Pentru cunoscători, vacile suferă mai adesea de căldură excesivă, decât de frig. Totuși, acestea trebuie protejate de temperaturile scăzute. De la a oferi acestora o umiditate potrivită în interior și până la normă de hrană mărită perioada rece impune anumite griji pentru orice fermier responsabil. În egală măsură trebuie spus că ne raportăm în zilele noastre la măsuri moderne, nu la modurile rudimentare.

Spre exemplu, se obișnuia ca adăpostul de vaci să fie înfundat pe toate părțile. Asta s-a dovedit în timp a fi o manieră neprielnică, pentru că animalele se îmbolnăveau fără un flux de aer și din cauza amoniacului din aer, blocat în interior. La construcțiile noi însă nu se mai pretează astfel de metode. Până la -10 sau chiar -15 grade la exterior nu se impun măsuri atât de drastice.

În plus, pentru că tolerează foarte bine frigul, vaca poate fi dusă la pășunat chiar și până la mijlocul lunii noiembrie. În funcție de fluctuațiile de temperatură și cât de drastic se schimbă vremea, fermierii pot continua cu această practică chiar și în lunile de toamnă. Ulterior, trecerea la nutrețul din adăpost este una lentă, întrucât riscul este de a afecta producția de lapte. Introducerea furajului se face treptat și în plus se adaugă în medie 5% mai multă hrană.

Fără umiditate excesivă și mai puțină hidratare

Circulația aerului în adăpost este un aspect important. Curenții de aer nu trebuie să fie puternici, ci de maximum 1 m/s. Umiditatea, constant măsurată cu aparat special, nu trebuie să fie exagerată, ori astfel de pretenții nu sunt greu de ținut cont. Până la urmă sănătatea vacii înseamnă o producție satisfăcătoare.

Având în vedere că producția laptelui scade iarna cu 10 procente, este de preferat a se evita și alte pierderi. Spre exemplu o problemă a multor fermieri se referă la lipsa de dotări corespunzătoare. Când temperaturile scad, apa înghețată este o problemă, ea neputând fi oferită animalelor dacă nu este la o temperatură optimă. De aceea sunt necesare adapatori vaci anti îngheț.

Chiar dacă apa consumată de vaci în perioada iernii cât stau numai în adăpost este mai puțină, aceasta trebuie să fie curată, calitativă. Laptele este de asemenea mai gros pentru că este mai concentrat, vaca nesimțind la fel de mult nevoia de a bea.

Pentru astfel de dotări sunt recomandate strict magazinele de specialitate, cele care oferă opțiuni mereu. Sistemele pentru adăpat spre exemplu sunt completate de accesorii, conducte cu încălzire cu protecție anti ȋngheţ, pompe de recirculare, pentru pășune, termostat anti ȋngheţ etc. Un astfel de magazin este superfarmland.com, ce dispune de varietate, calitate și prețuri bune. Oricum o astfel de investiție nu se realizează des, datorită produselor rezistente.

Din lista de dotări pentru o ferma de vaci, mai ales în prag de sezon rece, se numără și alte accesorii ce sporesc starea de bine a vacilor. Spre exemplu fermierii nu ar trebui să ignore necesitatea unei perii, având în vedere că în natură vaca se scarpină de copaci poate. În interior, aceasta va simți un disconfort când nu este periată, iar a face asta manual este destul de greu și înseamnă un singur om să fie responsabil cu asta, resursă blocată.

Notă finală

Ferma de vaci este una rentabilă, ținând cont și de faptul că nu sunt animale sensibile sau foarte pretențioase și pot fi sursă de lapte sau carne, asigurând și continuitate dacă fac viței. Dar pentru asta trebuie să existe un mod de îngrijire corect. Se știe că animalele dacă se simt bine în adăpost, nu au teamă de îngrijitor și sunt mai ușor de manipulat. Acesta trebuie să fie până la urmă scopul fermierului.

Nu este de uitat că sunt animale curioase, că nu au o vedere foarte bună și din lateral văd cu un singur ochi, astfel că dacă au tendințe agresive. Este cu atât mai greu iarna, când sunt închise în spații mai mici. O diferență se face și între vitele de carne și cele de lapte, primele menționate fiind mai greu de întreținut iarna, având riscul de a se simți stresate în spații mici. Este de preferat ca ferma să fie dotată cu un grad de confort pentru vaci, mai ales că asta va însemna și un stil practic pentru fermier, respectiv îngrijitor. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *