Liberalii nu au fost de acord cu noul împrumut contractat de Gutău: „Este o ruşine să vă opuneţi investiţiilor”

Vineri, 28 septembrie 2018, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat contractarea de la Ministerul Finanţelor Publice a unui împrumut în valoare de 7.732.000 lei (1,68 milioane de euro) cu posibilitatea returnării în maximum 5 ani. Potrivit spuselor primarului municipiului Rm-Valcea, Mircia Gutău, contractarea împrumutului se face pentru finanţarea cheltuielilor necesare cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri de la Uniunea Europeană din perioada de programare 2014-2020. Primăria municipiului are în derulare şase astfel de proiecte, pentru reabilitări termice de blocuri şi unităţi de învăţământ. Din bugetul local se va asigura integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului.

 

Liberalii s-au opus unui nou împrumut

 

Primarul Mircia Gutău le-a explicat consilierilor locali de ce este necesar acest credit pentru realizarea unor proiecte de interes public, în condițiile în care primăria Râmnicului a mai contractat, la începutul anului, încă un împrumut în valoare de 25 milioane de lei. Argumentele edilului nu i-au convins pe consilierii liberali care au anunţat că nu vor fi de acord cu contractarea unui nou împrumut: „Dobânzile în Trezorerie sunt mai mari decât cele din sistemul bancar. Nu vom fi de acord cu acest împrumut, nu vom vota împotrivă, dar ne vom abţine. Şi nu trebuie să uitaţi faptul că am votat şi am sprijinit dezvoltarea oraşului şi cu votul nostru s-a luat împrumutul de 25 de milioane de lei, pentru dezvoltarea oraşului, pentru proiectele de infrastructură aflată în derulare”, a spus consilierul PNL, Grigore Crăciunescu:” S-a aprobat acel împrumut de 25 milioane de lei la începutul anului, dar pentru anul viitor ni s-a aprobat tragere de doar 4 milioane de lei şi restul doar în 2020, ca să nu se depăşească plafonul la nivel de ţară. Există această posibilitate să luăm de la Trezorerie, strict pentru cofinanţarea proiectelor europene, fără să fie afectat plafonul la nivel de ţară. Aceasta este explicaţia clară. Dacă nu doriţi să continuăm proiectele de 6 milioane de euro pe care le avem pe fonduri europene, spuneţi clar că sunteţi împotriva. Dar nu o daţi cotita, spuneţi clar că sunteţi împotriva investiţiilor”, a argumentat primarul Mircia Gutău. Proiectul de hotărâre a trecut însă, cu 16 voturi pentru şi patru abţineri: „Dezamăgire totală! Este o ruşine să vă opuneţi investiţiilor!”, a fost replica lui Gutău. Reamintim faptul că primăria Râmnicului a contractat împrumutul de 25 milioane de lei pentru continuarea a patru investiţii de anvergura: modernizarea Arenelor “Traian”, construcţia arterei de legătură între bulevardele Nicolae Bălcescu și Dem Rădulescu, reabilitarea termică a 46 de blocuri şi achiziția unui sediu administrativ.

 

Pe 1 octombrie 2018 încep lucrările la bretele

 

Anunţul a fost făcut de primarul Mircia Gutău în şedinţa din 28 septembrie 2018: „Luni, 1 octombrie, vă invit să începem cea mai importantă investiţie derulată în Râmnic, cele patru bretele”, a fost mesajul lui Gutău adresat consilierilor locali. O asociere de trei firme din Vâlcea, lider fiind firma Ralunic SRL va realiza arterele de legătură cu pasajul Tudor Vladimirescu. Astăzi, 1 octombrie, se va da ordinul de începere al lucrărilor. Primarul Mircia Gutău dă asigurări că întreaga artera de legătură dintre Bulevardul Tineretului şi Bulevardul Nicolae Bălcescu se va finaliza până în lunA martie a anului 2020, fiind cea mai importantă investiţie în infrastructura rutieră realizată în ultimii ani, în municipiul Rm-Vâlcea. Proiectul de construcţie al celor patru artere de legătură se ridică la 29 milioane de lei.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *