O nouă rectificare bugetară va avea loc undeva în luna noiembrie, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, adăugând că şi proiectul de buget pentru anul 2019 trebuie aprobat tot până în noiembrie: „Avem în calcul o nouă rectificare bugetară în noiembrie. Aşa am spus la început. A fost anunţată încă de la prima rectificare că planificăm în anul 2018 două rectificări bugetare, una în iulie, dar s-a întârziat până în septembrie şi aveam în octombrie cea mai două rectificare şi, la fel, automat s-a mutat în noiembrie”, a spus Teodorovici.

 

Prima rectificare bugetară, un mare fâs

 

Dacă prima rectificare bugetară din acest an, aprobată abia în luna septembrie s-a dovedit un mare fâs pentru majoritatea administraţiilor locale din judeţ, primarii vâlceni trag speranţe că cea de la sfârşitul anului, programată în noiembrie, să-i salveze în ceea ce priveşte plata salariilor, cheltuielile de funcţionare şi acoperirea arieratelor. Pentru judeţul Vâlcea, Ministerul Finanţelor a repartizat 33,6 milioane lei, 36 de localităţi vâlcene din cele 89 primind fabuloasa suma de „zero” lei. Cei mai mulţi bani s-au dus către municipiul Râmnicu-Vâlcea, aproape 12 milioane de lei. Sume importante au mai primit şi oraşul Berbeşti (1,2 milioane lei), localitatea Tomşani (1,2 milioane lei) sau Păuşeşti-Măglaşi (1 milion lei). Şi Consiliul Judeţean a fost vitregit de fonduri la rectificarea din septembrie, Ministerul Finanţelor alocând zero lei în dreptul instituţiei.

 

Buican îl somează pe şeful judeţului să ia atitudine

Sumele derizorii primate de UAT-urile din judeţ la prima rectificare bugetară, l-au determinat pe liderul opoziţiei din judeţul Vâlcea, liberalul Cristian Buican să-l someze pe preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu să întreprindă demersurile necesare pentru adoptarea unei noi rectificări bugetare în urma căreia toate administraţiile publice din judeţul Vâlcea să beneficieze de o finanţare corespunzătoare. Buican consideră că şeful judeţului ar trebui să insiste la ministrul Teodorovici şi să nu plece din biroul acestuia fără dovezi clare în vederea unei noi repartiţii de fonduri către primării.

Buican: „În 2018, Guvernul nu a asigurat o finanţare corespunzătoare administraţiilor publice locale”

 

Pe 8 octombrie 2018, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a depus o interpelare la Ministrul Finanţelor Publice privind faptul că în acest an, Guvernul nu a asigurat o finanţare corespunzătoare administraţiilor publice locale, în ciuda prevederilor Legii Bugetului de stat pe anul 2018 şi contrar multiplelor promisiuni guvernamentale privind asigurarea unei finanţări locale cel puţin la nivelul anului 2017.

„Văzând că stă cu mâinile în sân şi nu face nimic în privinţa dificultăţilor financiare ale unităţilor administraţiilor publice locale din judeţul nostru, am ales să îi solicit public domnului Constantin Rădulescu să se ducă de urgenţă la Guvern să rezolve această problemă. Eu am depus o interpelare în acest sens la Ministerul Finanţelor Publice, care cuprinde argumentele legale care dovedesc nerespectarea prevederilor legale a Legii bugetului de stat pe anul 2018 privind sistemul de echilibrare a bugetelor administraţiilor publice locale, de către domnul Teodorovici. Îl invit pe Rădulescu să preia această argumentaţie şi să se ducă la Guvern să asigure o finanţare corectă, legală, decentă a primăriilor. Sunt primării social democrate în judeţ care au primit la ultima rectificare sume derizorii. Sunt primării în judeţul Vâlcea care nu îşi pot finaliza proiectele din lipsă de bani. Sunt primării care nu pot asigura nici măcar bugetul de funcţionare. Este anormal să pui lacătul pe uşile unei primării, mai ales că prevederile legale spun foarte clar că trebuie asigurate sume de finanţare cel puţin la nivelul anului 2017, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Atâta timp cât la Guvern sunt cei de la PSD, Constantin Rădulescu are obligaţia să îi convingă de necesitatea unei finanţări decente a administraţiilor publice locale, în concordanţă cu prevederile legale asumate tot de ei. (…) Eu îmi fac datoria de parlamentar, punând pe masa Guvernului problemele reale ale cetăţenilor şi ale administraţiilor publice locale, dar sunt în opoziţie” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *