Fonduri europene, atrase prin Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Horezu
Localitatea Costeşti face parte din Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Horezu, în cadrul căreia sunt cuprinse încă nouă localităţi: oraşul Horezu şi comunele Bărbăteşti, Costeşti, Măldăreşti, Oteşani, Stroeşti, Slătioara, Tomşani şi Vaideeni. Scopul asocierii localităţilor în cadrul GAL a vizat obţinerea sprijinului în accesarea fondurilor europene, în vederea derulării proiectelor de dezvoltare locală. Astfel, cele zece localităţi înscrise în GAL Horezu au atras fonduri europene pentru patru proiecte. Administraţia locală din Costeşti a amenajat cu fondurile respective o zonă de relaxare şi de agrement dotată cu toate utilităţile, care permite cetăţenilor să petreacă ore de relaxare în aer liber. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi şi are alei, locuri de joacă, terenuri de sport, un mic spaţiu pentru spectacole în aer liber şi spaţii verzi. După inaugurarea parcului din centrul localităţii de la „Brutărie”, primarul are în plan ca, anul viitor, pentru copiii din localitate să construiască o piscină: „Toată vara a fost o nebunie în fiecare seară, în acest parc. Mă bucur foarte mult că s-a finalizat şi acest proiect. De fapt ei, copiii, sunt beneficiarii acestui proiect, şi am văzut cât de mult se bucură de realizarea părculeţului, aşa că, anul viitor, voi construi în acel loc şi o piscină”, ne-a declarat primarul Toma Peştereanu.
Valoarea proiectului este de 45.000 de euro. „Este un grup de acţiune locală care a funcţionat foarte bine. Printre utilajele pe care le-am obţinut în acest fel se numără un utilaj de stins incendii, un buldoexcavator, dar şi renovarea primăriei. Amenajarea unui spaţiu de agrement este a patra investiţie care s-a derulat în localitate prin GAL. În total am reuşit sa atragem fonduri în valoare de peste 230 de mii de euro în localitate, prin acest GAL Horezu. Proiectul de suflet al meu este construirea bazei sportive, un adevărat complex de agrement sportiv, cu tot ce înseamnă teren de fotbal, bazin de înot, terenuri de tenis, volei şi handbal. Ne dorim să transformăm acest spaţiu într-un loc în care să se dezvolte sportul de masă, unde orice tânăr să se poată recrea, practicând sportul dorit. Prioritară pentru mine este construirea unui complex sportiv la Costeşti”, a declarat primarul Toma Peştereanu.
Proiect important, pentru realizarea unui teren de fotbal omologat de AJF
Toma Peştereanu are un hobby la care nu se gândeşte să renunţe. Îndrăgeşte sportul-rege, pe care îl practică acum doar în momentele de relaxare, în cea mai mare parte a timpului fiind unul dintre susţinători şi suporterii cei mai apropiaţi ai echipei de fotbal din localitate. Cu bani puţini reuşeşte să susţină echipa de fotbal din comună, „Minerul Costeşti”, care, în prezent, evoluează în Superliga judeţeană de fotbal, ocupând o poziţie fruntaşă, locul 2 , fiind cea mai bună echipă din ultimii ani. Susţinător al echipei, primarul acceptă cu greu momentele de înfrângere prin care, uneori, mai trece formaţia. În schimb, a înţeles că sportul este extrem de important, iar investiţiile pe această linie sunt binevenite, pentru ca tinerii să poată face mişcare în bune condiţii. În acest sens primarul şi-a propus în acest mandat să identifice fonduri pentru proiectul în vederea amenajării unei baze sportive în zona Stog: „Mai avem puţin pentru finalizarea planului urbanistic general pentru acea zonă. Proiectul pentru terenul de sport l-am depus deja la Compania Naţională de Investiţii, în vederea finanţării. Dacă nu vom primi fonduri, acest proiect îl voi demara cu bani alocaţi din bugetul local, şi tot îl vom face. Este proiectul meu de suflet. Acesta este principalul obiectiv, baza sportivă, adică să ne întoarcem acasă la noi. Deja am nivelat terenul pentru a putea ţine meciurile de fotbal cu juniorii. În zona respectivă avem 9000 de metri, iar pe viitor ne-am propus să dezvoltăm o zonă de agrement, în adevăratul sens al cuvântului, cu tot ce înseamnă teren de fotbal, bazin de înot, terenuri de tenis, volei şi handbal. Prioritar pentru mine este construirea unui complex sportiv la Costeşti”, afirmă primarul
În prezent, tinerii din localitate se pot bucura de o bază sportivă multifuncţională, cu teren sintetic şi nocturnă. Obiectivul cuprinde un teren sintetic de 60 x 20 de metri, vestiare,
tribună, parcare şi o instalaţie de nocturnă: „Proiectul a fost realizat în primul mandat, cu fonduri guvernamentale. Astăzi ne bucurăm că am reuşit să ducem la final acest proiect, care ne-a dat mari bătăi de cap, la timpul respectiv. Deşi lucrarea a fost demarată în 2009, din cauza firmei constructoare, care a intrat în faliment, am fost nevoiţi să actualizăm proiectul şi să reluăm licitaţia. Era un proiect mort, toate autorizaţiile şi documentele expirau, dar am ştiut să acţionez la timp. Dar visul meu în acest mandat este să fac un teren de fotbal de dimensiuni normale, pentru a fi omologat de AJF Vâlcea”, a ţinut să ne precizeze primarul Toma Peştereanu.
90 de bani, preţul unui metru cub de apă la Costeşti
Costeştiul este una dintre puţinele localităţi unde costul unui metru cub de apă este de numai 90 de bani. Primarul a precizat că sistemul de apă şi canalizare nu pune probleme de administrare, nefiind astfel de acord cu predarea reţelei către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea: „Reţeaua de alimentare cu apă în localitate este extinsă în toate satele. Nu am dat-o în administrare Apavilului pentru că apa vine prin cădere, iar sistemul nu pune probleme. Avem inclusiv staţie de clorinare, iar cu personalul pe care-l avem ne descurcăm, în vederea administrării. La Costeşti, metrul cub de apă costă încă 90 de bani. Suntem singurii care mai practicăm un astfel de preţ. Pe viitor vom fi forţaţi să modificăm tariful, dar nu cu foarte mult”, a apreciat primarul social-democrat Toma Peştereanu.
Proiecte şi investiţii importante
Prin PNDL-2, comuna Costeşti a mai beneficiat de fonduri pentru asfaltarea drumurilor pe o lungime de 3,734 kilometri, reabilitarea, modernizarea şi dotarea Şcolii Gimnaziale Costeşti, precum şi de asfaltarea unor drumuri de legătură cu localităţile vecine, Bărbăteşti şi Pietrari, investiţie care se ridică la peste 200 de miliarde de lei vechi: „Am finalizat asfaltarea drumurilor comunale. Se lucrează în continuare la proiectul privind dotarea şi reabilitarea şcolii din satul Ferigi. Lucrările au termen de execuţie şase luni, dar vreau să finalizăm proiectul în luna decembrie. Proiectul care va începe în această perioadă prin ADI, cu celelalte localităţi cuprinde asfaltarea drumurilor pe o lungime de aproximativ 17 kilometri: Costeşti-4 kilometri, Bărbăteşti-6 kilometri şi Pietrari-peste 6 kilometri. Pentru următoarea alocare de fonduri, prin PNDL-3 voi mai depune un singur proiect, în vederea asfaltării drumurilor comunale. În cadrul proiectului este prins drumul de sub munte, care leagă Bistriţa de satul Romani, „Drumul Mănăstirilor”, drumul comunal pe care l-am declasat pe o lungime de 6 kilometri până la Pietreni, şi cele două străduţe din centru. În total, proiectul cuprinde asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 8 kilometri, care nu au aceeaşi geografie. În proiect intră şi amenajarea trotuarelor şi aleilor din centrul localităţii. Cu acest proiect infrastructura drumurilor comunale importante se va încheia. Mai rămân câteva ulicioare mici şi drumurile de tarla. Sunt bucuros că, în cel de-al doilea mandat al meu, am reuşit să demarez lucrări importante, pentru ca locuitorii comunei Costeşti să circule pe drumuri moderne, la standarde europene!”, a declarat primarul Peştereanu.