Obeliscul Carolina, ridicat în amintirea vizitei principilor austrieci

În Piaţa Muzeului din Cluj Napoca se află şi astăzi un monument care aminteşte faptul că aceste locuri au fost vizitate cândva de familia imperială austriacă. Obeliscul Carolina a fost realizat în anul 1831 cu sprijinul financiar al procurorului Imre Topler. El celebrează vizita, în anul 1817, a familiei imperiale austriece, Francisc I şi împărăteasa Carolina. Obeliscul are o înălţime de 10 metri, iar pe laturile sale se găsesc basoreliefuri care înfăţişează stema Clujului, o inscripţie latină, intrarea familiei imperiale în Cluj şi vizita lor la diverse instituţii. Acestea au fost realizate de sculptorul din Viena Iosef Klieber.

Se poate remarca îngerul care poartă efigiile într-o cunună de lauri şi cei patru vulturi de piatră care ţin în cioc lauri din fier forjat, cei din urmă fiind realizaţi de Anton Csurosşi Samuel Nagy din Cluj. Locaţia iniţială de amplasare a fost în Piaţa Mare a oraşului, actuala Piaţă a Unirii, din 1898 monumentul regăsindu-se în locaţia în care se află în prezent.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *