Costeşti, renumită pentru monumentele sale istorice

 

 

Situată în frumoasa depresiune Horezu, localitatea Costeşti este renumită pentru monumentele sale istorice, de o importanţă deosebită privind cultura şi religia românească, pentru izvoarele sale cu apă iodurată şi sulfuroasă, pentru muzeul„Pietrelor vii” şi, nu în ultimul rând, pentru obiceiurile şi tradiţiile populare care îmbracă forme aparte, oferind un potenţial turistic deosebit. Pitorescul localităţii şi împrejurimile sale, la care se adaugă impresionanta încărcătură istorică a acestor meleaguri, mult apreciată de turişti, potenţialul turistic şi obiectivele existente ar putea transforma comuna Costeşti într-o destinaţie turistică importantă în zonă. Cu două mănăstiri renumite, Arnota şi Bistriţa,la care se adaugă, Biserica de Lemn din Grămeşti, Schitul 44 de Izvoare, Schitul Păpuşa, Biserica Ciorobeşti, Biserica de lemn din Gruşetu, Biserica Secături, Crucea de Sudos, Necropola hallstattiană de la Bistriţa, Necropola hallstattiană Ferigile, Costeştiul se află printre primele localităţi din ţară în ceea ce priveşte aşezămintele monahale, atât ca număr, cat şi ca reprezentativitate.

Cadrul natural este completat cu trasee montane de o rară frumuseţe, la care se adaugă Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, Cheile Bistriţei, Cheile râului Costeşti, Podul Bibescu Vodă şi Crucile de piatră din Cheile Bistriţei, moara cu joagăr din cătunul Ciorobeşti, Peştera Liliecilor, dar şi Muzeul Trovanţilor, acele roci excepţionale, unice în Europa, toate acestea  plasează Costeştiul, comuna de suflet a Reginei Maria pe lista destinaţiilor care nu trebuie ratate.

 

Turismul poate constitui un motor important de dezvoltare locală

 

Atestată documentar la anul 1512, de Neagoe Basarab, domnitorul Ţării Româneşti, localitatea Costeşti are un potenţial turistic unde se îmbină elemente ale cadrului natural cu valori culturale şi istorice. Trecutul bogat în istorie şi îmbinarea culturală din acest teritoriu fac din Costeşti unul dintre cele mai interesante locuri nu numai din judeţul Vâlcea, dar şi din întreaga regiune. Este punctul de plecare către mănăstiri, rezervaţii naturale şi muzee. În puţine locuri poţi găsi atâtea aşezări monahale într-un perimetru atât de restrâns. Cu toate acestea, Costeştiul nu a reuşit deocamdată să îşi atingă potenţialul şi să devină una dintre cele mai interesante destinaţii din judeţ: „Costeşti reprezintă o destinaţie turistică la care trebuie să ajungi măcar o dată în viaţă. Putem dezvolta un turism monahal, dar şi agroturismul ar merge foarte bine, pentru ca avem peisaje minunate, avem trasee montane, unde turiştii se pot relaxa în cadru natural, cu munte, defileul Bistriţei, peştera Liliecilor, muzeul acelor roci excepţionale, capabile să crească şi să se reproducă de parcă ar fi plante, reacţionând în contact cu apa şi multe altele. Localitatea Costeşti este de o frumuseţe deosebită, rar întâlnită, având în vedere că totul este înconjurat de pădure şi că, din toate punctele de vedere este o zonă ecologică, oamenii practicând aici agricultura ecologică în procent de 100%”, afirmă primarul.

 

Comuna este inclusă în proiectul „România nemaivăzută”

 

Aici este locul unde domneşte atmosfera rustică, iar satul poate fi considerat o adevărată oază de relaxare. Având peisaje deosebit de frumoase, dar şi oameni falnici, care au ştiut că tradiţia va reprezenta, la un moment dat, moneda de aur a localităţii, Costeşti este locul de unde stelele se vad mai bine pe cer, pentru că aerul este mai curat, iar localnicii transmit sensibilitatea profundă faţă de semnificaţia acestor locuri, legată şi de istoria românilor. Este una dintre localităţile cu potenţial turistic important, fapt pentru care aici a fost lansat proiectului „România nemaivăzută – 15 locuri de descoperit”, organizat de Institutul Cultural Român, destinat promovării patrimoniului cultural românesc şi a unor obiective culturale mai puţin cunoscute. Scopul proiectului itinerant la data respectivă a fost descoperirea şi promovarea universului cultural rural românesc. Debutul proiectului s-a desfăşurat în punctul Schitul 44 de Izvoare, Costeşti fiind prima localitate dintre cele 15 locuri alese de Institutul Cultural Român. Proiectul a adus în prim plan 15 localităţi nemaivăzute, în sensul că sunt localităţi care vorbesc poate cel mai sigur şi cel mai frumos despre autenticitatea poporului nostru şi despre continuitatea tradiţiilor specifice anumitor zone. Comuna Costeşti este una dintre localităţile de descoperit incluse în acest proiect, ca urmare a caracterului său unitar şi unic în ţară şi în lume, fiind renumită pentru monumentele istorice de o importanţă deosebită pentru cultura şi civilizaţia românească. „Pentru noi este o bucurie enormă, pentru că a fost prima localitate aleasă pentru acest proiect şi înseamnă foarte mult pentru comuna noastră, prin tot ceea ce avem: prin cadrul natural şi cadrul istoric putem şi avem oportunitatea de a oferi foarte multe pentru turişti. Vom fi promovaţi prin acest proiect la nivel naţional şi internaţional. Cu mândrie pot spune că tradiţia este încă aici, nu s-a pierdut. Mândria comunei Costeşti o reprezintă grupul de dansuri mixt denumit „Floricica din Costeşti”. În toate spectacolele acestui grup ducem cu noi obiceiul care ne reprezintă, unic în ţară, de altfel, şi care se numeşte „obiceiul bărbieritului”, obicei cu care reuşim să ridicăm sala în picioare şi să obţinem ropote de aplauze. Avem în sat femei care încă ţes covoare reprezentative pentru zona noastră şi ne mândrim cu tâmplari renumiţi. Comuna Costeşti trebuie promovată, şi am în plan un proiect prin care îmi doresc să fac cât mai cunoscute aceste tainice şi minunate locuri. Trebuie să punem în valoare tot ce înseamnă tradiţie, şi să învăţăm ce este respectul faţă de datină, pentru că tradiţia înseamnă renaşterea acestui popor. Costeştenii sunt oameni falnici, care au ştiut că tradiţia va reprezenta, la un moment dat, moneda de aur a localităţii”, este de părere primarul social –democrat, Toma Peştereanu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *