Statuia Lupa Capitolina, o copie fidelă a „Lupoaicei” din Roma

Pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca vizitatorii care cunosc Italia se vor opri uimiţi, pentru a descoperi o interesantă statuie a Lupoaicei, asemănătoare cu cea din Roma. Statuia Lupa Capitolina din Cluj este de fapt o copie a Lupei Capitolina din Roma. În anul 1921, statul italian donează două copii ale statuii Lupoaica cu Romulus şi Remus-întemeietorii mitologici ai Romei, iar una dintre acestea a ajuns la Cluj, în timp ce a doua fost trimisă la Chişinău. Soclul monumentului din Cluj a fost prevăzut cu un basorelief al împăratului Traian, lucrare executată în bronz de sculptorul Ettore Ferrari. Iniţial, statuia a fost amplasată în Piaţa Unirii, în faţa statuii lui Matei Corvin, iar la festivitatea de dezvelire, care a avut loc la 28 septembrie 1921, prezidată de Iulian Pop, primul primar român al municipiului, au luat parte numeroşi locuitori. În urma dictatului de la Viena, când Clujul a intrat sub administraţia horthystă, statuia a fost mutată la Sibiu, unde a rămas între anii 1940-1944.

După Al Doilea Război Mondial, statuia a revenit la Cluj şi, la propunerea profesorului Constantin Daicoviciu, a fost plasată în faţa sediului central al Universităţii „Babeş-Bolyai” în anul 1967, din anul 1973 revenind în Piaţa Unirii. În anul 1994 a fost preluată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei pentru restaurare, în prezent fiind amplasată pe Bulevardul Eroilor. Sculptura este realizată din bronz, iar pe soclu apare inscripţia în limba latină: ,,Alla Citta de Clvj, Roma madre, MCMXXI”. Un element inedit din istoria acestui monument mutat destul de des din cauza schimbării ideologiilor este faptul că, o vreme, lupoaica de pe statuie a rămas fără un „pui”: unul dintre cei doi gemeni mitologici, fondatori ai Romei a fost subtilizat şi găsit mai târziu pe o criptă din cimitir, de unde a fost recuperat de autorităţi.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *