Palatul Szeky, unul dintre edificiile din epoca modernă a Clujului

Palatul Szeky se află situat la colţul nord-vestic al Pieţei Mihai Viteazul şi a fost construit în anul 1893. Edificiul este unul dintre monumentele de arhitectură din epoca modernă a Clujului, care, deşi adăposteşte mai multe locuinţe merită admirat, mai ales că se află chiar în centrul oraşului. Palatul a fost realizat de arhitectul Samu Pecz în stil neogotic şi i-a servit drept reşedinţă lui Miklos Szeky, un farmacist clujean şi profesor universitar care ia decizia să ridice pe malul râului Someş acest palat, la parterul căruia deschide şi o farmacie.

Parterul şi subsolul palatului sunt acoperite cu plăci de calcar, iar etajele cu cărămidă aparentă. Pe poarta de intrare principală întâlnim o ornamentaţie bogată, panouri în formă de romburi şi rozetă, motive neogotice, grinzi cu ramuri de stejar şi monograma proprietarului, SzM, încadrată de frunze de stejar.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *