Castelul Béldy din Geaca, un loc bun pentru fotografii inedite

În satul Geaca, din comuna cu acelaşi nume veţi descoperi un castel ruinat, dar având un farmec aparte. Acesta poate fi vizitat fără restricţii, deoarece nu este îngrădit. În prezent aproape distrus în interior, castelul a aparţinut familiei Béldy, stabilită în zonă în secolul al XIX-lea. În anul 1880 Béldy Akos, prefectul comitatului Cluj între anii 1888-1905 ridică o reşedinţă pentru familia sa, rezultând astfel un castel în stil neoclasic decorat cu elemente ale arhitecturii tradiţionale. Clădirea a fost înscrisă pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj în anul 2004.

Planul este unul dreptunghiular şi deserveşte o clădire compusă din subsol, parter şi etaj. Intrarea principală are deasupra sa o terasă care este susţinută de patru coloane realizate în stil doric, în partea dreaptă a palatului aflându-se o anexă a castelului.

Din cauza degradării, în prezent scările spre subsol şi etaj nu sunt accesibile, dar castelul oferă vizitatorilor o imagine desprinsă parcă dintr-un film istoric. Se mai păstrează doar unele părţi ale unei scări de lemn, care permite accesul la etaj. Există, de altfel, mai multe castele de acest fel în Transilvania dar care, deşi sunt parţial degradate, atrag din când în când vizitatori pasionaţi de fotografii inedite.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *