Constantin Neagoie: „Nu se accesează fonduri europene pentru ca de acolo nu se poate fura”
Primarul comunei Ionești, Constantin Neagoie a acordat un interviu cititorilor Impact real prin care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localitatii. La capitolul „nerealizări”, Constantin Neagoie spune că, din cauza „costumului de haine” pe care firma care a introdus gazele naturale în zonă nu l-a dat fostei administrații, comunitatea din Ionești nu beneficiază, astăzi, de această utilitate. Despre cum se descurcă un primar independent într-o perioadă în care carnetul de partid este „sfânt”, dar și cum a reușit să transforme localitatea într-una europeană, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Comuna Ionești s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Ce ar mai fi de realizat, la capitolul infrastructură?
Constantin Neagoie: Comuna Ionești beneficiază de apă, canalizare, drumuri asfaltate în totalitate, școli moderne, însă mai sunt lucruri de făcut. Mai avem de realizat extinderi de apă și canalizare, un proiect pe care îl avem depus la Ministerul Dezvoltării, însă nu a primit finanțare. De asemenea, prioritatea localității și a mea, în calitate de primar o reprezintă introducerea rețelei de gaze naturale. De-a lungul ultimilor ani, nici un Guvern nu a creat un program pentru introducerea gazelor în mediul rural. Localitatea Ionești a avut o oportunitate în anul 2006, cand o firmă privată a introdus gazele în localitatea vecină, Orlești, și trebuia să vină și la Ionești. Exista conducta de gaz până la limita proprietății, au lăsat o flanșă, căreia i-au pus capac chiar la limita cu localitatea noastră. Fosta administrație nu a profitat însă de această oportunitate. Din cauza „costumului de haine” pe care firma care a introdus gazele la Orlești nu l-a dat fostei administrații, nu avem astăzi în localitate gaze naturale. Pentru că nu a dat „ciubuc” fostului primar de la momentul respectiv, nu au ajuns gazele la Ionești. Firma respectivă făcea lucrarea pe banii ei și tot ea trebuia să dea „costumul de haine”? Am pierdut „trenul” în urmă cu 12 ani, însă nu renunțăm la ideea de a introduce rețeaua de gaze. Normal că, dacă se va deschide un program guvernamental pentru această utilitate, vom fi primii care vom accesa un astfel de proiect.
Impact real: Din postura de primar independent, cum ați reușit să vă descurcați fără sprijinul politicului, în toți acești ani?
Constantin Neagoie: M-am descurcat pentru că nu am stat degeaba. Politicienii știu doar să mintă, credeți că, dacă eram de-al lor, mă ajutau? Nu, îmi spuneau că trebuie să îi ajute și pe ceilalți ca să îi atragă de partea lor, deci tot nu mă ajutau cu fonduri. Singura putere pe care o au politicienii este să mintă. Cum m-am descurcat? Simplu: am făcut treabă în comună, fără să am șefi, Prefectura sau Consiliul Județean nu sunt șefii mei. Șefii mei sunt cetățenii din comună. Dacă ai făcut treabă te votează, daca nu, atunci tot ei te trimit acasă. Este adevărat că partidele politice au luat voturi frumoase la Ionești, dar doar pentru că am vrut eu. Deși PSD a fost pe val, la Ionești a luat doar 4 consilieri, iar PNL 9. De ce? Pentru că eu am mers cu PNL. La Ionești nu se face politică, aici se muncește. Nici la evenimentele din comună nu am invitat vreun politician. Dacă vor să vină, știu unde este localitatea Ionești și sunt bineveniți. Cred că domnul prefect nici nu știe unde este localitatea Ionești pe harta județului Vâlcea, nu l-am văzut niciodată la Ionești. Eu așa am fost mereu, nu mi-a plăcut să pup poala politicienilor și nici nu o voi face vreodată.
Impact real: Ce proiecte aveți în derulare prin programul guvernamental PNDL-2?
Constantin Neagoie: Am prins la finanțare un proiect de asfaltare, în valoare de 57 de miliarde de lei vechi, cu care am închis tot ce inseamnă drumuri în localitate. Este vorba despre 13 străzi care au fost asfaltate și le-am terminat. Acum așteptăm ultima tranșă de bani de la minister pentru a închide acest proiect. Daca am primi acum o remorcă de asfalt nu aș avea unde să o mai torn, în localitate. Așteptăm și noi următorul PNDL, să prindem apa și canalizarea. Nu avem așteptări în urma economiilor care s-au făcut după organizarea licitațiilor, am înțeles că județul Vâlcea nu are prea mulți bani de împărțit. Noi avem nevoie de o sumă foarte mare, pentru extinderea rețelei de apă și canalizare, sunt în jur de 34 de kilometri de rețea. Avem stație de epurare biologică, stație de apă și avem de-a lungul drumului național doar racorduri și traseu. Valoarea proiectului este însă foarte mare, de 5,7 milioane de euro. Fiind acest proiect, cu cele două stații, trebuie să ne dea si banii pentru racorduri, nu ne-au dat prima dată, dar acum nu au ce face, trebuie să finanțeze lucrarea. Noi suntem într-o asociație împreună cu localitățile Scundu și Orlești, și avem prețul de 5 lei pentru metrul cub de apă și canalizare.
Impact real: Despre fondurile europene ce ne puteți spune? S-a pliat localitatea Ionești condițiilor de accesare?
Constantin Neagoie: Cu fonduri europene am accesat o stație de reciclare care zace în gunoaie de nouă ani, și nu putem să îi dăm drumul, din cauza faptului că este blocat proiectul la nivel de județ. Utilaje noi stau în luncă. Nu putem nici să dăm cuiva serviciul de salubrizare să se ocupe, pentru că este un proiect accesat în colaborare cu Consiliul Județean. Totodată, am reușit accesarea unui proiect de asfaltare pe luncă, 7 kilometri de drumuri de tarla. Mai avem și acum un proiect depus, eligibil dar fără finanțare, pentru că nu mai sunt fonduri. Uniunea Europeană spune că nu atragem fonduri, iar noi avem depuse proiecte și ni s-a spus că nu mai sunt bani. Avem de doi ani depus la Craiova un proiect pentru încă 7 kilometri de drumuri de tarla. Nu se accesează fonduri europene pentru că de acolo nu se poate fura, 100%, acesta este motivul. Banii europeni sunt monitorizați și controlați la sânge. Așa, cu bani guvernamentali, cine vine pe la tine să verifice? Nimeni, vă spun eu.
Impact real: Ce alte proiecte europene vă gândiți să mai accesați, pentru dezvoltarea localității?
Constantin Neagoie: Mă gândesc să accesez un proiect pentru un afterscholl. Doar atât mi-ar mai trebui în comună. Cel mai mult mă interesează acum gazele. Au promis guvernanții că vor deschide un program special pentru gaze. Sperăm să reușim în viitorul apropiat. Avem câteva strategii, să vedem cum vom reuși, dar, ca să băgăm gaze cu bani din bugetul local, adică vreo 12 milioane de euro, așa ceva este imposibil, nu am reuși nici într-o sută de ani. Dacă va exista un program, cu siguranță vom fi și noi acolo. Ca priorități, extinderea rețelei de apă și canalizare și introducerea gazelor sunt lucrurile care ar mai fi de făcut la Ionești. Așa cum v-am mai spus, dacă vine cineva cu o mașină de asfalt, nu am unde să o mai pun.
Impact real: Daca ar fi să trageți linie, după zece ani în fruntea administrației locale, sunteți mulțumit de realizări?
Constantin Neagoie: Dacă muncesc, cum să nu fiu mulțumit de rezultatele muncii mele? În primul mandat a fost foarte greu, a trebuit să plătesc datoriile fostei administrații, am găsit 8 miliarde de lei vechi datorie la bancă, cu 22% dobândă. 11 miliarde de lei vechi am dat numai dobânda la bancă. Mai aveam o datorie la Strabag, cu care ne-am judecat în instanță și am câștigat, astfel că mi-a returnat Strabagul 7 miliarde, cu care am realizat iluminatul în comună. Cred că suntem singura comună din România care a câștigat un proces cu firma Strabag.
Impact real: De-a lungul celor zece ani de primărie, ați dat cu subsemnatul la DNA?
Constantin Neagoie: Am dat cu subsemnatul de nenumărate ori. Și eu, și jumătate din comună. Mi-au făcut fostul primar și viceprimarul sesizări, ba că am o cabană pe care am construit-o ilegal, că am introdus ilegal curentul acolo și că am făcut drum peste proprietățile oamenilor, că am cărat porumbul cu mașina primăriei, lucruri din acestea, de doi lei. Eu am donat un tractor primăriei si, chiar dacă am cărat porumb, am cărat pentru că tractorul era al meu, donat de mine primăriei, pentru ca nu aveam utilaje cu care să lucrăm. Niciodată nu am avut însă probleme cu legea.
Ramona BĂLTEANU