Ion Vasile: „În următorii doi ani, localitatea Pesceana va fi transformată în şantier”

 

Primarul Ion Vasile a făcut o trecere în revistă a principalelor realizări ale Primăriei Pesceana în acest mandat, ale investiţiilor finalizate şi a vorbit despre stadiul celor aflate în derulare, dar a ţinut să puncteze şi principalele probleme cu care se confruntă administraţia locală. Ce aşteptări are de la noul an, dar şi ce părere are despre decizia CCR privind legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: În ce stadiu aţi ajuns cu proiectele finanţate prin programul guvernamental PNDL-2?

Ion Vasile: La Ministerul Dezvoltării am depus un portofoliu de 13 proiecte, iar cinci dintre ele au primit finanţare. Suntem printre localităţile fruntaşe în ceea ce priveşte alocările de fonduri guvernamentale, din acest motiv suntem încrezători şi declarăm acest mandat mulţumitor. Valoarea totală a celor cinci proiecte este de 180 de miliarde de lei. Pentru proiectul privind asfaltarea drumului comunal 112 pe o lungime de 4,7 kilometri şi construirea podurilor s-a desemnat constructorul, iar din primăvară vor începe lucrările. Proiectul de construire a grădiniţei este în evaluare, iar  reabilitarea şcolii şi modernizarea dispensarului uman sunt în faza de licitaţie. Mai avem un proiect depus la Compania Naţională de Investiţii, privind construirea unui cămin cultural, care în prezent este în evaluare, dar şi construirea unei săli de sport, un proiect pentru care suntem în aşteptare în vederea finanţării. Astfel spus, din primăvara anului viitor Pesceana va fi un şantier. Prin GAL vom achiziţiona un buldoexcavator. La toate aceste proiecte adaug şi asfaltarea drumului judeţean, un proiect pentru care, în această perioadă, constructorul va semna contractul de lucrări. Este cea mai amplă lucrare de acest fel din localitatea noastră, fiindcă acest drum judeţean tranzitează şase comune, traversează pădurea din comuna Şirineasa şi are o lungime de 35,5 kilometri. Odată finalizat acest drum, imaginea localităţii se va schimba şi sunt sigur de reîntoarcerea tinerilor în sat. Prin urmare, în următorii doi ani, localitatea va fi transformată în şantier.

 

Impact real: Ce investiţii se vor face la şcoală?

Ion Vasile: La şcoală avem reabilitarea, anveloparea şi schimbarea acoperişului. La acest proiect am avut şi o extindere a clădirii pentru amenajarea unei săli de sport, dar nu s-a aprobat. În acest sens, am depus la Compania Naţională de Investiţii un proiect privind construirea unei săli de sport. Am cumpărat un teren care se află între şcoală şi grădiniţă, unde va fi construită sala de sport. Proiecte şi idei avem destule, dar lucrurile merg foarte greu, Compania Naţională de Investiţii mai cere câte o hârtie o dată la trei sau patru luni, aşa, ca să ne mai bage în seamă.

 

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la 2019?

Ion Vasile: Asfaltarea drumului în satele Ursoaia şi Lupoaia.  Este proiectul de suflet pe care ni-l dorim cel mai mult. Documentaţia este depusă la Ministerul Dezvoltării în vederea finanţării prin PNDL-3 sau din economiile care se vor face în urma licitaţiilor. O altă investiţie de suflet este amenajarea târgului săptămânal, un proiect care este tot la Ministerul Dezvoltării, în vederea finanţării. Acest târg are tradiţie, şi ne doream să înfiinţam un abator comunal, fiindcă în zonă sunt mulţi crescători de animale, iar numărul lor este în creştere. Mai mult, acest abator care se va construi chiar în târg va încuraja crescătorii de animale din zonă. Mă declar mulţumit în privinţa proiectelor realizate în cei şase ani de mandat. Am dovedit că suntem o echipă sudată. Secretul a fost munca.

 

Impact real: În ce stadiu este reţeaua de apă şi canalizare?

Ion Vasile: Lucrările la reţeaua de apă s-au finalizat, iar extinderile se vor face prin ADI Apa Vâlcea pentru încă 16 kilometri de apă. Inclusiv reţeaua de canalizare cred că se va realiza foarte repede, pentru că se va reabilita drumul judeţean de la Şirineasa la Creţeni, şi cred să se va introduce înainte de asfaltare. Dintre toate proiectele pe care le-am depus îmi pare rău că nu s-a finanţat drumul comunal Ursoaia – Lupoaia, pe o lungime de 8,7 kilometri, iar comunitatea este supărată. Drumul care s-a finanţat, pe o lungime de 4,7 kilometri, este de interes judeţean. Noi suntem siguri că se vor găsi soluţii de finanţare şi pentru acest proiect.

 

Impact real: Ce părere aveţi despre decizia CCR privind legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, care a fost declarată neconstituţională?

Ion Vasile: Noi, primarii am fost prezenţi la Consiliul Judeţean, la o întâlnire informală cu preşedintele Constantin Rădulescu. A fost o iniţiativă, de altfel una lăudabilă, de a ne strângere la aceeaşi masă, indiferent de culoarea politică. Nemulţumirea a fost faptul că judecătorii CCR au respins, pe motiv de neconstituţionalitate, Codul Administrativ. Noi cerem un calcul corect al veniturilor noastre, pentru că ni se reţin toate taxele şi impozitele, nu vrem pensii speciale. Prin solicitarea noastră am cerut inclusiv desfiinţarea tuturor pensiilor speciale aflate în plată, la acest moment. În opinia mea, cu excepţia cadrelor militare, nimeni nu ar trebui să beneficieze de această pensie „specială”, iar acordarea pensiilor trebuie sa se facă în mod corect, după principiul contributivităţii.

 

Impact real: Trăgând linie, cum ar arăta bilanţul activităţii dumneavoastră de la primărie, după doi ani din primul mandat?

Ion Vasile: Suntem mulţumiţi. Dacă în urmă cu şase ani, când am preluat frâiele acestei comunităţi această primărie avea sechestru, conturile erau blocate, erau datorii pentru care şi astăzi plătim, în prezent am reuşit să facem ceva pentru această comunitate, să aducem localitatea în rândul celorlalte comune. În primul mandat s-a introdus reţeaua de apă pe o lungime de 17,2 kilometri. Printr-un proiect, cu bani de la Ministerul Dezvoltării s-au asfaltat drumurile comunale pe o lungime de 5,7 kilometri şi s-au construit două poduri în satul Negraia. Peste pârâul Pesceana, în satul Ursoaia s-au construit alte două poduri. Am alocat fonduri locale pentru amenajarea bazei sportive şi dispensarului medical. În cătunele Olăreşti şi Piciuleşti, peste pârâul Pesceana, cu bani alocaţi din fondul de rezervă al satului s-au finalizat lucrările de punere în siguranţă a malurilor şi construirea gabioanelor. Social-democraţii sunt la putere, şi simţim acest lucru în bine. Când la conducerea Consiliului Judeţean a fost opoziţia nu am călcat pe acolo, pentru că nu aveam de ce. Am încredere în continuare în acest guvern, dar trebuie să fie lăsaţi în pace.

 

 

Claudia Şchiopu

 

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *