Împrejurimile Clujului, presărate cu locuri demne de vizitat

Pentru turişti, dar şi pentru localnicii din Cluj, împrejurimile oraşului oferă numeroase locuri de relaxare, unde zarva oraşului este înlocuită cu peisaje pitoreşti, verdeaţă şi aşezăminte culturale peste care istoria a trasat urme adânci. La marginea Clujului, după o plimbare lejeră cu maşina sau pe jos puteţi ajunge pe strada Tăietura Turcului, un loc plin de istorie. Se spune că, ajunşi aici cu ocazia luptei împotriva principelui ardelean Gheorghe Rakoczi al II-lea, turcii şi-ar fi tăiat drum prin stâncă. Geografii şi geologii se gândesc, însă, mai degrabă că adâncitura terasei dintre valea Someşului şi a Nadăşului s-a format ca urmare a unui fenomen natural. De aici vă puteţi continua excursia pe coama dealului, unde în Evul Mediu erau vestitele vii ale Clujului şi unde străjuieşte şi astăzi statuia în stil baroc a lui Donath, ocrotitorul viilor. La cota 504 m se deschide o privelişte minunată: se poate vedea panorama oraşului spre est, Cetatea Fetii spre vest, fostă proprietate a episcopului catolic al Transilvaniei, distrusă de răsculaţii din 1437 – 1438, iar în zare veţi observa Munţii Gilău, din care se înalţă mândră Vlădeasa. Străbătând Tăietura Turcului se ajunge într-o poiană largă, străjuită de pădurea Hoia şi de Valea Nadăşului, unde se găseşte Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”. La mică depărtare de aici sunt Cheile Baciului unde, în vremurile de demult, exista o carieră de piatră vestită şi un atelier de fierărie din vremea romanilor. Se găsesc aici şi mai multe izvoare cu apă potabilă.

De la cota 617 m până la Dealul Melcilor se desluşeşte bine masivul muntos al Gilăului, Valea Someşului Cald şi a Someşului Rece, culmea care separă Valea Nadăşului de Valea Someşului, iar în zare se pot vedea foarte clar Munţii Meseşului spre nord-est şi dealurile Câmpiei Transilvaniei, spre răsărit.

Spre nord veţi ajunge cu uşurinţă pe platoul numit Lomb, unde în secolul al XIII-lea a existat un sat cu acelaşi nume. De aici se deschide o privelişte frumoasă atât asupra oraşului, iar în zilele senine se poate vedea în zare chiar masivul Rodnei,Continuând traseul se ajunge apoi pe valea Feiurdului şi mai departe, urmând cursul liniştit al Someşului, până la Apahida.

În direcţia sud-estică se ajunge  pe Dealul Feleacului unde se află cel mai înalt punct din împrejurimile Clujului la altitudinea de 832 m în Vârful Peana. Tot în apropiere se află Pădurea Făget, un loc bine cunoscut pentru petrecerea timpului liber.

 

Foto: Cheile Baciului

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *