Cel mai nou domeniu schiabil din România se află la Horezu. Turiştii vor putea schia, din această iarnă, la Vf Roman

Cel mai nou domeniu schiabil din România prinde contur la Vf. Roman, aflat la o altitudine de 1.800 m, deasupra oraşului ceramicii, Horezu. Zona a început să se dezvolte prin construirea de pensiuni şi hoteluri încă din anii trecuţi, cu speranţa că, în viitorul apropiat, nouă staţiune turistică să rivalizeze domeniile schiabile de renume din ţară. Peisajul parcă rupt din basm şi dorinţa tot mai mare a turiştilor de a se aventura pe culmile munţilor au încurajat autorităţile locale să urgenteze demersurile de amenajare a drumului şi crearea unei infrastructuri propice activităţii turistice. Astfel ca, din această iarnă va funcţiona prima pârtie de schi privată, din cele şase pe care investitorul şi-a propus să le amenajeze la Vf. Roman. În felul acesta, în scurt timp, Horezu ar putea dobândi statutul de staţiune climaterică şi ar putea aduce, alături de Transalpina Schi Resort Voineasa, judeţul Vâlcea pe harta staţiunilor montane de calibru ale României.

 

Nicolae Sărdărescu: „Fără îndoială, cea mai mare realizare este domeniul schiabil”

În paralel cu investiţiile private, primăria Horezu pregăteşte documentaţia în vederea turnării primului strat de asfalt pe drumul de 14 km care urcă la Vf Roman, urmând ca, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi primăria Vaideeni, prin exproprierea terenurilor, să poată fi modernizată şi infrastructura stradală din staţiunea Vârful Roman, unde în prezent sunt funcţionale aproape 100 de pensiuni şi cabane: „Aşa cum am promis, anul acesta se va schia la Vârful Roman, avem toate utilajele acolo, se montează şi tunurile de zăpadă şi se încheie lucrările la prima pârtie. Se lucrează deja şi la restaurantul de cinci stele, care are amprentă la sol de 1000 de metri pătraţi. În primăvară vor începe lucrările la cea de-a doua pârtie care va avea 1,5 kilometri şi la cele două hoteluri de cinci stele plus zona de piscină, centru SPA, terase, locuri de joacă şi terenuri de sport. În fiecare an se va construi cel puţin câte o pârtie. Vor fi şase părţii în total. Fără îndoială, cea mai mare realizare este domeniul schiabil. Împreună cu Vaideeniul, suntem în comisie pentru preluarea drumurilor totale, ca să poată Consiliul Judeţean să facă investiţiile. Va fi un domeniul schiabil de mare anvergură. Pe fonduri europene se dezvoltă foarte bine zona. Sunt convins că, la finalul mandatului, oraşul Horezu va fi schimbat total”, ne-a declarat primarul Nicolae Sărdărescu.

Investiţii private de zeci de milioane de euro

Culmile munţilor care înconjoară oraşul ceramicii, Horezu au fost atractive pentru investitorii privaţi care, încă din anii trecuţi, şi-au achiziţionat parcele de terenuri şi au început să-şi construiască pensiuni şi hoteluri având certitudinea că, în viitorul apropiat, la Vf Roman se va naşte cea mai nouă staţiune turistică din ţară. Iată că, începând cu acest an, Horezu va avea, prin Vf Roman o infrastructură turistică care să rivalizeze domeniile schiabile de renume din ţară. Cea mai importantă investiţie care se derulează în prezent este de 2.5 milioane de euro, pentru prima pârtie de schi care va fi funcţională în această iarnă, urmând ca să construiască în total şase pârtii de schi, cea mai lungă va avea 2.3 km. Tunurile de zăpadă achiziţionate pot produce zăpadă artificială astfel încât să se poată schia încă din luna octombrie a anului, iar sezonul să se închidă undeva în luna mai a anului, asemeni domeniului schiabil Transalpina Ski Resort de la Voineasa. Totodată, noua staţiune montană va avea şi primul restaurant de cinci stele, care va fi funcţional în scurt timp, iar începând de anul viitor încă două hoteluri de lux.

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *