Albia râului Olăneşti, aproape imposibil de modernizat. Gutău caută soluţii în afara ţării

Râmnicul ar fi putut să-şi schimbe înfăţişarea de oraş al betoanelor încă din anul 2009, dacă autorităţile locale ar fi conlucrat la demararea unui proiect major care implica, la momentul respectiv, renaturarea râului Olăneşti pe o suprafaţă de aproximativ doi kilometri. Astăzi, primarul Râmnicului, Mircia Gutău caută soluţii pentru a relua un astfel de parteneriat şi de a atrage fonduri europene pentru a „înverzi” zona centrală a municipiului, sufocată de blocuri, parcări şi un centru civic „betonat”, şi transformarea acesteia într-o oază de relaxare, prin amenajarea de spaţii verzi de-a lungul albiei râului Olăneşti.

 

În urmă cu 10 ani, ABA Olt şi Primăria Râmnicului au dat cu piciorul unui proiect de anvergură

Albia râului Olăneşti ar fi putut căpăta o altă înfăţişare încă din anul 2009, prin iniţiativa directorului ABA Olt de la vremea respectivă, Tudor Şindilaru, care a reuşit să-i convingă pe reprezentanţii unei firmei belgiene să întocmească, cu fonduri proprii, un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, lucru care ar fi scutit autorităţile româneşti să cheltuiască bani din buget pentru acest lucru. Iniţiativa a fost apreciată la momentul respectiv şi de Consiliul Judeţean Vâlcea, care a pus chiar problema posibilităţii extinderii acestui proiect până în oraşul Băile Olăneşti. Proiectul, întocmit pentru finanţare europeană de Direcţia Apelor Olt în colaborare cu firma de specialitate din Belgia, presupunea meandrarea albiei râului, mascarea betoanelor cu care este îngrădită albia şi amenajarea în doar câţiva ani a unei adevărate oaze de verdeaţă şi relaxare pentru vâlceni, cu locuri de joacă, terenuri de sport, parcări publice, spaţii de recreere şi agrement şi numeroase spaţii verzi.

Chiar dacă un astfel de proiect ar fi putut schimba în bine faţa oraşului sufocat de blocuri şi parcări private, prin „grija” administraţiei locale, în locul fostelor spaţii verzi, atât primarul Râmnicului, de la vremea respectivă – Mircia Gutău, cât şi viceprimarii Romeo Rădulescu şi Eusebiu Veţeleanu au demonstrat un total dezinteres pentru acest proiect. Reprezentantul firmei care urma să realizeze proiectarea susţinea, în 2009, că „Uniunea Europeană este foarte interesată să susţină acest gen de proiecte. Banii sunt rezervaţi pentru dumneavoastră, dar totul depinde de autorităţile româneşti. Sunt de părere că realizarea întregului proiect este cea mai mică problemă dintre toate. Cea mai mare provocare este aceea de a convinge autorităţile vâlcene că proiectul merită realizat”, aprecia, în urmă cu 10 ani Marc Huygens, şeful Departamentului Apă din cadrul companiei multinaţionale Soresma.

 

Gutău vrea reluarea unui astfel de parteneriat

La ultima sa conferinţă de presă, primarul Mircia Gutău a readus în discuţie dorinţa de a reamenaja albia râului Olăneşti, de a schimba imaginea zonei care astăzi nu face cinste unui municipiu care se doreşte a fi unul dintre cele mai frumoase din ţară. Şi, cum albia râului Olăneşti se află în administrarea Apelor Romane, Gutău vrea să profite de bunăvoinţa bunului său prieten, directorul ABA Olt, Ştefan Prală şi să mişte lucrurile în vederea creării unui parteneriat şi obţinerii, mai departe, de fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării: „S-a discutat foarte mult şi s-a pus problema cum trebuie să procedăm pentru a accesa fonduri pentru mult vestita albie a râului Olăneşti. Ştiţi că acolo, dacă vrem să accesăm fonduri europene nu o putem face pentru că albia râului Olăneşti este proprietatea statului şi dată în administrare Apelor Române. Ori Uniunea Europeană îţi cere dreptul de proprietate, iar acest lucru este foarte dificil de reglat. Este extraordinar de complicat şi, de aceea, de 21 de ani nu s-a făcut nimic. Şi atunci Comisia Europeană de Mediu, din care am stabilit să se înscrie ca membru şi judeţul Vâlcea, ne-a spus că se poate crea un proiect comun cu alţi membri din alte ţări şi, prin Ministerul Dezvoltării, se poate face această acţiune. Acum, când vom merge în Grecia, vom face un masterplan pentru albia râului Olăneşti, în colaborare cu Apele Române. Aş vrea să iniţiez acest proiect. Personal nu mă interesează cine îl face şi cine este titularul acestui proiect, poate fi oricine. Important este să iniţiem acest proiect. Sunt convins că este de durată, dar, dacă nu încerci, nu ai nicio şansă să reuşeşti” – a declarat primarul Mircia Gutău.

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *