Sorin Romcescu: „Ca să promovezi o localitate trebuie să ai o infrastructură bine pusă la punct”

Primarul comunei Slătioara, Sorin Romcescu, a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare. Cum arată bilanţul activităţii sale la jumătatea mandatului, când va inaugura Casa de Cultură, dar şi când vom vorbi despre o promovare turistică a localităţii Slătioara, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce proiecte are în derulare administraţia locală din Slătioara, pe final de an?

 

Sorin Romcescu: Pe final de an am început, într-un ritm alert, asfaltarea celor 4 km de drumuri, proiect derulat prin PNDL-2. Anul acesta se va realiza drumul Broşteni de 2.9 km şi dacă vremea ne permite să terminăm şi celelalte trei drumuri scurte care însumează 1.1 km. Dacă nu, acestea se vor realiza în primăvara anului viitor. Totodată, se lucrează la terenul de sport din satul Rugetu, un proiect derulat prin GAL Horezu. Sperăm să finalizăm şi această investiţie până la sfârşitul anului. Am reuşit să finalizăm proiectarea pentru construirea dispensarului, investiţie finanţată prin PNDL-2. Urmează să scoatem la licitaţie partea de execuţie şi probabil, în primăvară, să dăm ordinul de începere al lucrărilor. Va fi o investiţie de anvergură, cu aparatură ultra-performantă, ecograf 4D, trei cabinete medicale şi două garsoniere pentru medici. Proiectul are o valoare de 25 de miliarde lei vechi.

 

Impact real: Aţi reuşit să finalizaţi lucrările la Casa de Cultură? Când vom avea o inaugurare oficială?

 

Sorin Romcescu: Am finalizat şi proiectul european privind dotarea Casei de Cultură. Nu cred că mai exista o Casă de Cultură de acest gen, în mediul rural, în tot judeţul. Avem dotări de la A-Z, birourile aflate pe cele două etaje au aparatură ultra-modernă şi mobilier nou. Am mai organizat mici evenimente pentru copii, chiar și deschiderea anului școlar am ținut-o tot în Casa de Cultură. Însă, anul viitor, pe 7 septembrie 2019, când vom relua, după 10 ani de pauză, Ziua comunei, vom inaugura oficial acest obiectiv. Până atunci însă, vom organiza evenimente culturale, dar probabil o inaugurare oficială va avea loc cu ocazia împlinirii a 511 ani de atestare documentară a localităţii Slătioara. Totodată, de curând am avut recepţia la proiectul de amenajare spaţii verzi şi alei pietonale din faţa Casei de Cultură Dinu Săraru. Proiectul s-a realizat din buget local. Dar, vom depune un proiect pe GAL de modernizare a zonei către primăriei şi care va da o nouă faţă centrului civic. Deocamdată, pe GAL, avem în derulare proiectul privind amenajarea unui teren de sport în satul Rugetu şi următorul proiect va fi acesta, despre care vă povesteam.

 

Impact real: Ziua comunei nu a mai fost organizată din 2008. Ce v-a determinat să reluaţi această sărbătoare?

 

Sorin Romcescu: Am făcut Ziua comunei în 2008, când am ieşit primar. Se împlineau atunci 500 de ani de la atestarea documentară a localităţii. Mi s-a părut un eveniment foarte trist. Şi cred că există o explicaţie de ce nu am făcut zilele comunei până acum: nu exista infrastructură şi lumea dorea altceva. Eu am sesizat acest lucru, pentru ca să organizezi un eveniment de acest gen trebuie să ai ceva, să le poţi arăta oamenilor ceva, să vină cu drag şi să fie mulţumiţi. Şi am fost radical: până nu fac ceva pentru comună, nu voi organiza un astfel de eveniment. Cred că acum a venit timpul ca oamenii să vină să vadă rodul muncii noastre şi să fie veseli la un astfel de eveniment.

 

Impact real: Se anunţă o nouă rectificare bugetară, ultima din acest an. Ce aşteptări aveţi?

 

Sorin Romcescu: O aşteptăm şi noi. Avem ceva probleme, noi ne-am aşteptat la sumele primite la rectificarea din luna septembrie potrivit formulei de 750lei/locuitor, aşa am şi primit. Efectiv ceea ce s-a promis, aia s-a şi dat. Ne-am încadrat în aceşti bani, însă avem ceva probleme pentru că multe proiecte necesită parte de cofinanţare din partea administraţiei locale. Fiind pe final de an, nu prea mai sunt bani, deşi noi am colectat în jur de 90%, colectarea taxelor şi impozitelor fiind o mare problemă la toate unităţile administrativ teritoriale. Noi întotdeauna am avut un grad de colectare de peste 90% pentru că am considerat că este o prioritate, că întâi să încasăm noi şi apoi să vedem ce putem face. De exemplu, pentru lucrarea de pe GAL se vor ivi ceva lucrări neprevăzute, o scurgere, un dren şi atunci trebuie să le facem din bugetul local pentru că nu ne putem bate joc de banii primiţi de la Uniunea Europeană. Revenind la rectificare, orice ban este binevenit şi dacă vom mai primi ceva şi la ultima rectificare, atunci ar fi foarte bine pentru localitatea noastră.

 

Impact real: Pentru următorul mandat ce vă mai doriţi?

 

Sorin Romcescu: Avem câteva proiecte şi pe termen mai lung. Vrem neapărat să facem o sală de sport, lângă zona în care se va construi dispensarul medical, în zona bazinelor de apă. Deja am dat documentaţiile către Compania Naţională de Investiţii, am făcut dezmembrarea terenului, vrem să facem o sală de 112 locuri, cochetă şi nu neapărat doar pentru elevi ci pentru toţi cetăţenii care doresc să facă mişcare în perioada de iarnă. Există fonduri destinate pentru astfel de obiective şi vom încerca şi noi să accesăm un proiect de genul acesta. În momentul în care se vor construi dispensarul uman, sala de sport, se va dezvolta şi zona. Am început deja să concesionăm nişte loturi de teren pe platoul Slătioare şi să ne dezvoltăm mai mult în zona respectivă.

 

 

Impact real: Ce investiţii ar mai fi necesare la capitolul infrastructură?

 

Sorin Romcescu: Avem o infrastructura destul de bună. Este vorba de proiectul de asfaltare pe care îl vom termina, cei 4 km, mai avem un proiect pe care îl vom realiza prin PNDL-3, dacă se va da drumul şi la acest program şi terminăm toată infrastructura de drumuri. Şi în rest, avem apă, avem canalizare, suntem pe ultima sută de metri cu extinderea în satul Goruneşti, acum s-au montat staţiile de repompare, suntem la montarea curentului în ele şi finalizam şi acest proiect. Apoi nu prea mai avem nimic de făcut în ceea ce priveşte infrastructura.

 

Impact real: Când vom putea vorbi despre localitatea Slătioara ca un punct de atracţie turistică?

 

Toate proiectele nu vin de la sine, însă vin într-o ordine cronologică. Promovarea localităţii când se poate face? În momentul în care ai o infrastructură bine pusă la punct şi ai ce să le arăţi vizitatorilor. Tot auzim de zone turistice, o zonă turistică, de exemplu este Delta Dunării, acolo nu trebuie să mişti nimic pentru că ocupat natura de acest lucru. Însă, ca să promovezi o localitate trebuie să ai condiţii, să ai o infrastructură bine pusă la punct. În Delta, oamenii merg să vadă sălbăticie, dar aici oamenii vin să vadă peisaje dar şi să aibă condiţii bune. Promovarea înseamnă să le oferi întâi şi apoi să ai pretenţia că oamenii să aprecieze ceea ce le-ai oferit şi să revină şi altădată în zona respectivă.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *