Mânăstiri care trebuie vizitate, în apropiere de Dej

Municipiul Dej este situat la contactul dintre Podişul Someşean şi Câmpia Transilvaniei, pe malul stâng al Someşului. Orăşelul este asemănător unui amfiteatru deschis spre nord-est şi este străjuit la vest de Vârful Dej (428 de metri), la sud-vest de dealul Ocna Dejului (419 metri), iar la sud de Dealul Bungăr. Deşi pentru mulţi nu este considerat un oraş turistic, trebuie să ştiţi faptul că s-au descoperit urme de locuire pe acest teritoriu încă din Epoca de Piatră. În oraş sau lângă Dej există mai multe obiective turistice interesante şi care merită vizitate, printre care Biserica reformată, Biserica şi fosta Mănăstire Franciscană, Muzeul Municipal, dar şi Monumentul de la Bobâlna sau ruinele Cetăţii Ciceu.

La aproximativ 12 kilometri de Dej, în comuna Vad veţi descoperi Mănăstirea ,,Sfântul Ştefan Vodă”. În secolele XVI-XVII, aici au funcţionat o episcopie ortodoxă şi o mănăstire, susţinute de voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare (1433-1504) şi de fiul său, Petru Rareş. Biserica din piatră are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, având un plan triconc moldovenesc, fiind prelungită la vest cu un pronaos. Se remarcă portalul de vest şi cel dinspre navă, precum şi ferestrele gotice.

În prezent Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a hotărât trecerea la statutul de mănăstire cu hramul ,,Sf. Ştefan Vodă”. La 25 de kilometri de municipiul Dej se află Mănăstirea ,,Înălţarea Sfintei Cruci” Căşiel, aflată pe teritoriul comunei Chiuieşti, pe drumul care face legătura între Dej şi Baia Mare. Aici fost atestată documentar o mănăstire datând din secolul al XVIII-lea. În anul 1959 autorităţile comuniste desfiinţează vechiul locaş de cult, care se reînfiinţează în 1991, având hramul Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfânta Treime.

Biserica de lemn este de secol al XVIII-lea, fiind construită din bârne de stejar, îmbinate în tehnica coadă de rândunică pe fundaţie de piatră. Este considerată ca fiind unul dintre importantele monumente de arhitectură românească din spaţiul transilvan. Peisajul de la Mănăstirea Căşiel şi Schitul Fanti este absolut superb. Acest lucru se datorează şi faptului că mănăstirea este împrejmuită de păduri de fag şi brad.

 

Foto: Mănăstirea ,,Înălţarea Sfintei Cruci” Căşiel, Mănăstirea „Sfântul Ştefan Vodă” de la Vad.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *