduri importante au fost direcţionate şi pentru înfiinţarea reţelei de apă pe o lungime de 40 de kilometri, proiect care s-a desfăşurat în primul mandat, apoi pentru reţeaua de canalizare, o bază sportivă şi, nu în ultimul rând, pentru şcoli: „Lăsând modestia la o parte, pot să spun că localitatea Dănicei se află printre primele comune din judeţ care a atras cele mai multe fonduri guvernamentale. Nu a existat mandat să nu fac ceva în localitate. La toate aceste obiective realizate cu bani guvernamentali adaug şi fondurile alocate pentru situaţii de urgenţă, bani care au venit întotdeauna şi la timpul potrivit”, afirmă primarul.

Comuna Dănicei, greu încercată de furia naturii

Localitatea Dănicei este poziţionată într-o zonă cu trei etaje de dealuri, la poalele crângului Cotmeana, pe partea stângă a pârâului Topolog, cu torenţi care, în urma ploilor, de fiecare dă au măturat totul în calea lor, lăsând în urmă un adevărat dezastru. Bilanţul pagubelor a inclus zeci de kilometri de drumuri comunale distruse, sute de hectare de culturi agricole aflate sub apă, oameni disperaţi şi poduri spulberate. Pentru refacerea zonelor distruse în urma calamităţilor de fiecare dată localitatea a fost sprijinită cu fonduri: „Actuala conducere a Consiliului Judeţean şi Prefecturii au fost alături de noi în astfel de situaţii. În anul 2014, când o ploaie torenţială a rupt localitatea în două ni s-au alocat 35 de miliarde de lei. Banii aceştia au fost folosiţi o parte pentru refacerea unui drum care, în urma ploilor a fost distrus aproape complet, astfel încât rămăsese din el doar o potecă. O altă parte a banilor a mers către refacerea altui drum comunal, DC181A, drum pe care pârâul l-a înghiţit în întregime, apele deviindu-şi traseul şi formând o albie pe mijlocul drumului. De fiecare dată, pentru astfel de situaţii am întocmit documentaţiile corecte şi le-am depus la timp, ca dovadă că şi anul trecut am primit 14 miliarde de lei, iar anul acesta 7 miliarde pentru o alunecare de teren şi pentru refacerea zonelor distruse de ape. Prin urmare, la Dăncei niciodată nu s-a ţinut cont de culoarea politică.

În centrul comunei se va construi un cămin cultural

Primarul comunei Dănicei, Dumitru Pirneci, spune că principalele obiective pentru acest mandat se referă la construirea unui cămin cultural nou, imobil care va adăposti activităţile culturale şi toate manifestările dedicate comunităţii. Dăniceiul nu are cămin cultural până la această dată, dar primarul şi-a propus ca, în localitate să se construiască cel mai impunător cămin cultural din judeţ, în zona centrală a comunei. Potrivit acestuia, proiectul a mai fost depus la Compania Naţională de Investiţii, urmând ca, în toamna acestui an să aibă loc desemnarea constructorului. „La Dănicei nu există un cămin cultural, locaţia veche este într-un stadiu avansat de degradare, iar comunitatea nu are unde să se întâlnească pentru socializare sau diferite evenimente. Construcţia va fi una impunătoare, va avea 1700 de metri pătraţi construiţi şi o capacitate de 600 de persoane. În prezent urmărim proiectul tehnic, apoi vom trece la faza de licitaţie”, a afirmat primarul.

 

Claudia Şchiopu

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *