Patru proiecte de la Milcoiu au primit fonduri anul acesta, de la Ministerul Dezvoltării
Contractele vizează extinderea rețelei de apă în satul Ciutești-Lunca, modernizarea drumului comunal 27 prin asfaltare, construirea de podețe şi modernizarea prin asfaltare a drumurilor comunale 26 și 28.Primarul Daniel Mușat spune că proiectul de introducere a apei în satul Ciuteşti s-a finalizat,dar ar mai trebui realizată o extindere de reţea în satul Şoricarul, pe o lungime de doi kilometri, o investiţie care costă doar 1,8 miliarde de lei vechi, dar pe care administrația locală nu a putut-o realiza fiindcăvistieria primăriei a fost ciuntităîn urma măsurilor fiscale aplicate bugetelor localede la începutul anului 2018:„Extinderea de reţeaîn satul Ciuteşti nu este un proiect foarte scump. La începutul anului ne propusesem să facem această investiţie cu bani din bugetul local, dar Guvernul, prin formula pe care a aplicat-o la începutul anului ne-a luat din bugetul local 2,6 miliarde de lei, iar la rectificare ni s-au mai înapoiat doar310milioane de lei vechi. Însituaţia aceasta nu am avutnicio posibilitate să facem această investiţie. Trăgeam nădejdeca, prin această rectificaresă ni se aloce măcar banii pe care ni i-au luat,în acest caz exista posibilitatea să demarăm acest acest proiect. Un colac de salvare ar putea fi rectificarea care se aude ca va fi în luna decembrie”,a precizat primarul Daniel Muşat.
Primarul, nemulțumit de lucrarea începută cu bani guvernamentali
Al doilea proiectcare s-a derulat anul acesta cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării vizează construirea a şase podeţe pe Valea Comanca, un proiect la care încă se lucrează. Primarul s-a arătat, însă, nemulţumit de modul în care sunt efectuate lucrările defirma care de o lună a abandonat șantierul, fără nicio explicaţie: „Constructorul care a câştigat licitaţia pentru lucrările de construire a celor şase podeţe se pare ca nu este prea serios. A lăsat utilajele şi a plecat. Nu sunt mulţumit delocde felul cum merge treaba cu aceste lucrăride construire a podeţelor.Consider căşi aicisistemul are o mare vină, fiindcă vin constructori carecâştigă lucrările în urma licitaţiilor la preţuri de multe ori imposibil de realizat. Nu este normal. Un astfel de exemplu a fost şifirma Forconcid, care a câştigat licitaţia pentru proiectul de asfaltare a drumurilor comunale pe o lungime de doi kilometri,şi de la 19 miliarde, cât făcea proiectull-a câştigat aproape la jumătate. A turnat un strat de asfalt şi pentru restul lucrărilornu au mai avut bani. În prezent suntem în instanţă cu firma Forconcid, dar noi am rămas cu banii daţi. În această situaţie am prelungit contractul la Ministerul Dezvoltării cu încă doi ani pentru că mai avem 5 miliarde lei, dar nu pot să fac nimic până când instanţa nu rezolvă situaţia cu Forconcid, care a încasat banii, dar lucrările sunt făcute de mântuială, iar noi stăm şi ne uităm lung. Este singurul drum pe care îl am cu probleme, restul drumurilor comunale le avemmodernizate. Tot în această perioadă s-a finalizat şi proiectul de asfaltare a drumurilor comunale 28 şi 26, în satele Izbăşeşti şi Ciuteşti,proiect cu bani alocaţi prin PNDL-2. Sunt mulțumit de execuția acestor lucrări”, a subliniat primarul din Milcoiu.
Bani din bugetul local pentru reabilitarea iluminatului public
Pentru că siguranța publică este pe lista de priorități a primarului, în acest an au început lucrările pentru reabilitarea rețelei de iluminat public în toată comuna. Investiția esterealizată pas cu pas, cum spune primarul,cu bani puțini, din bugetul local, și are ca scop creșterea siguranței localnicilor pe drumurile publice după lăsarea serii. Pentru că la nivelul comunei instalația de iluminat public este veche și nu funcționează la parametri normali, primarul a decis alocarea de bani din bugetul local în limita posibilităţilor pentru repararea și modernizarea iluminatului public și mai ales pentru dotarea cu lămpi cu consum redus: „Iluminatul public este un proiect pe care l-am depus şi la Ministerul Dezvoltării, dar fără finanţare. Investiţia arevaloarea de 4 miliarde de lei. Fiindcăproiectul este extrem de importantl-am început cu bani din bugetul local. Pas cu pas lucrăm la repararea și modernizarea rețelei de iluminat public în toate zonele din comună unde avem probleme. Fiindcă becurile normale au un consum mare de curent, iar cele economice sunt destul de scumpe, facem investiţiaîn funcţie de banii pe care-i avem în buget, cumpărăm câte două sau trei becuri, în limita posibilităţilor. Am încercat să montăm panouri fotovoltaice sau eoliene, dar specialişti ne-au spus că zona nu se pliază condiţiilor impuse pentru astfel de investiţii. Facem această modernizare pentru ca toată activitatea din comună să se desfășoare în ordine și după lăsarea serii”, a declarat primarul.
CLAUDIA SCHIOPU