Principalele instituţii publice din Cluj îşi au sediul în clădiri emblematice pentru oraş

Printre cele mai interesante clădiri ale Clujului se numără şi cele unde îşi au sediul principalele instituţii publice de aici. Una dintre acestea este Palatul Administrativ, realizat în anul 1910 în stil secession. El a fost construit iniţial ca sediu pentru Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj. În perioada care a urmat celui de-Al Doilea Război Mondial a funcţionat ca primărie, sediu judeţean al Partidului Comunist Român, sediu pentru Consiliul Judeţean Cluj, iar în prezent este sediu al Instituţiei Prefectului, Judeţul Cluj. În faţa Palatului Prefecturii, pe latura de nord a Pieţei Avram Iancu este amplasat inclusiv bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Epoca sa marchează reunirea într-un singur stat a principatelor româneşti Ţara Românească şi Moldova, şi reprezintă prima etapă din istoria modernă a românilor. Un alt edificiu important al Clujului este Palatul Sebestyén, situat pe strada Universităţii, care a fost iniţial sediu pentru Societatea de Asigurare. În prezent, în această clădire funcţionează birourile Uniunii Artiştilor Plastici şi ale Uniunii Scriitorilor, filialele din Cluj-Napoca şi una dintre cele mai mari librării ale oraşului. Palatul de Justiţie vă va uimi prin stilul de construcţie eclectic. Ridicată între anii 1900-1902, la intersecţia dintre Calea Dorobanţilor şi Piaţa Ştefan cel Mare, clădirea are două intrări: una prin faţada nordică şi o a doua prin cea vestică. Acestea prezintă la intrări câte un portic alcătuit din patru coloane dorice, care susţin un balcon aflat la primul etaj.

Un alt obiectiv important al Clujului este Palatul de Finanţe, construit  la sfârşitul secolului al XIX-lea, după proiectul arhitectului Friedrich Mätz, şi care face parte integrantă din ansamblul arhitectural din Piaţa Avram Iancu – alături de Palatul de Justiţie, Palatul Mitropoliei Ortodoxe şi Palatul Regionalei CFR. O particularitate a acestei clădiri o reprezintă faptul că, de la ridicarea ei şi până în prezent şi-a păstrat destinaţia de clădire a diverselor administraţii financiare din zona Clujului.

Cea mai impunătoare clădire care aparţine astăzi instituţiilor de stat clujene rămâne, însă, Palatul Primăriei, ridicat între anii 1896-1897 după planurile arhitectului Ignác Alpár. Încă de la început, acesta a avut rolul de clădire a Comitatului Cluj. Este o clădire impunătoare, realizată în stil eclectic, în forma literei L, latura mică, cu o lungime de aproximativ 47 de metri, fiind reprezentativă pentru întregul oraş. Pe această latură se află situată intrarea principală în edificiu, latura cea mare fiind destinată birourilor personalului administrativ.

 

Foto: Palatul Primăriei

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *