Constantin Aleca: „Majoritatea investiţiilor în Bălceşti se vor realiza cu fonduri europene”

Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca a tras linie şi a făcut bilanţul, după doi ani în fruntea administraţiei locale din Bălceşti. Cum arată bilanţul activităţii sale la jumătatea mandatului, ce investiţii pentru modernizarea infrastructurii vor fi prioritare în următoarea perioadă, dar şi ce strategie are pentru reînfiinţarea unei unităţi spitaliceşti la Bălceşti, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Trăgând linie, după doi ani de mandat, sunteţi mulţumit de realizări?

 

Constantin Aleca: Proiectele pe care mi le-am propus s-au şi realizat, în mare parte. Bineînţeles că mai avem multe de realizat, sunt atât de multe lucruri de făcut încât va fi nevoie de ani buni să le realizăm. Nu putem spune că ceva este absolut prioritar, toate investiţiile sunt importante şi necesare pentru comunitate. Ne-am bazat foarte mult pe fondurile europene, majoritatea investiţiilor noastre se vor realiza cu fonduri de la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că ne-am îndreptat atenţia către accesarea banilor externi. Să vă spun şi motivul: ne-am fi dorit să asfaltăm un drum la Popeşti de 230 de metri, am făcut o evaluare şi ne costă în jur de 3 miliarde de lei vechi. Cu aceşti bani poţi să realizezi documentaţia şi să asiguri partea de cofinanţare la un proiect mare, cu fonduri europene, poate de 3 milioane de euro. Oraşul Bălceşti a rămas în urmă, mai ales după trecerea la statutul de oraş, din 2002. Primul exerciţiul bugetar 2007-2013 nu ne-a fost favorabil, fiind alocate mai multe fonduri pentru dezvoltarea zonelor rurale. Şi în prezent oraşele mici sunt vitregite, dar încercăm să ne pliem şi să accesăm şi noi ceva pentru că bugetul local este mic şi nu putem realiza investiţii majore. Am identificat axa de finanţare 13 şi vom realiza şi noi un proiect european integrat.

 

Impact real: Este clar că fondurile europene sunt şansa dezvoltării rapide. La ce proiect integrat vă gândiţi, şi ce va cuprinde acesta?

 

Constantin Aleca: Ne-am gândit la un proiect care să cuprindă mai multe domenii: dezvoltarea infrastructurii rutiere, cea educaţionale şi culturală. Proiectul poate ajunge până la 5 milioane de euro. Am trecut de prima fază a proiectului, cea de eligibilitate administrativă şi urmează vizita în teren, şi apoi evaluarea tehnică şi financiară. În prezent lucrăm la partea de documentaţie, de obţinere a avizelor. Depunerea proiectelor a fost noncompetitivă, mergându-se pe criteriul „primul venit, primul servit” şi am fost al şaselea proiect pe regiunea Sud-Vest Oltenia. Sperăm să ieşim bine şi la vizita în teren şi la evaluare, şi să primim finanţare pentru această investiţie. Proiectul cuprinde modernizarea şi dotarea Şcolilor de la Bălceşti şi a Şcolii Otetelişu, două terenuri sintetice la Şcoala Bălceşti şi încă unul la şcoala Otetelişu, dar şi modernizarea celui existent cu gazon natural, cu vestiare şi grupuri sanitare. Totodată, la Şcoala de la Bălceşti avem modernizarea sălii de sport şi extinderea acesteia, iar pe partea culturală avem reabilitarea unei clădiri şi transformarea acesteia într-un centru cultural, cu sală de festivităţi şi sală de spectacole.

 

Impact real: Pe partea de infrastructură rutieră, ce va cuprinde acest proiect european?

 

Constantin Aleca: Pe partea de infrastructură avem prinşi 12 kilometri de drumuri, amenajarea a trei trotuare în zona Bălceşti, pe strada Policlinicii, strada Petrache Poenaru şi în faţa clădirii CEC. Asfaltarea drumurilor se va face pe strada Ac. Neagoe Gheorghe (1 km), strada Ulicioiu (260 de metri), încă 5 km pe Vasilaţi Sticuleşti-Palei, apoi se coboară pe Dealul Răii încă 2,7 kilometri şi se face legătura cu drumul naţional la Otetelişu. Sunt de asemenea două terenuri sintetice la Şcoala Bălceşti şi încă unul la Şcoala Otetelişu, dar şi modernizarea celui existent cu gazon, iar la stadion sunt prinşi cei 290 de metri. Ar fi minunat acest proiect pentru dezvoltarea localităţii, dacă vom reuşi să-l accesăm.

 

Impact real: În prezent, ce proiecte pentru modernizarea infrastructurii aveţi în derulare?

 

Constantin Aleca: Avem un proiect european pentru modernizarea a 5,3 kilometri de drumuri de exploataţie forestieră, care se află în plină derulare. Am reuşit să turnăm primul strat de asfalt la 2 kilometri şi urmează ca, până în vara anului viitor să fie finalizat acest proiect. Totodată, avem în derulare un proiect prin PNDL-2, construcţia unui pod şi a unei punţi pietonale peste pârâul Pesceana, în zona Ulicioiu, investiţie în valoare de 12 miliarde de lei vechi. Pentru acest proiect s-a finalizat licitaţia şi am dat ordinul de începere a lucrărilor. Aşteptăm acum constructorul să vină şi să înceapă lucrarea.

 

Impact real: Pe fonduri guvernamentale, prin PNDL-2, ce proiecte mai aveţi în aşteptare la Ministerul Dezvoltării şi dacă mai aveţi speranţe pentru finanţarea lor?

 

Constantin Aleca: În 2017 am depus şi noi trei cereri de finanţare. Este vorba despre asfaltarea a 8 kilometri de drumuri de interes local, reabilitarea pieţei agroalimentare şi construcţia unui pod şi a unei punţi pietonale peste pârâul Pesceana. Ne-a fost finanţat doar cel de-al treilea proiect. Toate proiectele sunt absolut necesare pentru comunitate, însă cel mai important ar fi cel privind asfaltarea drumurilor de interes local. Speranţa moare ultima, aşteptăm să vedem dacă se vor face economii şi vom mai primi şi noi finanţare pentru un proiect.

Impact real: Ce noutăţi aveţi despre redeschiderea unui centru medical la Bălceşti? Aţi renunţat la idee?

Constantin Aleca: Aş vrea să menţionez faptul că preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu s-a ţinut de cuvânt şi ne-a trimis o comisie de specialişti de la DSP şi CAS, în frunte cu managerul SJU Vâlcea, Dan Ponoran, pentru identificarea unor soluţii în vederea deschiderii unui centru medical. Au rămas şi dânşii plăcut impresionaţi de cât de bine arată clădirea, cum este structurată, şi a rămas vorba să facă o evaluare din punct de vedere economic şi medical, să vadă ce se pretează în zonă, la bolile care există pe zona de sud şi a pentru cele 14 localităţi arondate la acest spital şi, totodată, din punct de vedere financiar, ca să nu îndatoreze Spitalul Judeţean Vâlcea prin funcţionarea structurii de la Bălceşti, aflată tot în subordinea SJU şi a Consiliului Judeţean. Se lucrează la această evaluare, se fac calcule, şi se va vadea ce s-ar preta mai bine: centru de zi sau un centru de tratament-recuperare. Este cert că ceva se va întâmpla, un centru medical va funcţiona în viitorul apropiat la Bălceşti. Problema noastră, pe care o dorim rezolvată este să avem pe timp de noapte activitate medicală, în caz de necesitate. Medicii de familie nu vor să facă o asociere pentru a înfiinţa un centru de permanenţă, motivând că au mult de lucru. Dacă va exista un centru medical funcţional atunci va exista şi pe timp de noapte un medic care să facă de gardă. Gândiţi-vă că Spitalul Bălceşti a fost înfiinţat prin 1890, fiind printre primele spitale comunale din ţară, nu din judeţ. A fost nevoie foarte mare de acest spital, care deservea, înainte de a fi închisţ în 2011, peste 55.000 de oameni.

Impact real: Când vor veni primii investitori la Parcul industrial de la Bălceşti? În ce stadiu sunt lucrările?

Constantin Aleca: Cred că, începând cu anul viitor vom avea şi primii investitori. În prezent se lucrează la partea de împrejmuire. Am întâmpinat ceva probleme cu panourile, constructorul ne-a informat că s-au furat în jur de 60 de panouri de împrejmuire. În vară zona a fost afectată de ploi şi nu prea s-a putut lucra. După împrejmuire vom face o parcelare, o structurare a parcului pe interior. Apă există, urmează canalizarea prin Apavil şi, în primăvară, vor apărea şi primii investitori.

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *