Catedrala Mitropolitană, loc de reculegere în mijlocul oraşului

Dacă vă aflaţi în centrul Clujului puteţi să vă reculegeţi pentru câteva minute în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului”, care datează de la 1933. Istoria construcţiei acestui edificiu impresionant este una interesantă. Anul 1918 marchează realizarea statului unitar român prin unirea politico-administrativă a teritoriilor româneşti aflate sub jurisdicţia Imperiului Austro-Ungar şi a Imperiului Ţarist cu Regatul România. După anul 1918 se reînfiinţează la Cluj un scaun episcopal ortodox cu titulatura Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Între anii 1923-1933 la iniţiativa episcopului Nicolae Ivan şi cu sprijinul Casei Regale a României, în spaţiul din faţa Teatrului Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, în Piaţa Avram Iancu este ridicată catedrala episcopală, după un proiect al arhitecţilor George Cristinel şi Constantin Pomponiu. Este un monument în stil bizantin, cu elemente definitorii ale stilului brâncovenesc. Recesiunea din anii 1930 nu a permis realizarea proiectului iniţial, dar catedrala a fost inaugurată totuşi, la data de 5 noiembrie 1933.

Între anii 1997-2000, la iniţiativa arhiepiscopului Bartolomeu Anania, începe un amplu proces de renovare a catedralei, în cadrul căruia s-a reuşit şi adăugarea elementelor din proiectul iniţial care în anii 30 nu au putut fi realizate. În acest fel au fost adăugate cele patru turle mici, care încadrau turla centrală, au fost sculptate bazele şi capitelurile coloanelor monumentale din rotonda turlei mari, cele opt medalioane sculptate în piatră şi arcele de piatră de pe faţadele laterale.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *