Final de an cu lucrări şi proiecte, la Scundu 

 

La Scundu, Dumitru Blejan a întocmit nu mai puţin de şapte proiecte pe care le-a depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea obţinerii de fonduri. Extinderi de alimentare cu apă, canalizare, asfaltări de drumuri, modernizarea iluminatului public, dar şi reabilitarea sediului primăriei, a şcolii şi a căminului cultural din localitate sunt proiectele depuse. Din portofoliul proiectelor depuse s-au alocat fonduri pentru modernizarea şcolii gimnaziale şi reabilitarea dispensarului uman. Pentru celelalte cinci proiecte, primarul are promisiunea că se vor aloca fonduri în următoarea etapă de finanţare.

Administraţia publică locală din comuna Scundu a primit fonduri pentru calamităţi

În vara acestui an, Guvernul a alocat localităţii Scundu banii necesari pentru refacerea drumurilor afectate de calamitaţi, ca urmare a solicitărilor făcute de primărie. În total, localităţii Scundu i-a fost alocată suma de 17 miliarde de lei, necesară reparării infrastructurii afectată de inundaţii în cursul anului: „Drumurile comunale au fost făcute una cu pământul din cauza ploilor din vara acestui an, în punctele Ţăpârlani, Grigore şi Andreeşti. Cantităţile foarte mari de precipitaţii căzute pe raza localităţii au generat alunecări de teren care au afectat infrastructura, malurile de apărare şi structura drumurilor comunale. Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor făcute de o echipă a primăriei noastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de Instituţia Prefectului. Sunt mulţumit de colaborarea pe care o am cu preşedintele Consiliului Judeţean fiindcă, pe lângă multe alte probleme la care am găsit sprijin, astăzi DJ 645 arată ca în palmă, este un drum modern. Consiliul Judeţean a intervenit cu lucrări de asfaltare, iar acest aspect este de trecut în revistă”, afirmă primarul.

Toată localitatea este monitorizată din cauza alunecărilor de teren

În acest sens, primarul face de fiecare dată apel la instituţiile abilitate ale statului pentru alocarea fondurilor necesare stabilizării zonelor afectate. Spune că sunt necesare consolidări, praguri de decolmatare, ziduri de sprijin pe pârâul Scundu, care traversează localitatea pe o lungime de 11 kilometri, astfel încât zona să nu mai fie supusă riscului privind alunecările de teren: „Pârâul Scundu este în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor. Noi am făcut numeroase adrese pentru situaţii de urgenţă, astfel încât Guvernul să urgenteze alocarea fondurilor necesare. În acest sens avem proiecte, note de constatare, avem justificarea legală. Din calculele pe care le-am făcut ar fi necesară alocarea sumei de 200 de miliarde de lei pentru consolidarea alunecărilor de teren din localitate. S-a rezolvat problema doar în procent de 80%. Se pot face acest lucrări de stabilizare a zonei etapizat”, declară primarul din Scundu, Dumitru Blejan.

 

Claudia Şchiopu

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *