Tiberiu Costea: „Aşteptăm o rectificare bugetară pe toate capitolele, inclusiv pe secţiunea de dezvoltare”

Primarul localităţii Lungeşti, Tiberiu Costea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele aflate în derulare pe raza localităţii. Cum arată bilanţul după primii doi ani din acest mandat, dacă este mulţumit de realizări, dar şi ce fonduri a primit la prima rectificare bugetară din acest an, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Ce fonduri i-au fost repartizate comunei Lungeşti la rectificarea bugetară, şi dacă banii primiţi vă vor ajunge până la sfârşitul anului?

 

Tiberiu Costea: Pentru echilibrarea bugetului localităţii Lungeşti, Guvernul a alocat 540.000 de lei. Însă, banii veniţi la rectificarea bugetară sunt insuficienţi pentru a plăti avizele necesare încheierii unor proiecte. Adică facem proiecte, le ducem la bun sfârşit şi ne împotmolim la final, pentru că nu putem face recepţiile pentru că nu avem taxele plătite la ISC. Inspecţia în Construcţii trebuie să vină la recepţia finală să îţi dea avizul de terminare a lucrărilor şi noi suntem în imposibilitatea de a face acest lucru, pentru că nu avem bani. Numai la proiectul de canalizare avem 700 de milioane de lei vechi, la sistemul de alimentare cu apa încă 400 de milioane de lei vechi, la un pod 200 de milioane de lei vechi, la fel şi la dispensar sau şcoală. Este vorba despre sume care se ridică la 4-5 miliarde de lei vechi. Această sumă ne-a venit la rectificare, dar banii aceştia nu-i poţi îndrepta decât la cota de 10% care revine primăriei pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi însoţitori, pentru persoanele de la ajutor social, pentru că aşa este legea: 10% trebuie să-i asiguri din bugetul local. Restul sumelor, se duc în plata salariilor angajaţilor şi a cheltuielilor de funcţionare.

 

Impact real: Localitatea Lungeşti a fost afectată la începutul anului de măsura fiscală? Va mai aşteptaţi la o nouă rectificare bugetară?

 

Tiberiu Costea: Cred că toate primăriile au fost afectate de măsurile fiscale aplicate de Guvern în construirea bugetelor locale. M-aş fi aşteptat să primim la rectificarea bugetară măcar aceleaşi sume ca anul trecut. Cu toate acestea, nu ştiu cine face calculele, cum le-a gândit, dar bugetul a fost mult mai mic, cu cel puţin 7-8 miliarde de lei vechi. Ca procent, avem un buget mai mic cu 30%, foarte mult ţinând cont că avem numeroase proiecte în derulare. Dacă am fi avut aceşti bani am fi putut să mergem cu proiectele înainte şi să le şi închidem. În această situaţie stăm şi aşteptăm. Ce? Nici noi nu ştim, pe cineva care să ne aloce şi nouă fonduri să încheiem nişte proiecte absolut necesare pentru comunitate. Acum, nici noi nu mai ştim cum este bine, să faci proiecte sau să nu faci? Dacă nu faci proiecte, e clar că îţi ajung banii, stai liniştit în primărie, îţi iei salariul şi plăteşti utilităţile. Doar pentru asta ajung banii care vin de la Guvern. M-aţi întrebat ce speranţe am la o nouă rectificare bugetară. Credeţi că există vreun om care să trăiască fără speranţe? Toţi sperăm să vină o rectificare bugetară pe plus, şi să îţi echilibrezi bugetul aşa cum ar trebui, pe toate capitolele, şi pe secţiunea dezvoltare şi pe cea de funcţionare. Cred că toată lumea îşi doreşte acest lucru. Nici nu vreau să îmi imaginez cum se descurcă colegii mei care au primit această rectificare pe minus.

 

Impact real: Aţi luat în calcul varianta contractării unui împrumut bancar, pentru achitarea sumelor necesare pentru finalizarea proiectelor amintite?

 

Tiberiu Costea: Nu am luat în calcul acest lucru, atâta timp cât noi mai avem de achitat încă un împrumut. Avem un împrumut la Fondul de Garantare, bani care ne-au fost necesari pentru cele două cămine culturale şi trebuie să îi achităm în mai multe tranşe. Mai avem încă un împrumut pentru achiziţionarea buldoescavatorului prin GAL. În acest caz aşa este procedura prin AFIR: trebuie întâi să avem noi banii, să-l achităm, iar ulterior să ne returneze AFIR banii. Nici nu ne mai putem gândi la un nou împrumut.

 

 

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare, la Lungeşti?

 

Tiberiu Costea: Suntem pe final cu mai multe proiecte. Cred că proiectul la sala de sport în două săptămâni va fi gata, modernizarea şcolii a intrat şi ea pe ultima sută de metri, în trei săptămâni finalizăm şi acest proiect. Tot aproape de finalizare suntem şi cu cele două cămine culturale, dar şi cu dispensarul uman. Vrem să facem recepţia parţială la sistemul de alimentare cu apă şi să ne preia operatorul regional Apavil. Zilele următoare voi avea o întâlnire, în acest sens, cu directorul societăţii pentru a putea fi preluat sistemul cât mai repede. Sperăm ca, la sfârşitul lunii octombrie să definitivăm toate aceste proiecte de care am amintit, dar sper să primim şi o veste bună, adică să primim banii pentru echilibrarea bugetului şi a taxelor pe care trebuie să le achităm către ISC şi a părţilor de cofinanţare pe care noi trebuie să le asigurăm din bugetul local, sume care se duc la cele 7-8 miliarde, de care vă aminteam mai sus. Am făcut şi noi solicitare la Consiliul Judeţean în acest sens, dar banii nu mai vin la Consiliul Judeţean, deci nu văd de unde să ne dea.

 

Impact real: Au trecut doi ani din acest mandat, sunteţi mulţumit de realizări?

 

Tiberiu Costea: Normal că nu sunt mulţumit, şi că mi-aş fi dorit mai mult. În schimb, sunt mulţumit că avem şapte proiecte care se vor termina în curând. Sperăm să le putem face şi recepţia, să nu ne izbim de aceste sume care ne mai sunt necesare pentru plata avizelor pentru recepţia lucrărilor. Nu o să ne oprim aici, vor mai urma şi alte proiecte. În octombrie vom semna contractul de finanţare prin POR, pentru grădiniţa cu program normal. Totodată, suntem în derulare cu un proiect pentru înfiinţarea unui Centru de zi pentru persoane vârstnice. În acest sens, am înaintat către Ministerul Educaţiei o solicitare pentru schimbarea, în prima fază a denumirii şi apoi a destinaţiei, în cazul unei şcoli dezafectate. Acest proiect îl vom accesa tot pe fonduri europene, prin POR. Doar axele pe fonduri europene mai sunt în prezent deschise, pentru că, la nivel de Guvern, PNDL-3 s-a deschis doar pentru judeţele Harghita şi Covasna, noi trebuie să mai aşteptăm. Dar nu mai vreau să comentez. Pot spune că ne vom îndrepta atenţia spre orice axă care se deschide şi orice oportunitate de finanţare care apare, indiferent că este vorba despre fonduri europene sau guvernamentale.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *