Ion Streinu: „În următoarea perioadă, asfaltarea drumurilor va fi prioritară la Şirineasa”

Primarul comunei Şirineasa, Ion Streinu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Cum arată bilanţul activităţii sale după doi ani de mandat în fruntea administraţiei locale, dacă se pliază localitatea condiţiilor de accesare a fondurilor europene, dar şi ce alte investiţii sunt prioritare în următoarea perioadă, la Şirineasa, aflăm din rândurile de mai jos.

 

Impact real: Dacă ar fi să faceţi un bilanţ al activităţii în cei doi ani de mandat în fruntea administraţiei locale din Şirineasa, cum ar arăta acesta?

 

Ion Streinu: Fapte se văd puţine, pentru că aşa este când ai foarte multe de făcut şi nu prea găseşti nimic, atunci când vii în funcţie. Sunt cele nouă proiecte pe care le-am făcut, dintre care am reuşit să finalizăm asfaltarea pe DC 122 Şirineasa-Slăviteşti, un proiect în valoare de 5 miliarde de lei vechi, am modernizat iluminatul public, acum lucrăm la podul peste pârâul Luncavăţ, în valoare de 3,5 miliarde de lei vechi. Totodată, am intrat în linie dreaptă şi cu modernizarea şcolii, şi acolo vor începe lucrările de extindere, un proiect în valoare de 5 miliarde de lei vechi. Sunt aceste trei proiecte cu fonduri guvernamentale la care se lucrează în prezent. Cel mai mult mă deranjează faptul că suntem blocaţi cu reabilitarea căminului cultural, un proiect derulat prin Compania Naţională de Investiţii. S-a schimbat directorul şi acum ni se cere din nou documentaţia actualizată. Chiar am început un război cu Compania, chiar şi domnul preşedinte Constantin Rădulescu s-a interesat de această problemă, dar degeaba, pentru că ni se cer toate documentele actualizate, deşi noi am trimis confirmările că s-au trimis toate documentele. Mă gândesc serios, şi probabil vom acţiona în instanţă, să vedem pe cine: Compania său persoana respectivă. Nu se poate aşa ceva, să te omori câţiva ani cu documentaţii şi nici până acum să nu fie preluată clădirea. Din 2015 este aprobat proiectul, au trecut trei ani şi nu s-a rezolvat nimic. Ar trebui să ne spună clar dacă nu sunt bani, sau dacă nu sunt o prioritate căminele culturale, nu să fim duşi cu zăhărelul. Eu vreau să văd acum că noi suntem al zecelea proiect finanţat, şi ştiu că al optulea proiect a fost în lucru.

 

Impact real: Majoritatea primarilor au mărit salariile angajaţilor şi acum se plâng ca nu le pot acoperi până la sfârşitul anului. Care este situaţia la Şirineasa?

 

Ion Streinu: Eu am respectat legea care spune să fie mărite salariile, dar în baza bugetului alocat şi, printr-o notă de fundamentare, am făcut salariile aşa cum mi-a permis bugetul. Alte primarii au mărit salariile la maximum şi acum, la jumătatea anului se plâng că nu mai au bani de salarii. În plus, sunt primari care şi-au mărit salariile cu 25%. Un primar de la o comună de gradul 3, aşa cum este Şirineasa are 9.000 de lei brut, iar eu am 7.000 de lei brut. Acest lucru nu este scris în lege, că şi salariul primarului trebuie mărit cu 25%. La noi există acea grilă de salarizare, de patru ori salariul minim pe economie. Salariul primarului este definit prin lege. În cazul angajaţilor, şi noi le-am dat 25%. Sunt primari care nu fac nimic să strângă datoriile din comună, dar vor bani de la stat. Mi se pare normal să se dea rectificare bugetară în funcţie de colectările pe care le ai, aşa cum se făcea în urmă cu câţiva ani. Până la urmă, banii la bugetul statului vin din colectări, iar dacă tu nu faci colectări, atunci de unde să-ţi dea statul bani? Noi avem un grad de colectare de 86%, iar acum câţiva ani aveam 30%. Eu le-am explicat oamenilor că am venit în primărie să respect legea, în primul rând. Am executat toată lumea care avea datorii masive şi impozite neplătite de ani buni. Mie nu îmi este teamă că voi pierde din electorat, important este ca cei care vin după tine să facă ceva pentru comună. Dacă primarii nu ar mai gândi electoral s-ar realiza mult mai multe lucruri în localităţile pe care le administrează. Când tratezi cu superficialitate anumite lucruri nu este bine. De exemplu, cum pot să îi măresc salariul unui angajat cu 25% şi eu să nu am bani să i-l dau? Salariile angajaţilor sunt publice, dar să vedeţi diferenţe între salariile angajaţilor mei şi ale celor din alte primarii. La noi în comună un şofer are 1.400 de lei net şi la o comună vecină tot un şofer are 1.900 de lei.

 

 

Impact real: Ce proiecte ar mai fi prioritare pentru modernizarea infrastructurii, în localitate?

 

Ion Streinu: Proiectul pe care mi-l doresc cel mai mult este cel privind modernizarea a 43 de uliţe săteşti şi comunale. Avem promisiunea că va intra la finanţare în urma reanalizării proiectelor rămase nefinanţate prin PNDL-2. Am fost şi la Bucureşti, unde vicepremierul Paul Stănescu mi-a spus că nu va mai exista un PNDL-3, dar că vor vedea ce fonduri rămân în urma licitaţilor, bani pe care ministerul îi va lua înapoi şi îi va aloca ulterior pentru o parte dintre proiectele rămase. La Şirineasa nu s-a asfaltat nimic pe drumurile săteşti până în 2013, nu s-a pus nici o palmă de asfalt, şi acum nu pot să le fac pe toate dintr-o dată. Le-am luat în funcţie de priorităţi şi de gradul de locuire. În următoarea perioadă, asfaltarea drumurilor va fi prioritară la Şirineasa. Şi Consiliul Judeţean ne-a ajutat cu asfaltarea unei porţiuni din drumul judeţean care tranzitează localitatea şi sperăm să ne ajute şi cu amenajarea rigolelor care sunt foarte importante, mai ales când plouă abundent.

 

Impact real: Localitatea Şirineasa a fost afectată de ploile abundente din această vară. Ce fonduri aţi primit pentru refacerea infrastructurii calamitate?

 

Ion Streinu: Şi localitatea noastră a fost grav afectată. Am lucrat foarte mult la partea de documentaţii, şi Primăria Şirineasa a reuşit să obţină 520.000 de lei pentru zonele cele mai afectate, respectiv pentru lucrări de punere în siguranţă a platformei de drum comunal DC 122, sat Şirineasa, punct Loturi, precum şi pentru reparaţii şi punere în siguranţă a DC 121, sat Aricioaia şi a podului existent peste pârâul Aricioaia. DC 121 şi DC 122 au fost cele mai afectate drumuri de pe raza comunei noastre în urma ploilor căzute în lunile mai, iunie şi iulie. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când primim bani pentru calamitaţi, şi asta pentru că m-am zbătut să îi obţin, am pus la treabă oamenii din subordinea mea. Acum am pretenţia, şi vreau să-i anunţ şi pe cetăţeni pe această cale că pe acest drum nu trebuie să se mai târască lemne. M-am gândit şi cred că voi monta o barieră, pentru a nu mai intra cu utilajele pe el când vremea este nefavorabilă.

 

Impact real: Se pliază localitatea Şirineasa condiţiilor de accesare a fondurilor europene, în acest exerciţiu financiar?

 

Ion Streinu: De la fondurile europene mi-am luat de mult gândul, sunt o aberaţie. Mi-aş fi dorit să fim de la început anunţaţi că aceste programe europene sunt doar pentru localităţile mari. Nu s-a făcut o departajare clară, trebuiau înfiinţate ghiduri pentru localităţi mici şi ghiduri pentru dezvoltarea localităţilor mari, dacă se dorea cu adevărat să se ajute comunităţile sărace. În situaţia aceasta este de-a dreptul ridicol să se plieze localitatea Şirineasa condiţiilor impuse în programele europene în vederea accesării fondurilor europene şi să acumuleze punctaj la fel cu localitatea Mihăeşti sau Fârtăţeşti. De vină este birocraţia excesivă. Pentru mine, accesarea fondurilor europene este o poveste. Întocmirea unui proiect ar însemna bani cheltuiţi pentru studiile de fezabilitate, adică pentru nişte hârtii care nu ar avea nici un rezultat.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *